Orechový závin starej mamy

Orechový závin starej mamy je tradičným slovenským dezertom, ktorý nesmie chýbať na žiadnej rodinnej oslave alebo sviatku. Tento recept nás vracia do čias našich starých mám, ktoré tento lahodný pokrm pripravovali s láskou a starostlivosťou.

V našej rodinnej kuchyni tak znie vôňa orechov, masla a škorice, ktorá vytvára nezabudnuteľnú atmosféru. V nasledujúcom článku vám predstavíme krok za krokom, ako si pripraviť orechový závin, ktorý vám pripomenie krásne chvíle strávené s rodinou.

Ingrediencie:
Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g masla (môže byť aj margarín)
  • 100 g cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 vajcia
  • Štipka soli
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 šálky vody alebo mlieka (podľa potreby)

Na plnku:

  • 300 g vlašských orechov (mleté)
  • 150 g cukru
  • 2 bielky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lyžice mletej škorice
  • 2 lyžice rumu (voliteľne)
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

 

Orechový závin starej mamy

Postup:

  1. Príprava cesta: Na začiatku si pripravíme cesto. V hlbokej mise zmiešame hladkú múku, prášok do pečiva, cukor, vanilkový cukor a štipku soli. V srednej miske si rozmiešame maslo do hladka a pridáme postupne vajcia. Zmes dobre premiešame a pridáme do suchých ingrediencií. Pomaly prilievame vodu alebo mlieko, aby sme vytvorili hladké a elastické cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme aspoň 30 minút odpočívať v chladničke.
  2. Príprava plnky: Medzitým si pripraviť plnku. Mleté vlašské orechy zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou a citrónovou šťavou. Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete pridať aj rum. Bábkovaním tekutých bielkov vytvoríme jemný sneh, ktorý potom zľahka vmiešame do orechovej zmesi. Plnka má byť vláčna, no nie príliš mokrá, aby sa cesto pri pečení neoschlo.
  3. Vyvaľkanie cesta: Po uplynutí času odpočinku si cesto vyberieme z chladničky a pomocou váľka ho vyvaľkáme na pomúčenom stole na tenký plát, približne 3 mm hrubý. Cesto by malo byť dostatočne veľké na to, aby sme mohli naložiť plnku a zavinúť ho.
  4. Plnenie a zavinovanie: Na vyvaľkané cesto rovnomerne rozotrieme orechovú plnku. Dajte si pozor, aby ste ponechali hranice voľné pre lepšie zavinovanie. Rúčky cesta opatrne preklopte cez plnku a zavinujte smerom k sebe. Snažte sa robiť to opatrne, aby ste priamo neničili plnku. Keď je závin hotový, opäť ho jemne pritlačte na koncoch, aby sa plnka nedostala von.
  5. Pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C. Závin preneste na plech vyložený papierom na pečenie a potrite zvrchu rozšľahaným vajcom, aby sa na povrchu vytvorila krásna zlato-hnedá kôrka. Pečieme približne 30 – 40 minút, kým povrch nezíska zlatistú farbu a cesto nie je prepečené.
  6. Chladenie a servírovanie: Po upečení je dôležité nechať závin vychladnúť na mriežke. Až keď je dobre vychladnutý, môžete ho krájať na kusy. Podávajte s práškovým cukrom posypaným na vrchu, a možno aj s kopčekom šľahačky alebo zmrzliny vedľa.

Dúfame, že si pripravíte tento orechový závin starej mamy a užijete si jeho nezameniteľnú chuť, ktorá unáša do spomienok na krásne chvíle strávené v rodinnom kruhu. Prajeme vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Molnarova Iveta píše:

    Veľmi sa teším, že som našla tento recept! Určite vyskúšam pripraviť tento orechový závin starej mamy. Dúfam, že bude chuti ako ten od mojej babičky.

  2. Daniel Dulla píše:

    Tento recept mi pripomína krásne spomienky na detstvo. Určite ho vyskúšam pripraviť a opäť sa ponoriť do vôní a chutí z mojej minulosti.

  3. Bielik Tatiana píše:

    Naozaj milujem orechové dezerty a tento recept vyzerá skvelo! Teším sa, že si ho vyskúšam a ochutnám.

  4. Silvester Gregus píše:

    Recept na orechový závin je skvelý! Určite ho vyskúšam, dúfam, že aj mojej rodine bude chutiť.

  5. Olga21 píše:

    Tento recept mi pripomína moju babku. Určite si ho vyskúšam a pozvem rodinu na spoločnú chuťovku!

  6. Jsoltisova píše:

    Vďaka za krok za krokom návod. Veľmi sa teším na to, že si orechový závin pripravím doma!

  7. Janko123 píše:

    Tento recept na orechový závin od starej mamy ma úplne dostal! Pamätám si, ako sme sa s rodinou vždy schádzali pri jeho pečení, keď sme boli malí. Vôňa orechov a škorice sa šírila po celom dome a vytvárala úžasnú atmosféru. Je to skutočne tradičný slovenský dezert, ktorý by nemal chýbať na žiadnej oslave. Som rád, že tento recept je teraz dostupný aj online, aby si ho mohol pripraviť každý. Je to veľmi jednoduché a výsledok stojí za to! Už sa neviem dočkať, kedy ho vyskúšam urobiť znova so svojou rodinou. Ak máte radi orechy a sladkosti, určite neváhajte a pripravte si ho! Závin je najlepší ešte teplý s troškou práškového cukru navrchu. Je to skutočná pochúťka pre každého milovníka dobrého jedla!

    1. MačkaMňau píše:

      Janko123, máš úplne pravdu! Orechový závin je naozaj fantastický. Ja si pamätám, ako sme s babkou trávili víkendy pri jeho pečení. Nikdy nezabudnem na tú radosť v našich očiach, keď sme ho konečne mohli ochutnať! Dúfam, že sa mi podarí tento recept pripraviť presne tak ako ty popisuješ!

    2. KocúrKryštof píše:

      Tento recept je skvelý! Milujem takéto tradičné jedlá a myslím si, že sú najlepšie tie, ktoré máme spojené s našimi rodinami. Až mi sliny tečú pri pomyslení na vôňu čerstvo upečeného závinu! Určite ho vyskúšam a poteším ním svoju rodinu.

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Ďakujeme veľmi pekne za vašu chválu! Teší nás, že vám recept na tradičný závin tak chutil a že ste si naň spomenuli s takým láskavým spomienkovým pocitom. Veríme, že vaša rodina bude nadšená z tohto jedla a že si ho užijete spolu ako príjemnú a chutnú rodinnú tradíciu. Ak budete mať nejaké ďalšie otázky alebo pripomienky, neváhajte nás kontaktovať. Prajeme vám veľa radosti z varenia a spoločných chvíľ s rodinou!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *