Obrátený jablkový koláč s pudingom patrí medzi najvyhľadávanejšie dezerty, ktoré si môžete pripraviť na víkendovú rodinnú či priateľskú oslavu.
Zmes krémového pudingu, sladkých jabĺk a chrumkavej posýpky robí tento koláč nielen chutným, ale aj mimoriadne atraktívnym. Pozrime sa na jednoduchý recept, ktorý si okamžite zamilujete!
Ingrediencie
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 150 g cukru
- 150 g masla (rozpusteného)
- 3 vajcia
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 100 ml mlieka
- Štipka soli
Na jablkovú plnku:
- 4-5 stredne veľkých jabĺk (najlepšie kyslé druhy, ako sú Granny Smith alebo Boskoop)
- 100 g hnedého cukru
- 1 čajová lyžička škorice
- 50 g masla (na posypanie)
Na puding:
- 500 ml mlieka
- 1 vanilkový puding (prášok)
- 100 g cukru
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Obrátený jablkový koláč s pudingom
Postup
- Príprava jabĺk:
Najskôr si pripravte jablká. Ošúpte ich a nakrájajte na tenké plátky. V miske ich zmiešajte s hnedým cukrom a škoricou. Nechajte bokom aspoň 15 minút, aby pustili šťavu. - Príprava pudingu:
V hrnci zohrejte 500 ml mlieka. V inej miske zmiešajte prášok na puding s 50 ml mlieka a dôkladne premiešajte, aby ste eliminovali hrudky. Akonáhle začne mlieko v hrnci vrieť, pridajte do neho zmes s pudingom a cukrom. Nezabudnite neustále miešať, aby sa puding dobre spojil s mliekom. Varíme 2-3 minúty, kým nezíska požadovanú hustotu. Po uvarení pridajte vanilkový extrakt a zamiešajte, kým sa nezmieša. Nechajte vychladnúť. - Príprava cesta:
V miske šľahajte vajcia s cukrom a štipkou soli, až zmes dosiahne svetložltú farbu. Potom pridajte rozpustené maslo a mlieko, dôkladne premiešajte. V inej miske premiešajte múku s práškom do pečiva a postupne ju zapracovávajte do vaječnej zmesi. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja a nevznikne hladké cesto. - Zloženie koláča:
Na dno formy na pečenie (približne 25 cm) rozložte kúsky masla a potom na ne rovnomerne položte jablká. Následne na jablká nalejte vychladnutý puding. Opatrne nalievajte cesto na puding a jablká. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 40-45 minút, alebo kým cesto nezíska zlatohnedú farbu a nebude pružné na dotyk. - Chladenie a podávanie:
Po dopečení nechajte koláč vychladnúť vo forme aspoň 10-15 minút. Potom ho opatrne preklopte na tanier tak, aby sa jablká dostali na vrch. Podávajte ho teplý alebo studený, ideálne so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou.
Tipy a odporúčania
- Rôzne ovocie: Experimentujte aj s iným ovocím, ako sú hrušky, broskyne či slivky.
- Pudink: Ak máte radi hustejší puding, do zmesi použite polovicu odporúčaného množstva mlieka.
- Podávanie: Tento koláč sa veľmi dobre hodí na oslavy, rodinné stretnutia alebo ako dezert po nedeľnej večeri.
Užite si pečenie a ešte viac si vychutnajte výsledný dezert! Obrátený jablkový koláč s pudingom vás určite očarí svojou chutnosťou a nádherným vzhľadom. Dobrú chuť!