Ak sa snažíte nájsť najchutnejšie bezlepkové fánky, tu je recept špeciálne pre vás:
Potraviny:
- 300 g bezlepkovej múky
- 180 ml mlieka
- 60 g masla
- 60 g cukru
- 2 vajcia
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- olej na vyprážanie
- práškový cukor na posypanie
Úžasné bezlepkové fánky
Návod:
- Na nízkej teplote ohrejte mlieko, maslo a cukor v hrnci, pokiaľ sa maslo úplne nerozpustí. Potom nechajte zmes vychladnúť.
- Do misky dajte suché komponenty – bezlepkovú múku, prášok do pečiva a soľ. Dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Do suchej zmesi pridajte vajcia a vychladnutú zmes mlieka s maslom. Starostlivo premiešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Na panvici rozohrejte olej na stredne vysokú teplotu.
- Pomocou lyžice pridávajte menšie časti cesta do oleja. Fánky vyprážajte z oboch strán, kým nezískajú krásnu zlatohnedú farbu. Po vybratí z oleja ich nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
- Posypte fánky práškovým cukrom a servírujte teplé.
Verím, že si na týchto bezlepkových fánkach pochutíte!
2) Najlepšie fánky bezlepkové
- 2 šálky bezlepkovej múky (napr. z ryže, mandlí alebo pohánky)
- 1/4 šálky cukru
- 1 prášok do pečiva (bezlepkový)
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 2 veľké vajcia
- 1/2 šálky mlieka (prípadne aj rastlinného mlieka)
- 1/4 šálky rastlinného oleja (napr. slnečnicového alebo kokosového)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- Olej na vyprážanie
- Cukor a škorica na posypanie (nepovinné)
Návod
-
Príprava cesta: V miske zmiešajte bezlepkovú múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. Poriadne premiešajte.
-
Pridanie tekutých súčiastok: V inej nádobe vyšľahajte vajcia, mlieko, rastlinný olej a vanilkový extrakt. Túto zmes potom pridajte do sypkých ingrediencií. Dobre premiešajte, aby sa všetky prísady spoločne spojili a vytvorili hladké cesto.
-
Formovanie fánok: Cesto by malo byť mäkké, no nie príliš lepkavé. Ak je príliš husté, môžete pridať trošku mlieka. Pomocou lyžice alebo zdobiaceho vrecka formujte malé koláčiky na plechu pokrytým papierom na pečenie.
-
Vyprážanie: Na panvici rozohrejte dostatočné množstvo oleja. Fánky vyprážajte z oboch strán, kým nezískajú zlatohnedú farbu. Po vyprážaní ich vyberte a položte na papierovú utierku, aby sa odstránil prebytočný olej.
-
Posypanie: Pre sladšiu verziu posypte teplé fánky zmesou cukru a škorice.
-
Servírovanie: Fánky servírujte teplé, môžete ich podávať s rôznymi polevami ako čokoládová omáčka, javorový sirup alebo čerstvé ovocie.
Tipy
- Do fánok môžete pridať rôzne prísady, ako sú čokoládové lupienky, orechy alebo sušené ovocie podľa vlastného výberu.
- Ak máte radi výraznejšie chute, môžete do cesta pridať trochu muškátového orieška alebo citrónovej kôry.
Prajem vám dobrú chuť!