Tradičná, avšak najlepšia poctivá slovenská polievka, akoby vám ju pripravovala vaša stará mama. V minulosti sme nemali toľko peňazí ako dnes. Ani toľko tovaru nebolo na regáloch, ako je to dnes.
Preto sme varili z toho, čo ponúkla záhrada. Hŕstky, čo predstavuje zmes strukovín. Trošku z každého a máte hŕstky.
Najlepšia hŕstková polievka
2) Najlepšia hŕstková polievka
Na prípravu najlepšej hŕstkovej polievky potrebujete nasledujúce ingrediencie:
– 300 g hŕstkových bôbov
– 1 cibuľa
– 2 zemiaky
– 2 mrkvy
– 1 koreň petržlenu
– 1 pór
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 paradajky
– 1 lyžica oleja
– soľ, korenie, rasca, mletá paprika
– voda
Postup:
1. Na rozpálenom oleji opražíme nasekanú cibuľu, cesnak a pór.
2. Pridáme nakrájané zemiaky, mrkvu, petržlen a paradajky a dusíme ich na nízkej teplote približne 10 minút.
3. Pridáme nasekané hŕstky a zalejeme vodou.
4. Pridáme korenie (soľ, korenie, rasca, mletá paprika) a necháme polievku variť ešte asi 20 minút.
5. Podávame teplú so čerstvou zelenou vňaťou.
Dobrú chuť!
3) Najlepšia hŕstková polievka
Na prípravu najlepšej hŕstkovej polievky budete potrebovať tieto ingrediencie:
– 2 väčšie zemiaky
– 2 mrkvy
– 1 cibuľa
– 2 poháre hŕstky
– 1 liter zeleninového vývaru
– soľ, korenie, petržlen na dochutenie
Postup prípravy:
1. Zemiaky a mrkvu ošúpte, nakrájajte na kocky a cibuľu nasekajte nadrobno.
2. V hrnci zohrejte trocha oleja a opražte cibuľu, kým nebude priesvitná.
3. Pridajte zemiaky a mrkvu a na pár minút ich osmažte.
4. Pridajte hŕstku a zalejte zeleninovým vývarom.
5. Varíme a necháme variť, kým zelenina nie je mäkká.
6. Dochutíme soľou, korením a nasekaným petržlenom.
7. Polievku môžete ešte jemne prešľahať mixérom.
Podávajte teplú s troškou nasekaného petržlenového lístku. Dobrú chuť!
4)
Hŕstková polievka, preslávená svojou chutnou príchuťou a výživnými ingredienciami, je jedlo, ktoré si zamilujú všetci. Tento recept vás prevedie jednotlivými krokmi na prípravu najchutnejšej hŕstkovej polievky, ktorú ste kedy skúsili. S týmito jednoduchými ingredienciami a postupom si ju zamilujete.
Ingrediencie potrebné na prípravu
Na pripravenie hŕstkovej polievky budete potrebovať tieto zložky:
- 250 g hŕstkových bôbov
- 1 veľkú cibuľu
- 2 mrkvy
- 1 zeler
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1,5 litra zeleninového vývaru
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvé bylinky na dekoráciu (napr. petržlen)
Postup prípravy hŕstkovej polievky
Začnite tým, že hŕstkové bôby prepláchnete a necháte ich namočené cez noc vo vode. Na druhej strane, v hrnci na olivovom oleji osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu, kým zmäkne. Potom pridajte mrkvu a zeler, všetko dôkladne premiešajte a varte niekoľko minút.
Odtiaľ pridajte jemne nakrájaný cesnak a hŕstkové bôby. Potom zalejte zeleninovým vývarom a priveďte do varu. Znížte teplotu, pridajte soľ a korenie a nechajte polievku variť asi 45 minút, kým sa bôby neuvaria do mäkka. Na konci varenia môžete polievku dochutiť čerstvými bylinkami.
Podávajte hŕstkovú polievku teplú, najlepšie s kúsok čerstvého chleba. Úspešná príprava tejto polievky vám prinesie radosť a posilní vaše zdravie.