Marocká polievka z červenej šošovice

Pikantná marocká polievka z červenej šošovice s batátmi

Ingrediencie:
– 200 g červenej šošovice
– 1 cibuľa, nasekaná nadrobno
– 3 strúčiky cesnaku, prelisované
– 2 stredne veľké batáty, rozkrojené na kocky
– 1 lyžička mletej rasce
– 1/2 lyžičky mletého zázvoru
– 1/2 lyžičky mletého čili
– 1/4 lyžičky mletej škorice
– 1 lyžica olivového oleja
– 1,2 l zeleninového vývaru
– 1 plechovka sekaných paradajok
– 2 lyžice citrónovej šťavy
– Soľ a čierne korenie podľa chuti
– Na ozdobenie: čerstvý koriander a plátky čili papričiek

Postup:
1) V hrnci zohrejte olivový olej na strednom stupni. Pridajte nasekanú cibuľu a opierajte ju do sklovita, približne 5 minút. Následne pridajte prelisovaný cesnak a opražte ešte minútu, kým nezačne voňať.

2) Do hrnca vložte nakrájané batáty, červenú šošovicu a koreniny – mletú rascu, zázvor, čili a škoricu. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa zložky spočili s koreninovým základom.

3) Zalejte zmes zeleninovým vývarom a plechovkou sekaných paradajok. Zvýšte teplotu a priveďte polievku do varu. Potom znížte teplotu, zakryte hrniec pokrievkou a nechajte polievku variť na miernom ohni približne 20-25 minút, kým šošovica a batáty nezmäknú.

4) Po uvarení polievku ochuťte soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou podľa vlastnej chuti. Citrónová šťava dodá polievke osviežujúcu a pálivejšiu príchuť.

5) Hotovú polievku rozdeľte do misiek a ozdobte čerstvým koriandrom a plátkami čili papričiek pre extra pálivosť. Podávajte horúce s chrumkavým chlebom alebo pita chlebom.

 

Kuracie prsia s pomarančom

Kuracie prsia s pomarančom

Čítať viac »

Marocká polievka z červenej šošovice - 2

Výhody:
– Batáty sú bohaté na vitamín A, vitamín C a draslík, čo prispieva k celkovému zdraviu a posilneniu imunitného systému.
– Pikantnosť polievky vďaka čili a zázvoru napomáha zrýchliť metabolizmus a podporuje trávenie.
– Polievka je plná vlákniny z kombinácie šošovice a batátov, čo pomáha navodiť pocit sýtosti a podporuje zdravé trávenie.

Počet kalórií na porciu: približne 280 kcal

Záver:
Marocká polievka z červenej šošovice je naozajstným klenotom severoafrickej gastronómie. Jej jedinečná kombinácia zložiek a korení vytvára nezabudnuteľnú príchuť, ktorá poteší vaše zmysly.

Či už si zvolíte tradičnú verziu, krémovú polievku s kokosovým mliekom alebo pikantnú variantu s batátmi, určite si užijete lahodné sústo plné výživných látok. Nebojte sa experimentovať s korením a prispôsobiť recept svojim chuťovým preferenciám.

Táto polievka sa stane vašou obľúbenou voľbou pre zahriatie v chladných dňoch alebo ako osviežujúci letný obed. Tak neváhajte a ponorte sa do kúzelného sveta marockých chutí s touto vynikajúcou polievkou z červenej šošovice.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *