Maková štrúdľa z lístkového cesta

Pokiaľ sa chystáte na prípravu makovej štrúdle z lístkového cesta, pripravte si nasledujúce ingrediencie:

  • 500 g lístkového cesta
  • 250 g mletého maku
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • mlieko podľa potreby (približne 100 ml)
  • strúhanka na posypanie
  • soľ podľa chuti

 

Maková štrúdľa z lístkového cesta

  1. Rozmrazte lístkové cesto podľa pokynov na obale.
  2. Medzitým si pripravte makovú náplň. Zalejte mletý mak horúcim mliekom a nechajte ho asi 15 minút odležať. Následne primiešajte práškový cukor, vanilkový cukor a vajcia. Dobré premiešajte.
  3. Rozvaľkajte lístkové cesto na plát s hrúbkou približne 3 mm.
  4. Na povrch cesta rovnomerne naneste makovú náplň a rozotrite ju.
  5. Cesto s náplňou zrolujte a umiestnite na plech vyložený papierom na pečenie.
  6. Rozmiešajte žĺtok s troškou mlieka a potrite ním povrch štrúdle.
  7. Posypte strúhankou.
  8. Vložte plech do predhriatej rúry a pečte za 180 °C približne 30 – 40 minút, kým štrúdľa nezíska zlatohnedú farbu a nie je dobre upečená.
  9. Po upečení nechajte štrúdľu chvíľu vychladnúť pred krájaním a podávajte ju mierne teplú.

Prajem vám dobrú chuť!

 

Maková štrúdľa z lístkového cesta - 2

2) Maková štrúdľa z lístkového cesta

Ingrediencie:

  • 250 g lístkového cesta (môže byť aj mrazené)
  • 200 g mletého maku
  • 100 g cukru (podľa preferencií)
  • 200 ml mlieka
  • 1 vanilkový cukor (alebo 1 lyžička vanilkového extraktu)
  • 2 vajcia
  • 50 g masla
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • štipka soli
  • práškový cukor na posypanie (podľa chuti)

Postup:

  1. Príprava makovej plnky:

    • Na panvici zohrejte mlieko s cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli. Keď sa mlieko začne rozohřívať, pridajte mletý mak a poriadne premiešajte.
    • Nechajte zmes variť na miernom plameni asi 5-7 minút, až začne zhustnúť. Občas premiešajte, aby sa mak nepripálil.
    • Odstavte z ohňa a pridajte citrónovú šťavu a jedno rozšľahané vajce. Dobre premiešajte, aby sa plnka dobre spojila. Nechajte vychladnúť.
  2. Príprava lístkového cesta:

    Bravčový guľaš s knedľou

    Bravčový guľaš s knedľou

    Čítať viac »

    • Pokiaľ používate mrazené lístkové cesto, nechajte ho rozmraziť pri izbovej teplote zhruba 30 minút.
    • Na pomúčenej doske rozvaľkajte cesto na tenký plát. Snažte sa, aby bolo cesto čo najtenšie, avšak aby sa neroztrhlo.
  3. Plnenie štrúdle:

    • Na rozvaľkané cesto rovnomerne rozotrite vychladnutú makovú plnku. Nezabudnite si nechať 2-3 cm okraj po celej dĺžke.
    • Pomocou utierky alebo ruky zrolujte cesto od jedného konca k druhému, aby ste vytvorili štrúdľu.
  4. Pečenie:

    • Predhrejte rúru na 180 °C.
    • Štrúdľu preneste na plech s papierom na pečenie a potrite ju rozšľahaným vajcom. Môžete pridať aj semienka, ak vás to láka.
    • Pečte v predhriatej rúre asi 25-30 minút, alebo kým nebude štrúdľa krásne zlatohnedá.
  5. Finálne úpravy:

    • Po upečení nechajte štrúdľu vychladnúť na mriežke.
    • Pred podávaním ju posypte práškovým cukrom a nakrájajte na porcie.

Servírovanie:

Maková štrúdľa je vynikajúcou pochúťkou k šálke kávy alebo čaju. Môžete ju podávať aj so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou pre ešte lepšie zážitky.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

5 Komentárov

  1. Janka123 píše:

    Ahojte! Chcem sa s vami podeliť o svoje skúsenosti s makovou štrúdľou, ktorú som robila podľa tohto receptu. Musím povedať, že to bolo fantastické! Lístkové cesto sa krásne rozvaľkalo a plnka z mletého maku bola úžasná. Pridala som trošku citrónovej šťavy navyše a dodalo to celému dezertu sviežosť. Pečenie trvalo presne 30 minút a štrúdľa bola zlatohnedá, presne ako má byť! Podávala som ju s vanilkovou zmrzlinou a moji hostia boli nadšení. Všetkým odporúčam tento recept, je to rýchle a veľmi chutné! Určite to skúsim znova a možno pridám aj nejaké orechy do plnky, aby som vyskúšala niečo nové. Ďakujem za skvelý recept!

    1. KocúrMau píše:

      Zdravím všetkých! Chcem sa pridať k Janke a povedať, že maková štrúdľa je moja obľúbená. Keď som ju prvýkrát robil, bol som nervózny, ale išlo to hladko. Cesto bolo perfektné a plnka výnimočne chutná! Použil som menej cukru, pretože mám rád menej sladké dezerty, ale aj tak bola štrúdľa skvelá. Naozaj odporúčam pridať k nej trošku šľahačky alebo smotany – je to lahôdka! Tento recept je naozaj jednoduchý a rýchly na prípravu. Určite ho budem opakovať častejšie!

  2. Lenička09 píše:

    Ahojte milovníci sladkého! Chcela by som sa s vami podeliť o moju skúsenosť s touto úžasnou makovou štrúdľou. Keď som ju prvýkrát piekla, úplne ma dostala svojou chuťou! Použila som domáci mletý mak od babičky a bol fantastický – vôňa sa rozliehala po celom byte. Štrúdľa bola chrumkavá zvonka a mäkká vo vnútri. Po upečení sme si ju vychutnali pri čaji so svojou rodinou a všetci sme boli nadšení z tejto pochúťky! Odporúčam pridať aj trochu kakaa do plnky pre extra chuť – stojí to za to! Ak hľadáte rýchly dezert na rodinnú oslavu alebo len tak k večernému čaju, táto štrúdľa je ideálna voľba.

    1. Tomášik77 píše:

      Čauko všetci! Ja mám tiež rád makovú štrúdľu, už od detstva mi ju piekla mama. Tento recept vyzerá veľmi dobre a určite ho skúsim aj ja! Mám rád kombináciu s orechmi, takže možno pridám trochu nasekaných vlašských orechov do plnky – určite bude ešte lepšie! Ďakujem za super tipy na pečenie.

  3. Svetluška88 píše:

    Zdravím všetkých gurmánov! Musím povedať, že táto maková štrúdľa ma úplne očarila svojou jednoduchosťou a chuťou. Recept je skutočne ľahký na pochopenie – stačí len dodržiavať kroky a výsledok vás určite prekvapí pozitívne ako mňa! Pri pečení mi doma nádherne vonalo – moje deti boli nedočkavé ochutnať túto dobrotu hneď po upečení. Rada experimentujem s rôznymi prísadami: tentokrát som pridala aj trošku mletého škorice do náplne pre extra arómu – super voľba! Každému by som tento recept odporučila; ak si chcete spríjemniť deň dobrým dezertom, nemôžete nič pokaziť!