Recept na tekvicovú polievku s červenou šošovicou.
Čas prípravy: 60 minút
Ingrediencie:
- 2 väčšie cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 stredne veľká tekvica (asi 500 g)
- 1 hrnček červenej šošovice
- 1 pór (len biela časť)
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 1/2 lyžičky mletej kurkumy
- 1/2 lyžičky mletej rasce
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Tekvicová polievka s červenou šošovicou
Postup:
- Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na jemné kúsky. Tekvicu očistíme, zbavíme semien a nakrájame na menšie kúsky. Mrkvu a zemiaky ošúpeme a nakrájame tiež na menšie kocky.
- V hrnci si zohrejeme olivový olej a pridáme cibuľu a cesnak. Orestujeme ich dozlatista.
- Pridáme tekvicu, červenú šošovicu, pór, mrkvu a zemiaky. Osolíme, pridáme mletú sladkú papriku, kurkumu a rasce. Všetky ingrediencie dobre premiešame.
- Zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme k varu. Potom znižujeme teplotu a varíme na miernom ohni približne 40 – 50 minút, kým sú všetky ingrediencie mäkké.
- Polievku rozmixujeme pomocou mixéra (prípadne ju môžeme nechať aj celú s kúskami, podľa preferencií).
- Hotovú tekvicovú polievku posolíme a opepríme podľa chuti. Servírujeme s kôpkou čerstvej petržlenovej vňate alebo s krekrom.
Dobrú chuť!