Obrátený jablkový koláč s pudingom je jedným z najobľúbenejších dezertov, ktoré si môžete pripraviť na víkendové stolovanie s rodinou alebo priateľmi.
Kombinácia jemného pudingu, sladkých jabĺk a chrumkavej posýpky robí tento koláč nielen chutným, ale aj veľmi lákavým na pohľad. Poďme sa pozrieť na jednoduchý recept, ktorý si zamilujete!
Ingrediencie
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 150 g cukru
- 150 g masla (rozpusteného)
- 3 vajciam
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 100 ml mlieka
- Štipka soli
Na jablkovú náplň:
- 4-5 stredne veľkých jabĺk (najlepšie kyslé odrody, ako sú Granny Smith alebo Boskoop)
- 100 g hnedého cukru
- 1 čajová lyžička škorice
- 50 g masla (na posypanie)
Na puding:
- 500 ml mlieka
- 1 vanilkový puding (prášok)
- 100 g cukru
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Obrátený jablkový koláč s pudingom
Postup
- Príprava jabĺk:
Najprv si pripravte jablká. Ošúpte ich a nakrájajte na tenké plátky. V miske zmiešajte jabĺkso s hnedým cukrom a škoricou. Dajte ich bokom a nechajte minimalne 15 minút, aby pustili šťavu. - Príprava pudingu:
V hrnci zohrejte 500 ml mlieka. V druhej miske zmiešajte pudingový prášok s 50 ml mlieka a dôkladne premiešajte, aby ste sa zbavili hrudiek. Keď začne mlieko v hrnci vrieť, pridajte doň zmes s pudingom a cukrom. Nezabudnite miešať, aby sa puding dobre spojil s mliekom. Varíme 2-3 minúty, kým nezíska požadovanú konzistenciu. Po uvarení pridajte vanilkový extrakt a miešajte, kým sa nezmýva. Odložte bokom, aby sa vychladil. - Príprava cesta:
V miske mixujte vajcia s cukrom a štipkou soli, kým zmes nezískajú svetložltú farbu. Potom pridajte rozpustené maslo a mlieko, dôkladne premiešajte. V ďalšej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a postupne ju pridávajte do vaječnej zmesi. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja a nevznikne hladké cesto. - Zloženie koláča:
Na spodok formy na pečenie (približne 25 cm) rozložte kúsky masla a následne na ne rozložte jablká. Dávajte pozor, aby boli rovnomerne rozložené. Na jablká potom nalejte vychladnutý puding. Nakoniec opatrne nalejte cesto na puding a jablká. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 40-45 minút, alebo kým nie je cesto zlatohnedé a pružné na dotyk. - Chladenie a podávanie:
Po dopečení nechajte koláč vychladnúť v forme aspoň 10-15 minút. Potom ho opatrne preklopte na tanier, aby sa jablká dostali na vrch. Podávajte teplý alebo studený, ideálne s kopčekom šľahačky alebo vanilkového zmrzliny.
Tipy a odporúčania
- Rôzne ovocie: Môžete experimentovať aj s iným ovocím, ako sú hrušky, broskyne či slivky.
- Pudink: Ak preferujete hustejší puding, do zmesi použiť spolovice toľko mlieka, čo je v recepte.
- Podávanie: Tento koláč sa výborne hodí na oslavy, rodinné stretnutia alebo ako dezert po nedeľnom obede.
Užite si pečenie a ešte viac si vychutnajte výsledný dezert! Obrátený jablkový koláč s pudingom vás určite nadchne svojou chuťou a krásnym vzhľadom. Dobrú chuť!
Skvelý recept, pečenie mi išlo ľahko aj napriek tomu, že nie som najlepší kuchár. Všetko podľa inštrukcií a koláč bol výborný! 🙂
Tento koláč vyzerá naozaj skvele! Milujem kombináciu jabĺk a pudingu. Určite ho vyskúšam pripraviť pre rodinu. Ďakujem za recept!
Wow, to je presne to, čo som hľadal na víkend! Jablkový koláč s pudingom znie veľmi chutne. Neviem sa dočkať, kedy ho upečiem!
Tento recept je úžasný! Jablká a puding sú perfektná kombinácia. Určite sa mi podarí urobiť ho podľa vášho návodu. Teším sa na výsledok!
Obrátený jablkový koláč s pudingom? Mňam! Mám rada, keď sa jedlo aj pekne prezentuje. Určite ho zaradím do svojho repertoáru!
Ďakujem za tento skvelý recept! Jablká a puding milujem, takže toto je pre mňa ideálna voľba na nedeľný dezert. Už sa teším na pečenie!
Koláč vyzerá fantasticky! Vždy som obdivoval obrátené koláče, a keď pridáte puding, je to ešte lepšie. Určite to vyskúšam!
Toto je presne ten druh dezertu, ktorý si viem predstaviť na nedeľnom stole! Jablká sú skvelé a mám rada aj puding. Ďakujem za inšpiráciu!
Obrátený jablkový koláč s pudingom vyzerá úžasne! Už sa teším, ako ho pripravím na víkend. Mám rád sladké dezerty a tento recept je presne to, čo hľadám. Kombinácia jabĺk a pudingu je fantastická a určite osloví aj moju rodinu. Musím si len zabezpečiť všetky ingrediencie. Vďaka za tento skvelý tip! Dúfam, že mi to pôjde tak dobre ako tebe!
Tento recept je fakt super! Jablkový koláč je vždy dobrý nápad, najmä keď sú jablká v sezóne. Môžem si predstaviť tú vôňu pri pečení. Puding mu dodáva extra lahodnosť. Určite vyskúšam pridať aj nejaké orechy, to by mohlo byť zaujímavé!