Najlepšia šošovicová polievka akú ste kedy jedli? Existuje mnoho variantov šošovicovej polievky, a preto je ťažké určiť, ktorá je najlepšia. Avšak, táto verzia je považovaná za jednu z najchutnejších a najobľúbenejších variantov šošovicovej polievky:
Potrebujeme:
– 2 – 3 šálky cíceru
– 1/2 šálky zeleniny (nakrájaná mrkva, zeler, cibuľa a cesnak)
– 2 lyžice olivového oleja
– 1 lyžica mletej papriky
– 1 lyžička kurkumy
– 1 lyžička koriandru (mletej)
– 1 lyžička kajenského korenia
– 4 šálky vývaru (použite mäsový vývar alebo zeleninový vývar)
– 1 šálka strúhaného syra (najlepšie feta)
– Sól a korenie podľa chuti
Postup:
1. Predhrejte panvicu s olivovým olejom na strednej teplote a pridajte nakrájanú zeleninu. Orestujte, až kým zelenina nie je mäkká a krehká.
2. Pridajte cícer do panvice a opečte ho z každej strany.
3. Pridajte všetky korenie a miešajte, kým sa všetko dobre nesmieša.
4. Znížte teplotu a pridajte vývar. Polievku nechajte variť asi 30 minút.
5. Ochutnajte a pridajte soľ a korenie, ak je to potrebné.
6. Použite mixér na dôkladné rozmixovanie polievky. Ak je príliš hustá, pridajte viac vývaru alebo vody.
7. Podávajte so strúhaným syrom na vrchu a užite si!
Táto polievka sa vyznačuje vysokým obsahom bielkovín, vlákniny a antioxidantov z kurkumy, ktorá má protizápalové účinky. Cícer tiež pridáva zdravé sacharidy do vášho jedla a pomáha zvyšovať hladinu energie. Celková nutričná hodnota a kalorické zloženie polievky bude závisieť od použitých ingrediencií a množstva použitého oleja a syra.
2) Najlepšia šošovicová polievka na kyslo
Tu je recept na tradičnú šošovicovú polievku na kyslo, ktorý prichádza od mojej babičky:
Potrebujeme:
– 1 šálka sušených zelených šošoviek
– 1 veľká cibuľa (nakrájaná na kocky)
– 3 strúčiky cesnaku (nakrájané na kocky)
– 2 strúčiky mäty čerstvej alebo sušenej
– 1 lyžička mletej papriky
– 1 lyžička mletej rasce
– 1/2 lyžičky kmínu
– 1/2 lyžičky koriandru
– 3 lyžice olivového oleja
– 2 lyžičky octu
– Soľ a čierny korenie podľa chuti
– Voda podľa potreby (asi 6 šálok)
Postup:
1. Varte šošovice v hrnci s vodou podľa inštrukcií na obale a nechajte ich octnúť asi 30 minút. Odstavte od ohňa a nechajte bokom.
2. Na panvici si rozohrejte olivový olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, až sklovatia.
3. Pridajte korenie (mletú papriku, kmin, rascu a koriandr) a miešajte asi 1 minútu.
4. Pridajte polovicu uvarenej šošovice (asi 1 šálka) a 3 šálky vody. Dokopyvariť asi 15 minút.
5. Pridajte zvyšok šošovice a mätu a dokopyvariť asi 10 minút.
6. Dochutite solou, korením a octom.
7. Ak je polievka príliš hustá, pridajte ďalšiu vodu.
8. Ak chcete, môžete ju podávať s kockami pečiva, pokrájanými vŕbovými vetvičkami alebo s nakrájanou zelenou cibuľou.
Táto polievka sa často podáva aj s bramborovou kašou alebo s obyčajným pečivom. Nutrične sa jedná o vynikajúci zdroj bielkovín, vlákniny a rôznych vitamínov a minerálov, ktoré sú potrebné pre zdravie. Môže byť tiež vhodná pre ľudí s dietou na chudnutie, pretože je relatívne nízko kalorická a môže vás držať dlhšie nasýtených.
