Navrhujem nasledujúci recept na mrkvovú tortu s mascarpone:
Ingrediencie:
- 250 g múky
- 200 g jemného cukru
- 200 ml slnečnicového oleja
- 4 vajcia
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orecha
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 200 g nastrúhanej mrkvy
- 100 g jemne nasekaných orechov (napr. vlašské orechy)
- 200 g mascarpone
- 200 g práškového cukru
- 200 ml smotany na šľahanie
- čerstvé bobuľové ovocie na ozdobu (napr. maliny, jahody)
Mrkvová torta s mascarpone
Postup:
- Predhrejte si rúru na 180 °C a pripravte si tortovú formu – vymastite ju a vysypte múkou, aby sa torta neskôr ľahko vybrala.
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, muškátový orech a soľ. Dobrým nástrojom na miešanie je metlička.
- Pridajte vajcia a olej a miešajte, kým nebude zmes hladká. Potom pridajte nastrúhanú mrkvu a orechy a premiešajte ich do cesta.
- Nalejte cesto do pripravenej tortovej formy a pečte v predhriatej rúre asi 30-35 minút, alebo kým zubná tyčinka vložená do stredu torty nevyjde suchá.
- Vyberte tortu z rúry a nechajte ju úplne vychladnúť.
- Pripravte krém: V miske zmiešajte mascarpone, práškový cukor a smotanu na šľahanie. Šľahajte krém, kým nebude hladký a pevný.
- Keď je torta úplne vychladnutá, opatrne ju horizontálne rozkrojte na polovicu. Namažte polovicu krému na jednu polovicu torty a pridajte druhú polovicu torty. Zvyšný krém použite na ozdobenie hornej časti torty.
- Ozdobte tortu čerstvým bobuľovým ovocím podľa vášho výberu.
- Nechajte tortu v chladničke aspoň hodinu odpočívať, aby sa krém pekne zosolidifikoval.
Voila! Teraz už len na porciovat a vychutnať si skvelú mrkvovú tortu s mascarpone. Dobrú chuť!