Pagáče s kyslou smotanou

Pagáče s kyslou smotanou sú tradičným slovenským pečivom, ktoré sa teší obľube nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách. Ich príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to.

Dnes si ukážeme recept na pagáče s kyslou smotanou, ktoré sú mäkké a nadýchane, ideálne na akúkoľvek príležitosť.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g kyslej smotany
  • 100 g masla (rozpusteného)
  • 1 vajce
  • 1/2 kocky čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného droždia)
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 litra mlieka (vlažného)

Na potretie:

  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice mlieka

 

Pagáče s kyslou smotanou

Postup:

  1. Príprava kvásku: Najskôr si pripravíme kvások. Do malej misky si dáme vlažné mlieko, pridáme cukor a nadrobnené droždie. Dobre premiešame a necháme 10-15 minút stáť, kým sa droždie aktivuje a vytvorí hustú penu.
  2. Miešanie cesta: Do veľkej misy preosejeme hladkú múku a pridáme soľ. Urobíme si v strede dôlek, do ktorého vlejeme kyslú smotanu, rozpustené maslo, vajce a pripravný kvások. Všetko dôkladne premiešame, až nám vznikne hladké cesto. Môžete použiť aj robot s hákom na cesto, ak máte. Cesto by malo byť pružné a nelepivé. Ak je príliš pevné, pridajte trošku mlieka, pokiaľ je naopak veľmi lepkavé, môžete pridať múku.
  3. Kysnutie cesta: Cesto zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým nezväčší svoj objem. Ideálnym miestom je rúra, ktorú len mierne nahrejete a potom vypnete.
  4. Formovanie pagáčov: Po vykysnutí cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm. Následne ho vykrajujeme pohárom alebo formičkou na pagáče. Dajte pozor, aby ste nedali cesto príliš na tenko, pagáče by potom neboli nadýchané. Zvyšky cesta znovu spojíme, vyvaľkáme a znova vykrajujeme.
  5. Rozloženie na plech: Vykrojené pagáče kladiete na plech, vystlaný papierom na pečenie. Medzi nimi nechajte dostatočný priestor, pretože počas pečenia ešte narastú. Pagáče zakryjeme a necháme ešte 20 minút kysnúť.
  6. Príprava na pečenie: Zatiaľ si pripravíme rozšľahaný žĺtok s mliekom, ktorý bude slúžiť na potretie pagáčov. Pomocou štetca potrieme vrch každého pagáča. Týmto spôsobom získajú krásnu zlatistú farbu.
  7. Pečenie: Predhrejte rúru na teplotu 180 °C. Pagáče pečieme 20-25 minút, alebo kým nie sú pekne zlatisté. Po upečení ich vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.
  8. Podávanie: Pagáče s kyslou smotanou môžeme podávať teplé alebo studené. Sú skvelé ako príloha k polievkam, ale aj ako samostatná pochúťka s nátierkami alebo lekvárom. Môžete ich tiež servírovať na oslavy a rodinné stretnutia, kde zaručene vzbudia veľký úspech.

Záver: Pagáče s kyslou smotanou sú vynikajúce jedlo, ktoré si zamilujete. Ich príprava nie je náročná a výsledok je vždy skvelý.

Ak máte radi tradičné slovenské chute, určite sa tento recept stane vaším obľúbeným. Nezabudnite si recept uchovať a podeliť sa oň s rodinou a priateľmi. Prajeme vám veľa šťastia pri pečení a dobrú chuť!

Podobné príspevky

9 Komentárov

  1. Ruzickova Ivica píše:

    Vynikajúci recept! Milujem pagáče s kyslou smotanou, takže tento recept určite vyskúšam. Ďakujem za návod!

  2. Cyprich Tichomir píše:

    Super článok, veľmi ma potešil. Už dlho som hľadal dobrý recept na pagáče s kyslou smotanou. Teším sa na to, že si ho vyskúšam.

  3. Macko123 píše:

    Wow, pagáče s kyslou smotanou znie úžasne! Určite vyskúšam tento recept, lebo mám rád tradičné jedlá. Mám rád, keď sú jedlá jednoduché na prípravu a zároveň chutné. Myslím, že budú skvelé aj ako občerstvenie na rodinnej oslave. Neviem sa dočkať, kedy si ich upečiem a podám s rôznymi nátierkami! Vďaka za tento skvelý tip!

    1. JankaM píše:

      Aj ja ich robím často! Vždy sa mi podarí a sú tak nadýchané. Nezabudnem si pridať aj trochu byliniek do cesta pre extra chuť. Odporúčam aj podávať so syrom alebo salámou! Chutia mi aj teplé po upečení, ale aj studené na druhý deň sú skvelé.

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Ďakujeme za váš komentár! Znie to skvelo, je super počuť, že vám vždy vyjdú nadýchané palacinky a že si pridávate bylinky do cesta pre extra chuť. Podávanie s syrom alebo salámou znie ako skvelý tip! Súhlasíme, teplé palacinky po upečení sú lahôdka, ale aj studené na druhý deň môžu byť vynikajúce. Ďakujeme za zdieľanie vašich skúseností a tipov!

  4. Pohodak píše:

    Pagáče s kyslou smotanou sú fakt fantastické! Rád pečiem a tento recept vyzerá veľmi lákavo. Najviac sa teším na to, ako budú voniať pri pečení. Doma máme radi tieto tradičné pochúťky, takže určite oslovím rodinu a urobíme si spoločný čas pri pečení!

    1. FunkyDude píše:

      Super nápad! Teším sa na to, ako sa budeme baviť pri varení a ešte si aj dobre pochutnáme! Môžem pridať aj svoj obľúbený cesnak do cesta? Určite to dodá jedinečnú chuť!

  5. Kocurik88 píše:

    “Už dávno som hľadal dobrý recept na pagáče! Tieto vyzerajú presne tak, ako ich robila moja babička. Neviem sa dočkať, kedy ich upečiem so svojou rodinou. Je to skvelý spôsob, ako stráviť čas spoločne a zároveň si pochutnať na niečom výbornom.

    1. 😍 Lucia 🔥 píše:

      Ďakujeme za vaš komentár! Je vždy skvelé, keď recepty späté s tradíciou prinášajú spomienky na milovaných. Veríme, že váš dom bude zaplnený úžasnou vôňou pagáčov a chutnými pamiatkami. Tešíme sa, že môžete stráviť čas so svojou rodinou pri príprave a konzumácii týchto lahôdok. Nech vám chutí a prajeme vám veľa radosti a pohody pri tomto spoločnom zážitku! Ak budete mať nejaké ďalšie otázky alebo skúsenosti, neváhajte sa s nami podeliť. Užite si svoj čas s rodinou a dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *