Oravská polievka je klasická slovenská polievka, ktorá sa vyznačuje výbornou chuťou a je veľmi jednoduchá na prípravu. Tu je postup:
Potrebujete:
– 1 cibuľu
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 1 petržlenovú koreň
– 1 lyžicu masla
– 1 lyžicu hladkej múky
– 1 liter zeleninového vývaru
– 200 g kyslej smotany
– soľ a čierne korenie na dochutenie
– bylinky na dekoráciu (napr. petržlen alebo pažítka)
Oravská polievka
Postup:
1. Cibuľu nasekáme na drobno a zeleninu očistíme a nakrájame na malé kúsky.
2. V hrnci rozpustíme maslo a pridáme cibuľu. Smažíme ju do zlata.
3. Pridáme zeleninu a dusíme ju asi 5 minút, kým sa nezmäkne.
4. Pridáme múku a za neustáleho miešania ju necháme orestovať asi 1 minútu.
5. Postupne vlejeme zeleninový vývar a dochutíme soľou a čiernym korením. Varíme ďalších 15-20 minút, kým sa zelenina nezmäkne.
6. Zmiešame kyslú smotanu s trochou polievky a túto zmes vložíme do hrnca. Dobre premiešame.
7. Polievku priviedeme do varu a podávame ozdobenú bylinkami.
Dobrú chuť!