Moravské koláče Kamily Magálovej

 

Moravské koláče od Kamily Magálovej predstavujú klasické pečivo, ktoré sa pýši svojou výnimočnou chuťou a arómou. Tieto pochúťky majú širokú obľubu nielen na Morave, ale aj v celom Slovensku.

Koláče sú zvyčajne naplnené rôznymi sladkými plnkami a servírujú sa ako dezert alebo lahodná maškrta pri mnohých príležitostiach. V nasledujúcom recepte si osvojujeme prípravu moravských koláčov podľa známej slovenskej kuchárky Kamily Magálovej, ktorá sa preslávila svojimi tradičnými receptami.

Ingrediencie
Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g rozpusteného masla
  • 2 vajcia
  • 75 g cukru
  • 1 kocka čerstvého droždia (42 g)
  • Štipka soli
  • Citrónová kôra z 1 citróna (nepovinné)

Na náplň:

  • 300 g tvarohu (môže byť aj jemný)
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžica kyslej smotany
  • 100 g hrozienok (nepovinné)
  • Práškový cukor na posypanie

 

Moravské koláče Kamily Magálovej

Príprava cesta

Špagety s rajčinami

Špagety s rajčinami

Čítať viac »

  1. Vytvorenie kvásku: Najprv si pripravíme kvások. Do misky rozmixujeme čerstvé droždie s malým množstvom teplého mlieka a lyžicou cukru. Necháme stáť približne 10 minút, kým nezačne peniť.
  2. Miešanie cesta: Do väčšej nádoby preosejeme hladkú múku, pridáme štipku soli, cukor a citrónovú kôru. Urobíme jamku v strede a vložíme kvások, rozšľahané vajcia, rozpustené maslo a zvyšok teplého mlieka. Spracovávame cesto, ktoré by malo byť jemné a pružné.
  3. Kynutie cesta: Cesto zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, alebo kým sa jeho objem nezväčší dvojnásobne.

Príprava náplne

  1. Tvarohová zmes: Medzitým pripravíme náplň. V miske premiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, žĺtky a kyslú smotanu. Môžeme pridať aj hrozienka, ktoré sme predtým namočili v teplej vode alebo rumu. Dôkladne premiešame, aby sme dostali hladkú zmes.

Tvarovanie koláčov

  1. Príprava na pečenie: Po uplynutí doby kynutia prepracujeme cesto na pomúčenom pracovnom povrchu a rozdelíme na menšie časti (približne po 50 g). Z každej časti vytvoríme guľatú placku s rozmerom približne 8 – 10 cm.
  2. Plnenie: Do stredu každej placky dáme 1-2 lyžičky tvarohovej plnky. Na okraje placky sklápame k stredu, aby sme vytvorili guľu. Koláče umiestnime na plech vyložený papierom na pečenie, pričom ich necháme niekoľko centimetrov od seba, aby mali priestor na zvýšenie objemu.
  3. Druhé kysnutie: Necháme koláče kysnúť ešte asi 30 minút.

Pečenie

  1. Predhrejte rúru: Zatiaľ si predhrejeme rúru na 180 °C.
  2. Pečenie koláčov: Po uplynutí doby druhého kysnutia koláče potrieme rozšľahaným vajcom alebo mliekom. Vložíme ich do predhriatej rúry a pečieme asi 20-25 minút, alebo kým nezískajú zlatohnedú farbu.

Podávanie

Po upečení necháme koláče chvíľu vychladnúť na plechu. Pred servírovaním môžeme posypať práškovým cukrom. Moravské koláče sú skvelou voľbou ako dezert k čaju alebo káve, ale sú tiež výbornou pochúťkou na oslavy alebo rodinné stretnutia.

Príprava týchto koláčov môže byť naozaj príjemná a výsledok určite prekvapí. Vyskúšajte tento recept od Kamily Magálovej a užite si chuť tradície!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

4 Komentáre

  1. Kzima píše:

    Výborné recept! Určite ich budem piecť.

  2. Drahoslava Zuzulova píše:

    Koláče sú obľúbené v celej našej rodine, určite vyskúšame tento recept.

  3. SlovenskýMäsožravec píše:

    Moravské koláče Kamily Magálovej sú skutočne úžasné! Ich chuť je fantastická a vždy ma poteší, keď ich vidím na stole. Príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to. Odporúčam každému, kto má rád sladkosti! Tieto koláče sú perfektné na rodinné oslavy alebo len tak k čaju. Môj obľúbený dezert!

    1. ČokoládováBublina píše:

      Súhlasím! Moravské koláče sú skutočná pochúťka. Vždy ich robím, keď máme návštevu, a každý si ich zamiluje. Môžeš vyskúšať aj rôzne náplne, napríklad s makom alebo jablkami. Rada sa vraciam k tomuto receptu!