Morčacie rizoto s mrazenou zeleninou
Pripravuje sa to veľmi podobne ako rizoto z kuracieho mäsa, len s morkou.
Pre uľahčenie prípravy vám poskytujem recept na rizoto s kuracinou, avšak princíp zostáva rovnaký.
Rizoto z morky s mrazenou zeleninou je chutné a nenáročné jedlo, ktoré si môžete pohodlne urobiť doma. Tu nájdete jednoduchý recept:
Ingrediencie:
- 500 g morkového mäsa (nakrájaného na kocky)
- 1 cibuľa (jemne nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané na malé kúsky)
- 1 pohár ryže
- 2 poháre zeleninového vývaru
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1/2 ČL kari korenia
- 1/2 pohára mrazeného hrášku
- 1/2 pohára mrazenej kukurice
- Soľ a čerstvo mleté korenie podľa vlastnej chuti
- Petržlenová vňať na dekoráciu
Pokyny:
- V hrnci zohrejte trochu oleja a primiešajte nasekanú cibuľu. Smažte ju, až kým nezmäkne a nezačne sa zlatiť.
- Pridajte kusy morčacieho mäsa a cesnak. Opekajte, kým mäso nezhnedne a nie je viac ružové.
- Potom pridajte ryžu a premiešajte, kým sa nezačne lepiť na dno hrnca.
- Postupne doplňte zeleninový vývar. Miešajte a varte ryžu, až kým nie je mäkká a väčšina vody sa nevstrebe.
- Pridajte mletú papriku, kari, mrazený hrášok, kukuricu, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte a povarte, kým sa zelenina nezohreje.
- Servírujte teplé a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Verím, že si toto chutné rizoto vychutnáte! Dobrú chuť!
2) Morčacie rizoto s mrazenou zeleninou
Ingrediencie:
- 400 g morkového mäsa (prsia alebo stehná), nakrájaného na kocky
- 250 g ryže (najlepšie arborio alebo ryža vhodná na rizoto)
- 1 malá cibuľa, nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 150 g mrazenej zeleninovej zmesi (mrkva, hrášok, kukurica, fazuľa)
- 750 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 100 ml bieleho vína (nepovinné)
- 3-4 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Parmezán na posypanie (nepovinné)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava morčacieho mäsa: Na panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja. Pridajte nakrájané morkové mäso, osolte a okoreňte. Opečte ho…na strednej teplote, kým nezíska hnedastú farbu a nie je prepečené, približne 5-7 minút. Následne ho vyberte z panvice a položte na tanier.
-
Zelenina a cibuľa: Do tej istej panvice vlejte zbytok olivového oleja. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a restujte, kým cibuľa nezmäkne a nezačne byť priesvitná (asi 2-3 minúty).
-
Pridanie ryže: Do panvice vložte ryžu a miešajte ju s cibuľou a cesnakom, aby bola pokrytá olejom. Restujte ju približne 1-2 minúty, kým nezačne jemne lesknúť.
-
Zalievka vínom: Ak používate víno, teraz ho pridajte do panvice a miešajte, kým sa takmer úplne neodparí.
-
Pridanie vývaru: Postupne pridávajte vývar (za neustáleho miešania) po lyžiciach, kým ryža nevstrebe tekutinu a nezačne nadobúdať krémovú textúru. Tento proces trvá asi 15-20 minút. Počas varenia môžete pridať aj mrazenú zeleninovú zmes.
-
Dokončenie jedla: Keď je ryža uvarená na skus a dosiahne krémovú konzistenciu, pridajte späť opečené morčacie mäso. Dobre všetko premiešajte a nechajte prehriať ešte niekoľko minút. Podľa vlastnej chuti dochuťte soľou a čiernym korením.
-
Servírovanie: Podávajte teplé, posypané nastrúhaným parmezánom a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Prajem dobrú chuť!