Paella z králika

Paella z králika je tradičné španielske jedlo plné chutí a vôní. Tu je recept, ktorý Vám môže pomôcť pripraviť si túto lahodnú pochúťku:

Suroviny:

  • 1 králičie stehno
  • 200 g ryže (najlepšie špeciálna paella ryža)
  • 1 cibuľa, nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
  • 1 paradajka, olúpaná a nakrájaná na kocky
  • 100 g hrášku
  • 200 g mořských plodov (napríklad krevety, mušle, chobotnice)
  • 750 ml kuracieho vývaru
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička sladkej mletej papriky
  • soľ a korenie podľa chuti

 

Paella z králika

Postup:

  1. V hlbokom hrnci alebo paelle rozohrejte olivový olej. Pridajte králičie stehno a opečte ho z oboch strán, kým nezhnedne. Potom vyberte stehno z hrnca a dajte bokom.
  2. Do rovnakého hrnca pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým nezhnednú. Pridajte papriku a paradajku a opečte ďalšie pár minút, kým sa nezmäknú.
  3. Teraz pridajte ryžu do hrnca a premiešajte s ostatnými surovinami, aby sa ryža obalila olejom. Pridajte sladkú mletú papriku a zalejte kuracím vývarom. Priveďte zmes do varu a znížte teplotu na strednú. Pridajte tiež králičie stehno.
  4. Varte paellu asi 15 minút, občas miešajte, aby sa ryža nepripálila na dno hrnca. Pridávajte kurací vývar podľa potreby, ak sa ryža začne príliš vysúšať.
  5. Pridajte hrášok a morské plody. Pokračujte varením paelly ďalších 5 minút, kým sa ryža nedovarí a morské plody nedosiahnu požadovanú konzistenciu.
  6. Ochutnajte paellu a prípadne ju dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  7. Podávajte paellu z králika teplú s kúskami citróna, ktoré môžete vymačkať priamo pred podávaním.

Dobrú chuť!

 

 

2)

Paella je jedným z najznámejších jedál španielskej kuchyne. Hoci často obsahuje morské plody alebo kuracie mäso, dnes si spolu pripravíme variantu, ktorá má svoje korene v tradíciách: paellu z králika. Toto jedlo je nielen chutné, ale aj výživné, ideálne na nedeľný obed s rodinou či priateľmi.

Ingrediencie na paellu z králika

Predtým, než sa pustíme do prípravy, tu máme zoznam ingrediencií, ktoré budeme potrebovať:

  • 1 králik (rozporciovaný)
  • 2 šálky ryže na paellu (napr. Bomba)
  • 4 šálky kuracieho vývaru
  • 1 červená paprika (na kocky)
  • 1 žltá cibuľa (najemno nakrájaná)
  • 4 strúčiky cesnaku (napr. na plátky)
  • 1 lyžička sušenej šafránu
  • 1 plechovka konzervovaných paradajok
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olivový olej
  • čerstvá petržlenová vňať (na ozdobu)

Postup na prípravu paelly z králika

1. Na začiatok si zohrievame olivový olej v širokej panvici. Pridáme na kocky nakrájaného králika a opekáme do zlata. Potom ho vyberieme a odložíme na stranu.

2. V tej istej panvici na strednom ohni osmažíme cibuľu, cesnak a papriku, až zmäknú.

3. Pridáme konzervované paradajky, miešame a necháme variť pár minút, kým sa zmes nezačne zahusťovať.

4. Vložíme opekajúceho králika späť do panvice, pridáme ryžu a dôkladne premiešame. Následne pridáme kurací vývar a šafrán, a dokiaľ sa všetko nezohreje, necháme variť.

5. Znížime teplotu na minimum a necháme paellu piecť asi 20-25 minút, alebo pokiaľ ryža nezmäkne. Po uvarení necháme 5 minút odpočívať pred podávaním.

6. Nezabudnite ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou, a môžete podávať. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

22 Komentárov

  1. Qpavuk píše:

    Ďakujem za skvelý recept. Už som si ho zapisovala a teším sa, že ho čoskoro vyskúšam.

  2. Boravcova píše:

    Paella je výborná a tento recept určite vyskúšam. Rada varím nové veci a toto sa mi zdá byť skvelá príležitosť.

  3. Dnovotna píše:

    Krásny recept, pekne popísaný postup pripravenia. Určite si ho vyskúšam.

  4. Ervin46 píše:

    Nikdy som nevaril paellu, ale tento recept ma naozaj zaujal. Možno by som sa do toho mal pustiť.

  5. Frederik44 píše:

    Toto vyzerá naozaj dobre. Určite to budem musieť raz vyskúšať.

  6. Samuel Hric píše:

    Paella z králika je jednou z mojich obľúbených španielskych jedál a tento recept vyzerá skvele! Určite si ho čoskoro vyskúšam!

  7. Kopecky Henrieta píše:

    Táto paella z králika vyzerá veľmi chutne. Určite ju vyskúšam tento víkend.

  8. Vanda03 píše:

    Som rada, že som natrafila na tento recept. Už teraz sa teším na nedelný obed.

  9. Robert Hrmo píše:

    Skvelý článok! Mám rád tradičné jedlá a určite vyskúšam aj túto paellu.

  10. Radicova Dobromila píše:

    Veľmi podrobný postup, ďakujem za skvelý recept!

  11. Dula Frantisek píše:

    Paella je jedno z mojich najobľúbenejších jedál. Teším sa, že môžem vyskúšať tento recept.

  12. Oravcova Blazej píše:

    Tento recept mi pripomína moje dovolenky vo Španielsku. Určite si toto doma uvarím a spomeniem si na tie krásne chvíle.

  13. Marcela Bahno píše:

    Výborný recept, skvelá chuť!

  14. Emanuel Zeman píše:

    Nemôžem sa dočkať, kým vyskúšam tento recept.

  15. Bohus39 píše:

    Toto je presne ten typ receptu, ktorý mám rád. Vďaka!

  16. Hjancova píše:

    Ryža na paellu je u nás dosť ťažko dostupná. Kde ju môžem kúpiť?

  17. Bonifac31 píše:

    Tento recept si určite vyskúšam. Hneď zajtra!

  18. Viktoria97 píše:

    Ďakujem za skvelý recept! Určite vyskúšam.

  19. Slavomir Varga píše:

    Paella je jedno z mojich obľúbených jedál. Rád si ju pripravím.

  20. Albin13 píše:

    Neviem sa dočkať, kedy si vyskúšam tento recept. Paella je výborná.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *