Najlepšia karfiolová polievka

Potrebné ingrediencie:

  • 1 malý karfiol (asi 500 g)
  • 1 cibuľa, nakrájaná na jemné kúsky
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na jemno
  • 2 zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálka mlieka (môžete použiť aj smotanu)
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice múky
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej kurkumy
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Surový karfiol a petržlenová vňať na ozdobenie

Najlepšia karfiolová polievka

Postup:

  1. Karfiol rozdrvte na menšie ružičky a opláchnite pod tečúcou vodou. Osušte ich.
  2. V hrnci zohrejte maslo a pridajte cibuľu. Orestujte ju dozlatista. Pridajte cesnak a orestujte ešte asi minútu, kým sa neuvonia vône.
  3. Pridajte karfiol a zemiaky do hrnca a premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
  4. Pridajte zeleninový vývar, kurkumu, soľ a korenie. Zvýšte teplotu a nechajte zmes variť, kým sa zemiaky a karfiol neuvária do mäkka (trvá to približne 15-20 minút).
  5. V malom hrnci rozpustite maslo a primiešajte múku. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni asi 2 minúty, aby sme získali svetlohnedú zmes.
  6. Pomaly pridajte mlieko do zmesi masla a múky, za stáleho miešania, aby sa vytvorila hladká omáčka. Varíme 3-4 minúty, kým omáčka nezhustne.
  7. Polovicu zmesi karfiolu a zemiakov zmixujte do hladkej konzistencie pomocou mixéra alebo ponorného mixéra. Pridajte zmes späť do hrnca a premiešajte s preostávajúcim polievkovým základom.
  8. Nasaďte hrniec znova na sporák a privedte polievku k varu. Nechajte ju variť na miernom ohni asi 5 minút, aby sa chute prepojili.
  9. Ochutnajte polievku a prípadne pridajte soľ a korenie podľa svojho vkusu.
  10. Podávajte karfiolovú polievku teplú, ozdobenú surovými karfiolovými ružičkami a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Toto je len základný recept a môžete ho prispôsobiť svojim preferenciám pridávaním iných ingrediencií, ako napríklad špenátu, syra alebo opekaných slaninových kúskov na ozdobenie. Dúfam, že vám tento recept na karfiolovú polievku bude chutiť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *