Ak chcete pripraviť makovú štrúdľu z lístkového cesta, budete potrebovať nasledujúce zložky:
- 500 g lístkového cesta
- 250 g mletého maku
- 100 g práškového cukru
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- mlieko podľa potreby (asi 100 ml)
- strúhanka na posýpanie
- soľ podľa chuti
Maková štrúdla z lístkového cesta
- Rozmraziť lístkové cesto podľa inštrukcií na obale.
- Zatiaľ si pripraviť makovú náplň. Zalejte mletý mak horúcim mliekom a nechajte ho asi 15 minút odstáť. Potom pridajte práškový cukor, vanilkový cukor a vajcia. Poriadne premiešajte.
- Pripravené lístkové cesto rozvaľkajte na plát hrúbky asi 3 mm.
- Na povrch cesta naneste makovú náplň a rovnomerne ju rozotrite.
- Cesto s náplňou zrolujte a položte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Rozmiešajte žĺtko s trochou mlieka a potrite ho povrch štrúdle.
- Na vrch štrúdle posypte strúhanku.
- Vložte plech do vyhriatej rúry a pečte pri teplote 180 °C asi 30 – 40 minút, kým štrúdľa nezhnedne a neupiecete.
- Po upečení nechajte štrúdlu chvíľu vychladnúť pred krájaním a podávajte ju mierne teplú.
Dúfam, že vám chutí!
2)
Ingrediencie:
- 250 g lístkového cesta (môže byť aj mrazené)
- 200 g mletého maku
- 100 g cukru (podľa chuti)
- 200 ml mlieka
- 1 vanilkový cukor (alebo 1 lyžička vanilkového extraktu)
- 2 vajcia
- 50 g masla
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- štipka soli
- práškový cukor na posypanie (podľa chuti)
Postup:
-
Príprava makovej plnky:
- Na panvici zohrejte mlieko s cukrom, vanilkovým cukrom a soľou. Keď sa mlieko začne zahrievať, pridajte mletý mak a dobre premiešajte.
- Nechajte zmes variť na miernom ohni približne 5-7 minút, kým začne hustnúť. Občas premiešajte, aby sa mak nepripálil.
- Odstavte z ohňa a pridajte citrónovú šťavu a jedno rozšľahané vajce. Dobre premiešajte, aby sa plnka spojila. Nechajte vychladnúť.
-
Príprava lístkového cesta:
- Ak používate mrazené lístkové cesto, nechajte ho rozmraziť pri izbovej teplote asi 30 minút.
- Na pomúčenej doske rozvaľkajte cesto na tenký plát. Snažte sa, aby bolo cesto čo najtenšie, ale aby sa neroztrhlo.
-
Plnenie štrúdle:
- Na rozvaľkané cesto rovnomerne rozotrite vychladnutú makovú plnku. Nechajte si 2-3 cm okraj po celej dĺžke.
- Zrolujte cesto pomocou utierky alebo ruky od jedného konca k druhému, aby vznikla štrúdľa.
-
Pečenie:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Štrúdľu preneste na plech vyložený papierom na pečenie a potrite ju rozšľahaným vajcom. Túto vrstvu môžete posypať aj semienkami, ak máte radi.
- Pečte v predhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo kým nebude štrúdľa pekne zlatohnedá.
-
Finálne úpravy:
- Po upečení nechajte štrúdľu vychladnúť na mriežke.
- Pred podávaním ju posypte práškovým cukrom a nakrájajte na porcie.
Servírovanie:
Maková štrúdľa je skvelou pochúťkou ku káve alebo čaju. Môžete ju podávať aj sázivou smotanou alebo vanilkovou zmrzlinou pre ešte lepší zážitok.
Dobrú chuť!
Ahojte! Chcem sa s vami podeliť o svoje skúsenosti s makovou štrúdľou, ktorú som robila podľa tohto receptu. Musím povedať, že to bolo fantastické! Lístkové cesto sa krásne rozvaľkalo a plnka z mletého maku bola úžasná. Pridala som trošku citrónovej šťavy navyše a dodalo to celému dezertu sviežosť. Pečenie trvalo presne 30 minút a štrúdľa bola zlatohnedá, presne ako má byť! Podávala som ju s vanilkovou zmrzlinou a moji hostia boli nadšení. Všetkým odporúčam tento recept, je to rýchle a veľmi chutné! Určite to skúsim znova a možno pridám aj nejaké orechy do plnky, aby som vyskúšala niečo nové. Ďakujem za skvelý recept!
Zdravím všetkých! Chcem sa pridať k Janke a povedať, že maková štrúdľa je moja obľúbená. Keď som ju prvýkrát robil, bol som nervózny, ale išlo to hladko. Cesto bolo perfektné a plnka výnimočne chutná! Použil som menej cukru, pretože mám rád menej sladké dezerty, ale aj tak bola štrúdľa skvelá. Naozaj odporúčam pridať k nej trošku šľahačky alebo smotany – je to lahôdka! Tento recept je naozaj jednoduchý a rýchly na prípravu. Určite ho budem opakovať častejšie!
Ahojte milovníci sladkého! Chcela by som sa s vami podeliť o moju skúsenosť s touto úžasnou makovou štrúdľou. Keď som ju prvýkrát piekla, úplne ma dostala svojou chuťou! Použila som domáci mletý mak od babičky a bol fantastický – vôňa sa rozliehala po celom byte. Štrúdľa bola chrumkavá zvonka a mäkká vo vnútri. Po upečení sme si ju vychutnali pri čaji so svojou rodinou a všetci sme boli nadšení z tejto pochúťky! Odporúčam pridať aj trochu kakaa do plnky pre extra chuť – stojí to za to! Ak hľadáte rýchly dezert na rodinnú oslavu alebo len tak k večernému čaju, táto štrúdľa je ideálna voľba.
Čauko všetci! Ja mám tiež rád makovú štrúdľu, už od detstva mi ju piekla mama. Tento recept vyzerá veľmi dobre a určite ho skúsim aj ja! Mám rád kombináciu s orechmi, takže možno pridám trochu nasekaných vlašských orechov do plnky – určite bude ešte lepšie! Ďakujem za super tipy na pečenie.
Zdravím všetkých gurmánov! Musím povedať, že táto maková štrúdľa ma úplne očarila svojou jednoduchosťou a chuťou. Recept je skutočne ľahký na pochopenie – stačí len dodržiavať kroky a výsledok vás určite prekvapí pozitívne ako mňa! Pri pečení mi doma nádherne vonalo – moje deti boli nedočkavé ochutnať túto dobrotu hneď po upečení. Rada experimentujem s rôznymi prísadami: tentokrát som pridala aj trošku mletého škorice do náplne pre extra arómu – super voľba! Každému by som tento recept odporučila; ak si chcete spríjemniť deň dobrým dezertom, nemôžete nič pokaziť!