Potrebné ingrediencie:
- 1 malý karfiol (asi 500 g)
- 1 cibuľa, nakrájaná na jemné kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na jemno
- 2 zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálka mlieka (môžete použiť aj smotanu)
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice múky
- 1/2 čajovej lyžičky mletej kurkumy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Surový karfiol a petržlenová vňať na ozdobenie
Najlepšia karfiolová polievka
Postup:
- Karfiol rozdrvte na menšie ružičky a opláchnite pod tečúcou vodou. Osušte ich.
- V hrnci zohrejte maslo a pridajte cibuľu. Orestujte ju dozlatista. Pridajte cesnak a orestujte ešte asi minútu, kým sa neuvonia vône.
- Pridajte karfiol a zemiaky do hrnca a premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Pridajte zeleninový vývar, kurkumu, soľ a korenie. Zvýšte teplotu a nechajte zmes variť, kým sa zemiaky a karfiol neuvária do mäkka (trvá to približne 15-20 minút).
- V malom hrnci rozpustite maslo a primiešajte múku. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni asi 2 minúty, aby sme získali svetlohnedú zmes.
- Pomaly pridajte mlieko do zmesi masla a múky, za stáleho miešania, aby sa vytvorila hladká omáčka. Varíme 3-4 minúty, kým omáčka nezhustne.
- Polovicu zmesi karfiolu a zemiakov zmixujte do hladkej konzistencie pomocou mixéra alebo ponorného mixéra. Pridajte zmes späť do hrnca a premiešajte s preostávajúcim polievkovým základom.
- Nasaďte hrniec znova na sporák a privedte polievku k varu. Nechajte ju variť na miernom ohni asi 5 minút, aby sa chute prepojili.
- Ochutnajte polievku a prípadne pridajte soľ a korenie podľa svojho vkusu.
- Podávajte karfiolovú polievku teplú, ozdobenú surovými karfiolovými ružičkami a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Toto je len základný recept a môžete ho prispôsobiť svojim preferenciám pridávaním iných ingrediencií, ako napríklad špenátu, syra alebo opekaných slaninových kúskov na ozdobenie. Dúfam, že vám tento recept na karfiolovú polievku bude chutiť!