Muskatová tekvicová polievka je nenáročná a lahodná vegetariánska polievka, ktorá býva obľúbená počas jesenných období. Tu je návod na túto slovenskú tradičnú lahôdku:
Potrebujete:
– 1 kg tekvice hokkaido
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 mrkvy
– 1 zemiak
– 1 liter zeleninového vývaru
– 250 ml mlieka
– 2 lyžice olivového oleja
– soľ, korenie, mletý muškátový oriešok na ochutenie
– čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Muškítová tekvičná polievka
Návod:
1. Tekvicu rozkrojte na polovicu, odstráňte semienka a ošúpte ju. Pokrájajte ju na menšie kusy.
2. Ošúpte cibuľu, cesnak, mrkvu a zemiak a nakrájajte ich na drobné kocky.
3. V hrnci rozohrejte olivový olej a osmažte na ňom cibuľu a cesnak, kým sa mierne nezafarbia.
4. Pridajte mrkvu a zemiak a ešte ich niekoľko minút osmažte.
5. Pridajte nakrájanú tekvicu a zalejte zeleninovým vývarom. Varíme, kým sa zelenina nezmäkne (približne 15-20 minút).
6. Pomocou mixéra polievku rozmixujte na hladkú konzistenciu.
7. Pridajte mlieko a do polievky premiešajte lyžicu mletého muškátového orieška. Dobre premiešajte.
8. Ochutnajte soľou a korením podľa osobných preferencií.
9. Polievku na tanieri dekorujte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Takto pripravenú muškátovú tekvicovú polievku môžete podávať s čerstvým chlebom alebo krutónmi. Prajeme dobrú chuť!