Morčacie pliecko s medovo-dijonskou glazúrou a pečenou zeleninou

Morčacie plece s medovo-dijónskou glazúrou a pečenou zeleninou. Po okreslení sviatkov Veľkej Noci mi ostalo pár pleciek, a tak sa dnes pustíme do ich prípravy s touto chutnou glazúrou. Osobne dávam prednosť spojeniu medu a dijónskej horčice. Tento variant je pre mňa a moju dcéru najchutnejší.

Ingrediencie:

Na morčacie plece:

  • 4 kusy morčacieho pleca (prsia alebo stehná)
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Na medovo-dijónsku glazúru:

  • 3 polievkové lyžice medu
  • 2 polievkové lyžice dijónskej horčice
  • 1 strúčik cesnaku, pretlačený
  • 1 čajová lyžička sójovej omáčky
  • 1 polievková lyžica olivového oleja

Na pečenú zeleninu:

  • 2-3 väčšie druhy zeleniny podľa preferencie (napr. zemiaky, mrkva, cuketa, paprika)
  • Olivový olej
  • Soľ, čierne korenie a sušené bylinky podľa chuti

Morčacie plece s medovo-dijónskou glazúrou a pečenou zeleninou

Postup:

  1. Príprava glazúry:
    • V miske spojte med, dijónsku horčicu, pretlačený cesnak, sójovú omáčku a olivový olej. Týmto vznikne medovo-dijónska glazúra.
  2. Príprava morčacieho mäsa:
    • Morčacie plece osolte a okoreňte z oboch strán.
  3. Nanesenie glazúry:
    • Marinujte morčacie plece medovo-dijónskou glazúrou z oboch strán, aby bolo mäso rovnomerne pokryté. Nechajte ho odpočívať aspoň 15-30 minút na spojenie chutí.
  4. Príprava zeleniny:
    • Zeleninu (zemiaky, mrkvu, cuketu, papriku alebo iné podľa výberu) ošúpte a nakrájajte na rovnaké kusy.
    • Zeleninu uložte na plech na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte soľou, čiernym korením a sušenými bylinkami. Dobre premiešajte, aby sa zelenina obalila olejom a korením.
  5. Pečenie:
    • Morčacie plece grilujte alebo opekajte na panvici, kým nie je dobre prepečené zvnútra a z vonka zlatisto hnedé.
    • Zeleninu pečte v predhriatej rúre na 200°C približne 20-25 minút, kým nezíska zlatistú farbu a nebude mäkká.
  6. Podávanie:
    • Servírujte morčacie plece spolu s pečenou zeleninou. Pokvapkajte zvyškom medovo-dijónskej glazúry a pokiaľ chcete, ozdobte čerstvými bylinkami.

Tento pokrm je nielen lahodný, ale aj výživný a vizuálne pútavý, čo ho robí ideálnou voľbou na obohatenie vášho jedálnička.

Morčacie pliecko s medovo-dijónskou glazúrou a pečenou zeleninou-2

Bravčová krkovička s červenou kapustou

Bravčová krkovička s červenou kapustou

Čítať viac »

2) Morčacie pliecko s medovo-dijónskou glazúrou a pečenou zeleninou

Morčacie plece predstavuje skvelú voľbu, ak hľadáte niečo špeciálne a chutné na večeru s rodinou. V kombinácii s medovo-dijónskou glazúrou a pečenou zeleninou sa stáva jedlom, ktoré vás nadchne. Tento recept je jednoduchý a poteší vaše chuťové poháriky.

Ingrediencie na morčacie plece

Na pripravenie morčacieho pleca s medovo-dijónskou glazúrou budete potrebovať:

  • 1 kg morčacieho pleca
  • 2 polievkové lyžice dijónskej horčice
  • 3 polievkové lyžice medu
  • 2 strúčiky cesnaku, drvené
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup prípravy

Najprv si predohrejte rúru na 180 °C. Morčacie plece dobre opláchnite a osušte pomocou papierovej utierky. V miske zmiešajte dijónsku horčicu, med, drvený cesnak, soľ a čierne korenie. Touto zmesou dôkladne potrite morčacie plece zo všetkých strán.

Plece potom preložte do pekáča a pečte približne 1,5 hodiny, kým nie je mäso dôkladne prepečené a šťavnaté. Po 45 minútach môžete pridať na kocky nakrájanú zeleninu (napríklad mrkvu, brokolicu a zemiaky), aby sa piekla spolu s mäsom.

Po upečení nechajte plece chvíľu odpočívať, nakrájajte ho a servírujte s pečenou zeleninou. Tento recept je nielen chutný, ale aj vizuálne atraktívny, čo je ideálne pre každú príležitosť.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Avatar of Eva Hanzel Eva Hanzel píše:

    Skvelý recept, určite vyskúšam! Mám rada nové jedlá, ktoré obohatia našu rodinnú kuchyňu.

  2. Avatar of Novotny Ambroz Novotny Ambroz píše:

    Tento recept je naozaj úžasný. Milujem morčacie mäso a táto glazúra znie fantasticky!

  3. Avatar of Mikus Zlatko Mikus Zlatko píše:

    Vyzdvihnutie chuti medovo-dijonskou glazúrou je geniálne! Veľmi sa teším, že si to vyskúšam.