Paella z králika

 

Paella z králika je klasické španielske jedlo bohaté na chuť a vône. Tu je návod, ktorý vám pomôže pripraviť túto výnimočnú delikatesu:

Ingrediencie:

  • 1 králičie stehno
  • 200 g ryže (najlepšie špeciálnej ryže na paellu)
  • 1 cibuľa, nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 1 červená paprika, nakrájaná na drobné kocky
  • 1 paradajka, olúpaná a nakrájaná na malé kocky
  • 100 g hrášku
  • 200 g morskych plodov (napríklad krevety, mušle, chobotnice)
  • 750 ml kuracieho vývaru
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička sladkej mletej papriky
  • soľ a korenie podľa chuti

 

Príprava paelly z králika

Postup:

  1. V hlbokom hrnci alebo panvici na paellu rozohrejte olivový olej. Pridajte králičie stehno a opečte ho zo všetkých strán, až kým nezíska zlatohnedú farbu. Potom ho vyberte z hrnca a uložte bokom.
  2. Do toho istého hrnca pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým nezačnú hnednúť. Následne pridajte papriku a paradajku a pokračujte v pražení niekoľko minút, kým sa nezmäknú.
  3. Teraz nasypte ryžu do hrnca a premiešajte s ostatnými prísadami, aby sa ryža rovnomerne obalila v oleji. Pridajte sladkú mletú papriku a zalejte kuracím vývarom. Priveďte zmes k varu a potom teplotu znížte na strednú. Nezabudnite pridať aj králičie stehno.
  4. Varte paellu približne 15 minút, občas premiešajte, aby sa ryža neprilepila na dno hrnca. Pridávajte kurací vývar podľa potreby, ak sa ryža začne príliš vysúšať.
  5. Pridajte hrášok a morské plody. Pokračujte vo varení paelly ďalších 5 minút, kým sa ryža nevarí a morské plody nedosiahnu požadovanú textúru.
  6. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
  7. Podávajte paellu z králika horúcu s kúskami citróna, ktoré si môžete vymačkať priamo na tanier pred podávaním.

Prajem vám dobrú chuť!

Paella z králika-2

2) Paella z králika

Paella patrí medzi najznámejšie špeciality španielskej kuchyne. Hoci často obsahuje morské plody alebo kuracie mäso, dnes vám predstavím variant, ktorý sa odvoláva na tradície: paellu z králika. Toto jedlo je nielen chutné, ale aj výživné – ideálne na nedeľný obed s rodinou alebo priateľmi.

Ingrediencie na paellu z králika

Predtým, než sa pustíme do prípravy, tu je zoznam ingrediencií, ktoré budeme používať:

Tuniakové špagety z jedného pekáča

Tuniakové špagety z jedného pekáča

Čítať viac »

  • 1 králik (rozporciovaný)
  • 2 šálky ryže na paellu (napríklad Bomba)
  • 4 šálky kuracieho vývaru
  • 1 červená paprika (nakrájaná na kocky)
  • 1 žltá cibuľa (najemno nakrájaná)
  • 4 strúčiky cesnaku (pokrájané na plátky)
  • 1 lyžička sušenej šafránu
  • 1 plechovka konzervovaných paradajok
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olivový olej
  • čerstvá petržlenová vňať (na ozdobenie)

Postup na prípravu paelly z králika

1. Na úvod si v širokej panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte na kocky nakrájaného králika a opečte do zlata. Následne ho vyberte a odložte na stranu.

2. V tej istej panvici na strednom ohni osmažte cibuľu, cesnak a papriku, až kým sa nezačnú zjemňovať.

3. Pridajte konzervované paradajky, premiešajte a nechajte variť niekoľko minút, kým sa zmes nezačne zahusťovať.

4. Vložte späť opekajúceho králika do panvice, pridajte ryžu a starostlivo premiešajte. Potom nalievajte kurací vývar a šafrán, a keď sa všetko dobre prehreje, variť ešte chvíľku.

5. Znížte teplotu na minimum a nechajte paellu piecť približne 20-25 minút, alebo kým sa ryža neuvarí. Po dokončení varenia nechajte paellu 5 minút odpočívať pred podávaním.

6. Nezabudnite ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou a potom môžete podávať. Prajem vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

22 Komentárov

  1. Qpavuk píše:

    Ďakujem za skvelý recept. Už som si ho zapisovala a teším sa, že ho čoskoro vyskúšam.

  2. Boravcova píše:

    Paella je výborná a tento recept určite vyskúšam. Rada varím nové veci a toto sa mi zdá byť skvelá príležitosť.

  3. Dnovotna píše:

    Krásny recept, pekne popísaný postup pripravenia. Určite si ho vyskúšam.

  4. Ervin46 píše:

    Nikdy som nevaril paellu, ale tento recept ma naozaj zaujal. Možno by som sa do toho mal pustiť.

  5. Frederik44 píše:

    Toto vyzerá naozaj dobre. Určite to budem musieť raz vyskúšať.

  6. Samuel Hric píše:

    Paella z králika je jednou z mojich obľúbených španielskych jedál a tento recept vyzerá skvele! Určite si ho čoskoro vyskúšam!

  7. Kopecky Henrieta píše:

    Táto paella z králika vyzerá veľmi chutne. Určite ju vyskúšam tento víkend.

  8. Vanda03 píše:

    Som rada, že som natrafila na tento recept. Už teraz sa teším na nedelný obed.

  9. Robert Hrmo píše:

    Skvelý článok! Mám rád tradičné jedlá a určite vyskúšam aj túto paellu.

  10. Radicova Dobromila píše:

    Veľmi podrobný postup, ďakujem za skvelý recept!

  11. Dula Frantisek píše:

    Paella je jedno z mojich najobľúbenejších jedál. Teším sa, že môžem vyskúšať tento recept.

  12. Oravcova Blazej píše:

    Tento recept mi pripomína moje dovolenky vo Španielsku. Určite si toto doma uvarím a spomeniem si na tie krásne chvíle.

  13. Marcela Bahno píše:

    Výborný recept, skvelá chuť!

  14. Emanuel Zeman píše:

    Nemôžem sa dočkať, kým vyskúšam tento recept.

  15. Bohus39 píše:

    Toto je presne ten typ receptu, ktorý mám rád. Vďaka!

  16. Hjancova píše:

    Ryža na paellu je u nás dosť ťažko dostupná. Kde ju môžem kúpiť?

  17. Bonifac31 píše:

    Tento recept si určite vyskúšam. Hneď zajtra!

  18. Viktoria97 píše:

    Ďakujem za skvelý recept! Určite vyskúšam.

  19. Slavomir Varga píše:

    Paella je jedno z mojich obľúbených jedál. Rád si ju pripravím.

  20. Albin13 píše:

    Neviem sa dočkať, kedy si vyskúšam tento recept. Paella je výborná.