Držková polievka je klasické slovenské jedlo, ktoré si získalo srdcia mnohých priaznivcov domácich chutí. V tomto recepte vám predvedieme, ako pripraviť najlahodnejšiu držkovú polievku, ktorá vás zahreje a uspokojí. Pripravte si ingrediencie a poďme sa pustiť do varenia!
Ingrediencie na držkovú polievku
Na prípravu tejto výnimočnej držkovej polievky budete potrebovať:
- 500 g držiek
- 2 stredné cibule
- 2 mrkvy
- 1 zeler
- 3 strúčky cesnaku
- 1 liter vývaru (najlepšie hovädzieho)
- 2 lyžice paradajkovej pasty
- soľ a korenie podľa vášho vkusu
- 1 bobkový list
- čerstvá petržlenová vňať na posypanie
Postup na prípravu držkovej polievky
Cibuľu, mrkvu a zeler očistíme a nakrájame na drobné kocky. Na oleji v hrnci opražíme cibuľu do zlatista, následne na ňu pridáme mrkvu a zeler a ďalej smažíme ešte niekoľko minút. Potom pridáme nakrájané držky a pokračujeme v smažení. Po piatich minútach pridáme nasekaný cesnak a paradajkovú pastu, premiešame a zakryjeme pokrievkou. Necháme variť približne 10 minút.
Následne pridáme vývar a bobkový list. Ochutíme soľou a korením, privedieme k varu a znížime teplotu, aby polievka jemne bublala. Varíme približne 45 minút, kým sú držky mäkké. Po dovarení posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame. Dobrú chuť!
2) Najlepšia držková polievka
Ak sa rozprávame o tradičných slovenských pokrmoch, držková polievka má svoje neoddeliteľné miesto. Táto chutná polievka, založená na mäsových surovinách, je populárnym jedlom, ktoré si zaslúži pozornosť v každej domácnosti. Dnes sa s vami podelíme o recept, ktorý vás naučí, ako pripraviť tú najlepšiu držkovú polievku.
Prísady, ktoré budete potrebovať
Na prípravu tejto chutnej polievky sa vám zídu nasledujúce komponenty:
- 500g hovädzích držiek
- 2 stredné cibule
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 3 strúčiky cesnaku
- 250ml paradajkovej šťavy
- 2 litry vody
- soľ, korenie podľa chuti
- štipka mletej papriky
- 1 bobkový list
Postup na prípravu najlepšej držkovej polievky
Najprv dôkladne umyjte a následne varte držky vo vode asi 2 hodiny, kým nezmäknú. Po uvarení ich nakrájajte na drobné kocky. V hlbokom hrnci na oleji osmahnite nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s mrkvou a zemiakmi. Následne pridajte nakrájané držky a dobre premiešajte. Potom pridajte paradajkovú šťavu, prvú dávku korenia, bobkový list a zalejte vodou. Nezabudnite polievku osoliť a okoreniť a varte na miernom ohni asi 30 minút.
Na záver pridajte prelisovaný cesnak, varte ešte 5 minút a máte hotovo! Najlepšia držková polievka je pripravená na podávanie a jej jednotlivé vrstvy chutí vás zlákajú späť do rodinnej kuchyne.

3) Najlepšia držková polievka s cesnakom
Držková polievka patrí medzi najpopulárnejšie tradičné jedlá, ktoré si užíva množstvo fanúšikov po celom Slovensku. Kombinácia mäsa, zeleniny a rôznych korenín vytvára jedinečnú a lahodnú chuť, ktorú si zamilujete. V tomto recepte vám ukážeme, ako si pripraviť tú najlepšiu držkovú polievku, ktorá vám pomôže odbúrať stres po náročnom dni.
Ingrediencie na držkovú polievku
Na prípravu tejto chutnej polievky potrebujete:
- 500 g držiek
- 2 mrkvy
- 1 cibuľu
- 1 zeler
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 ml kyslej smotany
- 1 liter vývaru
- 2 lyžice múky
- soľ, korenie, majoránku podľa chuti
Postup prípravy
Začnite tým, že dôkladne umyjete a nakrájate držky na malé kúsky. Na panvici s trochou oleja osmažte nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak, kým nezmäknú. Potom pridajte držky a miešajte, kým sa nezatiahnu. Následne vmiešajte múku a premiešajte. Zalejte všetko vývarom, pridajte soľ, korenie a majoránku. Nechajte variť na malom ohni približne 1,5 hodiny, kým nie sú držky mäkké. Na konci pridajte kyslú smotanu a dobre premiešajte.
Hotová držková polievka je ideálna na zahriatie v chladných dňoch. Podávajte ju s čerstvým chlebom a užite si jej bohatú chuť.