Orechový závin starej mamy

Orechový závin prababičky je klasickým slovenským dezertom, ktorý by nemal chýbať na žiadnej rodinnej oslave či sviatku. Tento recept nás prenesie do čias našich starých materí, ktoré tento vynikajúci pokrm pripravovali s láskyplnou pozornosťou.

V našej domácej kuchyni sa tak rozpráva vôňa orechov, masla a škorice, ktorá vytvára neopakovateľnú atmosféru. V nasledujúcom článku vás prevedieme postupom, ako si pripraviť orechový závin, ktorý vám oživí nádherné chvíle strávené s blízkymi.

Ingrediencie:
Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g masla (môže byť aj margarín)
  • 100 g cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 vajcia
  • Štipka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 šálky vody alebo mlieka (podľa potreby)

Na plnku:

  • 300 g mletých vlašských orechov
  • 150 g cukru
  • 2 bielky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lyžice mletej škorice
  • 2 lyžice rumu (nepovinné)
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

 

Plnka do lineckých koláčikov

Plnka do lineckých koláčikov

Čítať viac »

Orechový závin prababičky

Postup:

  1. Tvorba cesta: Na úvod si vyrobíme cesto. V hlbokej miske zmiešame hladkú múku, prášok do pečiva, cukor, vanilkový cukor a štipku soli. V inej miske si maslo rozmixujeme do jemnej konzistencie a postupne pridáme vajcia. Dôkladne premiešame a následne zmiešané pridáme k suchým ingredienciám. Pomaličky prilievame vodu alebo mlieko, aby sme dosiahli hladké a pružné cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme minimálne 30 minút odpočívať v chladničke.
  2. Tvorba plnky: Medzitým pripravíme plnku. Mleté vlašské orechy skombinujeme s cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou a citrónovou šťavou. Ak preferujete intenzívnejšiu chuť, môžete pridať aj rum. Bielky vyšľaháme do pevného snehu a opatrne vmiešame do orechovej zmesi. Plnka by mala mať vláčnu, no nezamokrenú konzistenciu, aby sa cesto pri pečení nevysušilo.
  3. Vaľkanie cesta: Po odpočinutí vyberieme cesto z chladničky a pomocou váľka ho rozvaľkáme na pomúčenom povrchu na tenký plát, približne 3 mm hrubý. Cesto by malo mať dostatočnú veľkosť na to, aby sme mohli naň naložiť plnku a zavinúť ho.
  4. Plnenie a zavinovanie: Na vyvaľkané cesto rovnomerne rozotrieme orechovú plnku. Dávajte pozor, aby ste ponechali okraje voľné pre lepšie zavinovanie. Okraje cesta opatrne preklopte cez plnku a zavinujte smerom k sebe. Snažte sa to robiť opatrne, aby ste nepoškodili plnku. Keď je závin hotový, opäť opatrne pritlačte konce, aby sa plnka nevyvalila von.
  5. Pečenie: Pred zapečením rúru predhrejte na 180 °C. Závin preneste na plech vyložený papierom na pečenie a natrite ho rozšľahaným vajcom, aby sa na povrchu vytvorila krásna zlato-hnedá kôrka. Pečieme približne 30 – 40 minút, kým nezíska zlatú farbu a cesto nie je prepečené.
  6. Chladenie a servírovanie: Po upečení je dôležité nechať závin vychladnúť na mriežke. Až potom, čo úplne vychladne, ho môžete krájať na porcie. Podávajte posypaný práškovým cukrom, a možno aj s kopčekom šľahačky či zmrzliny vedľa.

Dúfame, že si pripravíte tento orechový závin prababičky a vychutnáte si jeho jedinečnú chuť, ktorá vás prenesie do krásnych spomienok na chvíle strávené s rodinou. Prajeme vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Molnarova Iveta píše:

    Veľmi sa teším, že som našla tento recept! Určite vyskúšam pripraviť tento orechový závin starej mamy. Dúfam, že bude chuti ako ten od mojej babičky.

  2. Daniel Dulla píše:

    Tento recept mi pripomína krásne spomienky na detstvo. Určite ho vyskúšam pripraviť a opäť sa ponoriť do vôní a chutí z mojej minulosti.

  3. Bielik Tatiana píše:

    Naozaj milujem orechové dezerty a tento recept vyzerá skvelo! Teším sa, že si ho vyskúšam a ochutnám.

  4. Silvester Gregus píše:

    Recept na orechový závin je skvelý! Určite ho vyskúšam, dúfam, že aj mojej rodine bude chutiť.

  5. Olga21 píše:

    Tento recept mi pripomína moju babku. Určite si ho vyskúšam a pozvem rodinu na spoločnú chuťovku!

  6. Jsoltisova píše:

    Vďaka za krok za krokom návod. Veľmi sa teším na to, že si orechový závin pripravím doma!

  7. Janko123 píše:

    Tento recept na orechový závin od starej mamy ma úplne dostal! Pamätám si, ako sme sa s rodinou vždy schádzali pri jeho pečení, keď sme boli malí. Vôňa orechov a škorice sa šírila po celom dome a vytvárala úžasnú atmosféru. Je to skutočne tradičný slovenský dezert, ktorý by nemal chýbať na žiadnej oslave. Som rád, že tento recept je teraz dostupný aj online, aby si ho mohol pripraviť každý. Je to veľmi jednoduché a výsledok stojí za to! Už sa neviem dočkať, kedy ho vyskúšam urobiť znova so svojou rodinou. Ak máte radi orechy a sladkosti, určite neváhajte a pripravte si ho! Závin je najlepší ešte teplý s troškou práškového cukru navrchu. Je to skutočná pochúťka pre každého milovníka dobrého jedla!

    1. MačkaMňau píše:

      Janko123, máš úplne pravdu! Orechový závin je naozaj fantastický. Ja si pamätám, ako sme s babkou trávili víkendy pri jeho pečení. Nikdy nezabudnem na tú radosť v našich očiach, keď sme ho konečne mohli ochutnať! Dúfam, že sa mi podarí tento recept pripraviť presne tak ako ty popisuješ!

    2. KocúrKryštof píše:

      Tento recept je skvelý! Milujem takéto tradičné jedlá a myslím si, že sú najlepšie tie, ktoré máme spojené s našimi rodinami. Až mi sliny tečú pri pomyslení na vôňu čerstvo upečeného závinu! Určite ho vyskúšam a poteším ním svoju rodinu.

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Ďakujeme veľmi pekne za vašu chválu! Teší nás, že vám recept na tradičný závin tak chutil a že ste si naň spomenuli s takým láskavým spomienkovým pocitom. Veríme, že vaša rodina bude nadšená z tohto jedla a že si ho užijete spolu ako príjemnú a chutnú rodinnú tradíciu. Ak budete mať nejaké ďalšie otázky alebo pripomienky, neváhajte nás kontaktovať. Prajeme vám veľa radosti z varenia a spoločných chvíľ s rodinou!