Obrátený jablkový koláč s pudingom

Obrátený jablkový koláč s pudingom je jedným z najobľúbenejších dezertov, ktoré si môžete pripraviť na víkendové stolovanie s rodinou alebo priateľmi.

Kombinácia jemného pudingu, sladkých jabĺk a chrumkavej posýpky robí tento koláč nielen chutným, ale aj veľmi lákavým na pohľad. Poďme sa pozrieť na jednoduchý recept, ktorý si zamilujete!

Ingrediencie
Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 150 g cukru
  • 150 g masla (rozpusteného)
  • 3 vajciam
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 100 ml mlieka
  • Štipka soli

Na jablkovú náplň:

  • 4-5 stredne veľkých jabĺk (najlepšie kyslé odrody, ako sú Granny Smith alebo Boskoop)
  • 100 g hnedého cukru
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 50 g masla (na posypanie)

Na puding:

  • 500 ml mlieka
  • 1 vanilkový puding (prášok)
  • 100 g cukru
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

 

Obrátený jablkový koláč s pudingom

Postup

  1. Príprava jabĺk:
    Najprv si pripravte jablká. Ošúpte ich a nakrájajte na tenké plátky. V miske zmiešajte jabĺkso s hnedým cukrom a škoricou. Dajte ich bokom a nechajte minimalne 15 minút, aby pustili šťavu.
  2. Príprava pudingu:
    V hrnci zohrejte 500 ml mlieka. V druhej miske zmiešajte pudingový prášok s 50 ml mlieka a dôkladne premiešajte, aby ste sa zbavili hrudiek. Keď začne mlieko v hrnci vrieť, pridajte doň zmes s pudingom a cukrom. Nezabudnite miešať, aby sa puding dobre spojil s mliekom. Varíme 2-3 minúty, kým nezíska požadovanú konzistenciu. Po uvarení pridajte vanilkový extrakt a miešajte, kým sa nezmýva. Odložte bokom, aby sa vychladil.
  3. Príprava cesta:
    V miske mixujte vajcia s cukrom a štipkou soli, kým zmes nezískajú svetložltú farbu. Potom pridajte rozpustené maslo a mlieko, dôkladne premiešajte. V ďalšej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a postupne ju pridávajte do vaječnej zmesi. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja a nevznikne hladké cesto.
  4. Zloženie koláča:
    Na spodok formy na pečenie (približne 25 cm) rozložte kúsky masla a následne na ne rozložte jablká. Dávajte pozor, aby boli rovnomerne rozložené. Na jablká potom nalejte vychladnutý puding. Nakoniec opatrne nalejte cesto na puding a jablká. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 40-45 minút, alebo kým nie je cesto zlatohnedé a pružné na dotyk.
  5. Chladenie a podávanie:
    Po dopečení nechajte koláč vychladnúť v forme aspoň 10-15 minút. Potom ho opatrne preklopte na tanier, aby sa jablká dostali na vrch. Podávajte teplý alebo studený, ideálne s kopčekom šľahačky alebo vanilkového zmrzliny.

Tipy a odporúčania

  • Rôzne ovocie: Môžete experimentovať aj s iným ovocím, ako sú hrušky, broskyne či slivky.
  • Pudink: Ak preferujete hustejší puding, do zmesi použiť spolovice toľko mlieka, čo je v recepte.
  • Podávanie: Tento koláč sa výborne hodí na oslavy, rodinné stretnutia alebo ako dezert po nedeľnom obede.

Užite si pečenie a ešte viac si vychutnajte výsledný dezert! Obrátený jablkový koláč s pudingom vás určite nadchne svojou chuťou a krásnym vzhľadom. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Zlatica62 píše:

    Skvelý recept, pečenie mi išlo ľahko aj napriek tomu, že nie som najlepší kuchár. Všetko podľa inštrukcií a koláč bol výborný! 🙂

  2. Kocúrik123 píše:

    Tento koláč vyzerá naozaj skvele! Milujem kombináciu jabĺk a pudingu. Určite ho vyskúšam pripraviť pre rodinu. Ďakujem za recept!

  3. Radoslav píše:

    Wow, to je presne to, čo som hľadal na víkend! Jablkový koláč s pudingom znie veľmi chutne. Neviem sa dočkať, kedy ho upečiem!

  4. ZlatýKvet píše:

    Tento recept je úžasný! Jablká a puding sú perfektná kombinácia. Určite sa mi podarí urobiť ho podľa vášho návodu. Teším sa na výsledok!

  5. MačkaMia píše:

    Obrátený jablkový koláč s pudingom? Mňam! Mám rada, keď sa jedlo aj pekne prezentuje. Určite ho zaradím do svojho repertoáru!

  6. Slniečko77 píše:

    Ďakujem za tento skvelý recept! Jablká a puding milujem, takže toto je pre mňa ideálna voľba na nedeľný dezert. Už sa teším na pečenie!

  7. Bubinoo píše:

    Koláč vyzerá fantasticky! Vždy som obdivoval obrátené koláče, a keď pridáte puding, je to ešte lepšie. Určite to vyskúšam!

  8. CukrovéSrdce píše:

    Toto je presne ten druh dezertu, ktorý si viem predstaviť na nedeľnom stole! Jablká sú skvelé a mám rada aj puding. Ďakujem za inšpiráciu!

  9. JablkovýMajster píše:

    Obrátený jablkový koláč s pudingom vyzerá úžasne! Už sa teším, ako ho pripravím na víkend. Mám rád sladké dezerty a tento recept je presne to, čo hľadám. Kombinácia jabĺk a pudingu je fantastická a určite osloví aj moju rodinu. Musím si len zabezpečiť všetky ingrediencie. Vďaka za tento skvelý tip! Dúfam, že mi to pôjde tak dobre ako tebe!

    1. KreatívnyKuchár píše:

      Tento recept je fakt super! Jablkový koláč je vždy dobrý nápad, najmä keď sú jablká v sezóne. Môžem si predstaviť tú vôňu pri pečení. Puding mu dodáva extra lahodnosť. Určite vyskúšam pridať aj nejaké orechy, to by mohlo byť zaujímavé!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *