Orechový závin prababičky je klasickým slovenským dezertom, ktorý by nemal chýbať na žiadnej rodinnej oslave či sviatku. Tento recept nás prenesie do čias našich starých materí, ktoré tento vynikajúci pokrm pripravovali s láskyplnou pozornosťou.
V našej domácej kuchyni sa tak rozpráva vôňa orechov, masla a škorice, ktorá vytvára neopakovateľnú atmosféru. V nasledujúcom článku vás prevedieme postupom, ako si pripraviť orechový závin, ktorý vám oživí nádherné chvíle strávené s blízkymi.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 g masla (môže byť aj margarín)
- 100 g cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 vajcia
- Štipka soli
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 šálky vody alebo mlieka (podľa potreby)
Na plnku:
- 300 g mletých vlašských orechov
- 150 g cukru
- 2 bielky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lyžice mletej škorice
- 2 lyžice rumu (nepovinné)
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Orechový závin prababičky
Postup:
- Tvorba cesta: Na úvod si vyrobíme cesto. V hlbokej miske zmiešame hladkú múku, prášok do pečiva, cukor, vanilkový cukor a štipku soli. V inej miske si maslo rozmixujeme do jemnej konzistencie a postupne pridáme vajcia. Dôkladne premiešame a následne zmiešané pridáme k suchým ingredienciám. Pomaličky prilievame vodu alebo mlieko, aby sme dosiahli hladké a pružné cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme minimálne 30 minút odpočívať v chladničke.
- Tvorba plnky: Medzitým pripravíme plnku. Mleté vlašské orechy skombinujeme s cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou a citrónovou šťavou. Ak preferujete intenzívnejšiu chuť, môžete pridať aj rum. Bielky vyšľaháme do pevného snehu a opatrne vmiešame do orechovej zmesi. Plnka by mala mať vláčnu, no nezamokrenú konzistenciu, aby sa cesto pri pečení nevysušilo.
- Vaľkanie cesta: Po odpočinutí vyberieme cesto z chladničky a pomocou váľka ho rozvaľkáme na pomúčenom povrchu na tenký plát, približne 3 mm hrubý. Cesto by malo mať dostatočnú veľkosť na to, aby sme mohli naň naložiť plnku a zavinúť ho.
- Plnenie a zavinovanie: Na vyvaľkané cesto rovnomerne rozotrieme orechovú plnku. Dávajte pozor, aby ste ponechali okraje voľné pre lepšie zavinovanie. Okraje cesta opatrne preklopte cez plnku a zavinujte smerom k sebe. Snažte sa to robiť opatrne, aby ste nepoškodili plnku. Keď je závin hotový, opäť opatrne pritlačte konce, aby sa plnka nevyvalila von.
- Pečenie: Pred zapečením rúru predhrejte na 180 °C. Závin preneste na plech vyložený papierom na pečenie a natrite ho rozšľahaným vajcom, aby sa na povrchu vytvorila krásna zlato-hnedá kôrka. Pečieme približne 30 – 40 minút, kým nezíska zlatú farbu a cesto nie je prepečené.
- Chladenie a servírovanie: Po upečení je dôležité nechať závin vychladnúť na mriežke. Až potom, čo úplne vychladne, ho môžete krájať na porcie. Podávajte posypaný práškovým cukrom, a možno aj s kopčekom šľahačky či zmrzliny vedľa.
Dúfame, že si pripravíte tento orechový závin prababičky a vychutnáte si jeho jedinečnú chuť, ktorá vás prenesie do krásnych spomienok na chvíle strávené s rodinou. Prajeme vám dobrú chuť!