3) Najlepšia šošovicová polievka na sladko
Tu je recept na vynikajúcu šošovicovú polievku na sladko s kokosovým mliekom:
Potrebujeme:
– 1 šálka sušenej červenej šošovice
– 1 veľká cibuľa (nakrájaná na kocky)
– 2 mrkvy (nakrájané na kocky)
– 2 stredné zemiaky (nakrájané na kocky)
– 2 strúčiky cesnaku (nakrájané na kocky)
– 1 chilli paprička (nakrájaná na kocky)
– 1 plechovka (400ml) kokosového mlieka
– 1 lyžička mletej kurkumy
– 1 lyžička mletej koriandru
– 1/2 lyžičky mletej korenia
– Čerstvé korianderové listy na posypanie
– Soľ a čierny korenie podľa chuti
– Voda podľa potreby (asi 6 šálok)
Postup: Najlepšia šošovicová polievka
1. Varte šošovicu v hrnci s vodou podľa inštrukcií na obale. Odstavte od ohňa a nechajte hrniec bokom.
2. Na panvici si rozohrejte lyžicu olivového oleja a orestujte na ňom cesnak a chilli papričku.
3. Pridajte mletú kurkumu, mletý koriander a mleté korenie a miešajte asi 1 minútu.
4. Pridajte zmes do polievky a pridajte kokosové mlieko. Dokopyvariť asi 10 minút.
5. Polievku dochuťte solou a čiernym korením.
6. Podávajte so čerstvými korianderovými listami.
Táto šošovicová polievka na sladko má jemnú a exotickú chuť z využitia kokosového mlieka a korenia. Môže sa tiež podávať s plátkami avokáda alebo s kyslou smotanou pridanou do polievky. Nutrične sa jedná o vynikajúci zdroj rastlinných bielkovín, vlákniny a vitamínov a minerálov. Je to tiež skvelá možnosť pre vegánov alebo ľudí s intoleranciou na laktózu.
4) Najlepšia šošovicová polievka na kyslo bez smotany
Tu je recept na vynikajúcu šošovicovú polievku na sladko s kokosovým mliekom:
Potrebujeme:
– 1 šálka sušenej červenej šošovice
– 1 veľká cibuľa (nakrájaná na kocky)
– 2 mrkvy (nakrájané na kocky)
– 2 stredné zemiaky (nakrájané na kocky)
– 2 strúčiky cesnaku (nakrájané na kocky)
– 1 chilli paprička (nakrájaná na kocky)
– 1 plechovka (400ml) kokosového mlieka
– 1 lyžička mletej kurkumy
– 1 lyžička mletej koriandru
– 1/2 lyžičky mletej korenia
– Čerstvé korianderové listy na posypanie
– Soľ a čierny korenie podľa chuti
– Voda podľa potreby (asi 6 šálok)
Postup:
1. Varte šošovicu v hrnci s vodou podľa inštrukcií na obale a to je približne 30 minút. Odstavte od ohňa a nechajte polievku bokom.
2. Na panvici si rozohrejte lyžicu olivového oleja a orestujte na ňom cesnak a chilli papričku.
3. Pridajte mletú kurkumu, mletý koriander a mleté korenie a miešajte asi 1 minútu.
4. Pridajte zmes do polievky a pridajte kokosové mlieko. Dokopyvariť asi 10 minút.
5. Polievku dochuťte solou a čiernym korením.
6. Podávajte so čerstvými korianderovými listami.
Táto šošovicová polievka na sladko má jemnú a exotickú chuť z využitia kokosového mlieka a korenia. Môže sa tiež podávať s plátkami avokáda alebo s kyslou smotanou pridanou do polievky. Nutrične sa jedná o vynikajúci zdroj rastlinných bielkovín, vlákniny a vitamínov a minerálov. Je to tiež skvelá možnosť pre vegánov alebo ľudí s intoleranciou na laktózu.
5) Najlepšia šošovicová polievka na kyslo s hubami
Tu je recept na najlepšiu šošovicovú polievku na kyslo so hubami:
Potrebujeme:
– 1 šálka červenej šošovice
– 1 veľká cibuľa (nakrájaná na kocky)
– 2 mrkvy (nakrájané na kocky)
– 2 zemiaky (nakrájané na kocky)
– 2 strúčiky cesnaku (nakrájané na kocky)
– 1 polievková lyžica octu
– 3-4 sušené huby (namočené a nakrájané na kocky)
– 1 polievková lyžica múky
– 1/2 šálky kyslej smotany
– Soľ a čierne korenie podľa chuti
– 1-2 polievkové lyžice olivového oleja
– Voda podľa potreby (asi 6 šálok)
Postup:
1. Varte šošovicu v hrnci s vodou podľa inštrukcií na obale a nechajte ich uvrieť asi 30 minút. Neskôr pridajte na kocky nakrájané mrkvy, zemiaky a cibuľu, a varte ďalších 20 minút. Odstavte od ohňa a nechajte polievku bokom.
2. Na panvici si rozohrejte lyžicu olivového oleja a orestujte na ňom huby spolu s nakrájaným cesnakom. Pridajte polievkovú lyžicu octu, soľ a korenie a miešajte asi 5 minút. Následne pridajte huby do polievky.
3. Na panvici si rozohrejte ďalšiu polievkovú lyžicu oleja a pridajte múku. Miešajte, kým sa nezačne spiekať a potom postupne zriaďte polievkou, aby sa vám vytvorila zmes podobná omáčke.
4. Vložte do polievky kyslú smotanu a jedným dôrazným zamiešaním spolu s hubami zmes dokončite.
5. Polievku dochuťte soľou a korením, podľa chuti.
6. Podávajte s kyslou smotanou a krutónmi.
Táto šošovicová polievka na kyslo s hubami má plnú a hlbokú chuť a je úplným nakrúcaním pre chuťové poháriky. Je to vynikajúci zdroj bielkovín a vlákniny. Môže byť pridaná aj na stôl pre vegetariánov a ľudí s intoleranciou na laktózu.
6) Šošovicová polievka s párkom
Tu je recept na lahodnú šošovicovú polievku s párkom: Najlepšia šošovicová polievka
Potrebujeme:
– 1 šálka zeleninovej šošovice (najlepšie červená)
– 1 veľká cibuľa (nakrájaná na malé kúsky)
– 2 mrkvy (nakrájané na malé kúsky)
– 2 strúčiky cesnaku (nakrájané na malé kúsky)
– 1 párky
– 1/2 lyžičky papriky
– 1/2 lyžičky korenia
– Soľ a čierne korenie podľa chuti
– 1-2 polievkové lyžice olivového oleja
– Voda podľa potreby (asi 6 šálok)
Postup:
1. Umyte šošovicu a nechajte ju na cedníku odkvapkať.
2. Do hrnca pridajte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Rozpálte na strednom ohni, kým cibuľa nezmäkne.
3. Pridajte nakrájané mrkvy a nechajte ich zmäknúť. Potom pridajte papriku, korenie, soľ a čierne korenie.
4. Pridajte šošovicu a zalejte ju vodou. Dajte na stredný oheň a nechajte vrieť rýchlo. Potom zmiernite teplo a nechajte polievku vrieť asi 30 minút.
5. Pridajte párky do polievky a pokračujte varením ďalších 5-10 minút.
6. Odstavte polievku od ohňa a nechajte ju vychladnúť trochu.
7. Vložte polievku do miešača a rozmixujte ju do hladka.
8. Keď je polievka hladká, pridajte ju späť do hrnca a podľa chuti dochuťte soľou a korením.
9. Podávajte s chlebom alebo pečivom.
Verím že vám tieto recepty budú chutiť. 🙂
Záver: Najlepšia šošovicová polievka
Nutričné hodnody šošovicovej polievky
Nutričné hodnoty pre jednu porciu (asi 250 ml) šošovicovej polievky:
– Kalórie: 181 kcal
– Bielkoviny: 9,2 g
– Tuky: 7 g
– Sacharidy: 24 g
– Vláknina: 8,11 g
– Sódium: 405 mg
Táto polievka je vynikajúcim zdrojom bielkovín, vlákniny a sacharidov. Je bohatá na minerály ako železo, mangán a draslík a vitamíny B-komplexu.
Avšak, táto polievka tiež obsahuje párky, ktoré môžu byť vysoko kalorické a obsahovať vysoký podiel tuku a sodíka. Preto je dôležité sledovať množstvo párkov, ktoré pridávate do polievky, a zvážiť použitie nízkotučnejších alebo zdravších alternatív.
Celkovo však táto šošovicová polievka je zdravým a výživným jedlom, ktoré prispieva k rovnováhe v strave a pomáha udržiavať zdravie.