Tu je jednoduchý recept na ovocné lievance:
Suroviny:
- 250 g hladkej múky
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžička soli
- 2 vajcia
- 250 ml mlieka
- 2 lyžice oleja
- čerstvé ovocie podľa chuti (napr. jahody, maliny, hrozienka)
Ovocné lievance – recept
Postup:
- V miske zmiešajte múku, cukor a soľ.
- Do surovín pridajte vajcia a mlieko a premiešajte, až vznikne hladké cesto.
- Na ohriatej panvici rozohrejte olej.
- Nalejte cesto na panvicu, do jednej lievance môžete pridať kúsky ovocia.
- Opekajte lievance z oboch strán, až kým nebudú zlatisto hnedé.
- Podávajte ihneď s čerstvým ovocím a prípadne posypané práškovým cukrom.
Dúfam, že vám chutia! Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.
2)
Ingrediencie:
- 1 šálka hladkej múky
- 1 lyžica cukru (môžete pridať aj viac podľa chuti)
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 vajce
- 1 šálka mlieka (môžete použiť aj rastlinné mlieko)
- 2 lyžice rozpusteného masla (alebo oleja)
- 1 šálka čerstvého ovocia (napr. jahody, maliny, banány, čučoriedky)
- Olej alebo maslo na opraženie
Postup:
-
Príprava surovín: Všetky ingrediencie majte pripravené vopred. Ovocie umyte a nakrájajte na menšie kúsky, ak je to potrebné.
-
Miešanie suchých ingrediencií: V miske zmiešajte hladkú múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
-
Miešanie mokrých ingrediencií: V inej miske rozšľahajte vajce, pridajte mlieko a rozpustené maslo. Dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
-
Spojenie surovín: Tekuté ingrediencie prilievajte k suchým a jemne miešajte, kým sa všetko neprepojí. Nezabudnite, že cesto môže byť trochu hrudkovité, čo je v poriadku.
-
Pridanie ovocia: Do pripraveného cesta zamiešajte nakrájané ovocie. Rozhodnite sa, aké ovocie chcete použiť – môžete experimentovať s rôznymi kombináciami.
-
Praženie lievancov: Na panvici rozohrejte trochu oleja alebo masla na strednom ohni. Pomocou ladle (naberačky) nalejte cesto na panvicu. Pražte asi 2-3 minúty, kým sa na povrchu začnú tvoriť bublinky, potom otočte a pražte ďalšie 2-3 minúty, kým sú lievance zlatisté.
-
Podávanie: Hotové lievance servírujte teplé so zvyšným ovocím, medom, javorovým sirupom, jogurtom alebo šľahačkou podľa chuti.
-
Užite si: Ovocné lievance sú skvelé na raňajky, desiatu alebo ako dezert. Nezabudnite sa podeliť so svojimi blízkymi!
Dobrú chuť! 🍓🍌🥞