Pagáče s kyslou smotanou

Niet divu, že pagáče si získali prízeň nielen Slovákov, ale aj ľudí z blízkych krajín, pretože ich unikátna chuť a štruktúra sú skutočne neodolateľné.

V Maďarsku, Českej republike či Poľsku sa dajú nájsť podobné verzie tohto pečiva, čo len potvrdzuje, že kvalitné jedlo nepozná geografické hranice a dokáže spájať ľudí naprieč rôznymi regiónmi.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g kyslej smotany
  • 100 g masla (rozpusteného)
  • 1 vajce
  • 1/2 kocky čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného droždia)
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 litra mlieka (vlažného)

Na potretie:

  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice mlieka

 

Kuracie stehná na kapuste so zemiakmi

Kuracie stehná na kapuste so zemiakmi

Čítať viac »

Pagáče s kyslou smotanou

Postup:

  1. Príprava kvásku: Na začiatku pripravíme kvások. Do menšej misky nalievame vlažné mlieko, pridáme cukor a nadrobnené droždie. Dobre premiešame a necháme 10-15 minút stáť, až droždie aktivuje a vytvorí bohatú penu.
  2. Miešanie cesta: Do priestrannej misy preosejeme hladkú múku a následne pridáme soľ. Urobíme v strede jamku, kam nalejeme kyslú smotanu, rozpustené maslo, vajce a pripravený kvások. Všetko dôkladne premiešame, až nám vznikne homogénne cesto. Môžete použiť aj mixér s hákom na cesto, ak ho disponujete. Cesto by malo byť elastické a nelepivé. Ak je príliš tuhé, pridajte trocha mlieka, a ak je naopak veľmi lepkavé, pridajte múku.
  3. Kysnutie cesta: Cesto zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste zhruba 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Ideálna je rúra, ktorú len mierne predhrejete a následne vypnete.
  4. Formovanie pagáčov: Po vykysnutí preložíme cesto na pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho na hrúbku asi 1,5 cm. Potom ho vykrajujeme pohárom alebo formičkou na pagáče. Dbajte na to, aby ste cesto nevykrajovali príliš tenko, inak pagáče nebudú nadýchané. Zvyšky cesta opäť spojíme, vyvaľkáme a znova vykrajujeme.
  5. Rozloženie na plech: Vykrojené pagáče ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi nimi zanechajte dostatočný priestor, pretože počas pečenia ešte vzrastú. Pagáče zakryjeme a necháme ešte 20 minút kysnúť.
  6. Príprava na pečenie: Zatiaľ si pripravíme rozšľahaný žĺtok s mliekom, ktorým potrieme pagáče. Pomocou štetca potrieme vrch každého pagáča. Tento krok zabezpečí, že získajú nádhernú zlatistú farbu.
  7. Pečenie: Predhrejte rúru na teplotu 180 °C. Pagáče pečieme 20-25 minút, alebo kým nie sú pekne zlatisté. Po upečení ich vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.
  8. Podávanie: Pagáče s kyslou smotanou môžeme servírovať teplé alebo studené. Sú výborné ako príloha k polievkam, ale aj ako samostatná pochúťka s nátierkami alebo džemom. Môžete ich tiež prezentovať na oslavách a rodinných stretnutiach, kde určite vzbudia veľký záujem.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že príprava takéhoto pečiva si vyžaduje mimoriadne kulinárske zručnosti, avšak opak je pravdou. Stačí dodržiavať základné postupy, používať kvalitné suroviny a výsledok bude vždy skvelý.

Práve táto jednoduchá povaha a istota úspechu robia z tohoto receptu skutočný skvost pre každú domácnosť. V súčasnosti, keď sa čoraz viac stretávame s modernými a často zložitými receptami zo zahraničia, je fascinujúce objaviť krásu tradičného slovenského receptu.

Pagáče s kyslou smotanou sú hmatateľným dôkazom toho, že naša kuchyňa má čo ponúknuť a dokáže súťažiť aj so svetovými kulinárskymi špecialitami.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

9 Komentárov

  1. Ruzickova Ivica píše:

    Vynikajúci recept! Milujem pagáče s kyslou smotanou, takže tento recept určite vyskúšam. Ďakujem za návod!

  2. Cyprich Tichomir píše:

    Super článok, veľmi ma potešil. Už dlho som hľadal dobrý recept na pagáče s kyslou smotanou. Teším sa na to, že si ho vyskúšam.

  3. Macko123 píše:

    Wow, pagáče s kyslou smotanou znie úžasne! Určite vyskúšam tento recept, lebo mám rád tradičné jedlá. Mám rád, keď sú jedlá jednoduché na prípravu a zároveň chutné. Myslím, že budú skvelé aj ako občerstvenie na rodinnej oslave. Neviem sa dočkať, kedy si ich upečiem a podám s rôznymi nátierkami! Vďaka za tento skvelý tip!

    1. JankaM píše:

      Aj ja ich robím často! Vždy sa mi podarí a sú tak nadýchané. Nezabudnem si pridať aj trochu byliniek do cesta pre extra chuť. Odporúčam aj podávať so syrom alebo salámou! Chutia mi aj teplé po upečení, ale aj studené na druhý deň sú skvelé.

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Ďakujeme za váš komentár! Znie to skvelo, je super počuť, že vám vždy vyjdú nadýchané palacinky a že si pridávate bylinky do cesta pre extra chuť. Podávanie s syrom alebo salámou znie ako skvelý tip! Súhlasíme, teplé palacinky po upečení sú lahôdka, ale aj studené na druhý deň môžu byť vynikajúce. Ďakujeme za zdieľanie vašich skúseností a tipov!

  4. Pohodak píše:

    Pagáče s kyslou smotanou sú fakt fantastické! Rád pečiem a tento recept vyzerá veľmi lákavo. Najviac sa teším na to, ako budú voniať pri pečení. Doma máme radi tieto tradičné pochúťky, takže určite oslovím rodinu a urobíme si spoločný čas pri pečení!

    1. FunkyDude píše:

      Super nápad! Teším sa na to, ako sa budeme baviť pri varení a ešte si aj dobre pochutnáme! Môžem pridať aj svoj obľúbený cesnak do cesta? Určite to dodá jedinečnú chuť!

  5. Kocurik88 píše:

    „Už dávno som hľadal dobrý recept na pagáče! Tieto vyzerajú presne tak, ako ich robila moja babička. Neviem sa dočkať, kedy ich upečiem so svojou rodinou. Je to skvelý spôsob, ako stráviť čas spoločne a zároveň si pochutnať na niečom výbornom.

    1. 😍 Lucia 🔥 píše:

      Ďakujeme za vaš komentár! Je vždy skvelé, keď recepty späté s tradíciou prinášajú spomienky na milovaných. Veríme, že váš dom bude zaplnený úžasnou vôňou pagáčov a chutnými pamiatkami. Tešíme sa, že môžete stráviť čas so svojou rodinou pri príprave a konzumácii týchto lahôdok. Nech vám chutí a prajeme vám veľa radosti a pohody pri tomto spoločnom zážitku! Ak budete mať nejaké ďalšie otázky alebo skúsenosti, neváhajte sa s nami podeliť. Užite si svoj čas s rodinou a dobrú chuť!