Pravé domace ravioli
Cesto na ravioli:
- 2 a 1/2 šálky múky
- 3 veľké vajcia
- Štipka soli
- Olivový olej
Plnka:
- 250 g ricotty
- 1/2 šálky strúhaného parmezánu
- 1 vajce
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky (napr. petržlenka, bazalka), nasekané (voliteľné)
Sos na ravioli:
- Maslo
- Čerstvé bylinky (napr. šalvia), nasekané
- Strúhaný parmezán
Pravé domace ravioli
- Cesto na ravioli:
- Na doske na miešanie múku vytvorte hlboký výklenok.
- Do výklenku rozbite vajcia, pridajte štipku soli a pár kvapiek olivového oleja.
- Pomaly začnite miešať vajcia so zvyšnou múkou, až kým sa vytvorí pevné cesto.
- Vypracujte cesto rukami, kým nie je hladké a elastické.
- Cesto zabalte do fólie a nechajte ho odpočívať asi 30 minút.
- Plnka:
- V miske zmiešajte ricottu, strúhaný parmezán, vajce a nasekané bylinky.
- Ochutnajte plnku soľou a korením a prispôsobte podľa svojej chuti.
- Príprava ravioli:
- Cesto rozvaľkajte na tenký plát.
- Pomocou výkrojníka alebo pohára vykrojte kruhy (asi 7 cm priemeru).
- Na každý kruh položte malú lyžičku plnky.
- Okraje cesta potrite vodou a preklopte ho na polovicu, takže vznikne polmesiac. Dobre zatlačte okraje, aby sa ravioli nerozpadli počas varenia.
- Varenie ravioli:
- Ravioli varte vo veľkom hrnci osolenej vody, kým nevypplávajú na povrch. To zvyčajne trvá približne 2-3 minúty.
- Vyberajte ravioli dierovanou naberačkou a dajte ich na taniere.
- Sos na ravioli:
- Na panvici rozpustite maslo. Pridajte nasekané bylinky a nechajte ich krátko osmahnúť.
- Polejte uvarané ravioli týmto maslom a posypte strúhaným parmezánom.
- Podávanie:
- Podávajte ravioli teplé, posypané ďalším parmezánom a ozdobené bylinkami.