Potrebné suroviny:
- 1 malý karfiol (cca 500 g)
- 1 cibuľa, nasekaná na drobné kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno
- 2 zemiaky, ošúpané a nakrájané na kocky
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálka mlieka (môžete použiť aj smotanu)
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice múky
- 1/2 čajovej lyžičky mletej kurkumy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Surový karfiol a petržlenová vňať na ozdobenie
Najchutnejšia karfiolová polievka
Postup:
- Karfiol rozdrobte na menšie ružičky a opláchnite ich pod tečúcou vodou. Opatrne ich osušte.
- Na panvici rozpustite maslo a pridajte cibuľu. Orestujte ju do zlatista. Pridajte cesnak a orestujte ešte asi minútu, kým sa neprejavia arómy.
- Vložte karfiol a zemiaky do panvice a dobre premiešajte, aby sa suroviny spojili.
- Pridajte zeleninový vývar, kurkumu, soľ a korenie. Zvýšte teplotu a varte zmes, kým sa zemiaky a karfiol neuvari do požadovanej mäkkosti (trvá to okolo 15-20 minút).
- V malom hrnci rozpustite maslo a vmiešajte múku. Pri neustálom miešaní varíme na miernom ohni asi 2 minúty, aby sme získali svetlohnedú zmes.
- Pomalým spôsobom pridávajte mlieko do zmesi masla a múky, za stáleho miešania, aby sa vytvorila hladká omáčka. Varte 3-4 minúty, kým omáčka nezhustne.
- Polovicu zmesi karfiolu a zemiakov rozmixujte do hladkej konzistencie pomocou mixéra alebo ponorného mixéra. Vložte zmes späť do hrnca a premiešajte s ostatným polievkovým základom.
- Hrniec opäť postavte na sporák a priveďte polievku k varu. Nechajte ju variť na slabom ohni asi 5 minút, aby sa chute prepojili.
- Ochutnajte polievku a eventuálne pridajte soľ a korenie podľa vlastného vkusu.
- Podávajte karfiolovú polievku teplú, ozdobenú surovými karfiolovými ružičkami a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tento recept je len základným návodom a môžete ho upraviť podľa svojich preferencií pridaním iných surovín, ako sú napríklad špenát, syr alebo opekané slaninové kúsky na ozdobenie. Dúfam, že vám tento recept na karfiolovú polievku prinesie potešenie!