Tu je recept na makarónové suflé so šafranovou penou:
Zložky:
- 200 g sušených makarónov
- 3 vajcia
- 250 ml mlieka
- 50 g masla
- 50 g múky
- 1 štipka soli
- 1 štipka šafránu
- 100 ml smotany na šľahanie
- 50 g strúhaného parmazánu
Makarónové suflé so šafranovou penou
Postup:
- Varte makaróny podľa pokynov na obale a odkvapkanú povrchu. Odložte ho bokom.
- Na šafránu penou, zahrejte smotanu na miernom ohni. Nevarí, ale zohrejte ju len do bodu varenia. Pridajte štipku šafránu a nechajte ho lúhovať pár minút. Potom ho odstráňte z ohňa a nechajte ho stranou.
- V inom hrnci, roztavte maslo na strednom ohni. Pridajte múku a miešajte neustále, až kým nedosiahnete svetlo hnedú farbu (asi 2 minúty).
- Pomaly nalejeme mlieko do múky a masla, za stáleho miešania, aby ste zabránili hrudkám. Pokračujte v miešaní, kým omáčka nezhustne. Odstavte hrniec z ohňa.
- Pridajte žĺtka do omáčky a dôkladne premiešajte, až kým sa nezjednotí. Pridajte soli a parmazánu, a znovu premiešajte.
- V samostatnej mise, bielk vajec vyšľaháme na tuhý sneh pomocou šľahača alebo mixéra. Potom opatrne vmiešajte sneh do zmesi s omáčkou.
- Po zjednotení zložiek pridajte uvariť a scedené makaróny do misy. Jemne premiešajte, aby ste všetky makaróny obaliť v smesi.
- Nalejte zmes makarónov do vymastenej pekáča alebo suflé misky. Vyrovnať povrch a pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 20-25 minút, alebo kým suflé je pevný a zlatistý hore.
- Pred podávaním, kmína šafránu na vrch suflé a naliať časť šafránu penou na každý servírovací tanier.
Makarónové suflé so šafranovou penou je jedlom, ktoré môžete podávať samostatne alebo ako súčasť iného jedla. Bude lahodný a luxusný. Dobrú chuť!