Palacinky „3x bez“ sú bezlepkové, zároveň bezlaktózové a dokonca aj bez vajíčok.
Palacinky bez vajec, bezlepkové a bezlaktózové
Palacinky sú veľmi obľúbené jedlo a mnohí ľudia sa usilujú nájsť alternatívy kvôli rôznym intoleranciám alebo stravovacím preferenciám. Ak hľadáte recept na palacinky, ktoré sú bez vajec, bezlepkové a bezlaktózové, mám pre vás pár možností:
Recept č. 1:
- 1 šálka bezlepkovej múky (napríklad kukuričná alebo ryžová múka)
- 1 šálka bezlaktózového mlieka (napríklad sójové alebo ovsené mlieko)
- 2 lyžice rastlinného oleja alebo roztopeného kokosového oleja
- 1 čajová lyžička bezlepkového prášku do pečenia
Všetky ingrediencie dôkladne zmiešajte, aby ste vytvorili hladké cesto. Nalejte cesto na predhriatu panvicu a pečte palacinky z oboch strán do zlatista. Podávajte ich s obľúbeným ovocím, medom alebo javorovým sirupom.
2) Palacinky bez vajec, bezlepkové a bezlaktozové
- 1 šálka bezlepkovej múky (napríklad kukuričná alebo amarantová múka)
- 1 šálka bezlaktózového jogurtu alebo mlieka
- 2 lyžice bezlepkového kukuričného škrobu
- 1 čajová lyžička bezlepkového prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička cukru (ak preferujete sladšie palacinky)
Všetky zložky zmiešajte dohromady a vytvorte homogénne cesto. Rozohrejte panvicu a na ňu nalejte cesto. Palacinky nechajte opiecť z oboch strán do zlatista. Podávajte ich s obľúbeným ovocím, javorovým sirupom alebo orechmi.
Dúfam, že tieto recepty vám pomôžu pripraviť palacinky, ktoré sú bez vajec, bezlepkové a bezlaktózové.
3) Palacinky bez vajec, bezlepkové a bezlaktozové – inak
Ingrediencie:
- 1 šálka bezlepkovej múky (napr. ryžová, mandľová alebo zmes bezlepkovej múky)
- 1 a 1/2 šálky rastlinného mlieka (napr. mandľové, kokosové alebo ovsené)
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. kokosový alebo slnečnicový)
- 1 polievková lyžica jablkového pyré (ako náhrada za vajcia)
- 1 lyžička vanilkového extraktu (nepovinné)
- 1 lyžička prášku do pečenia
- Štipka soli
- Olej na pečenie (napr. kokosový alebo slnečnicový)
Postup:
-
Príprava cesta:
- Zmiešajte v miske bezlepkovú múku, prášok do pečenia a soľ. Dobre premiešajte.
- V inej miske zmiešajte rastlinné mlieko, olej, jablkové pyré a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte, aby vznikla homogénna zmes.
- Postupne pridávajte mokré ingrediencie do suchých a miešajte, až kým nevznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš husté, pridajte ešte trochu rastlinného mlieka.
-
Pečenie palaciniek:
- Zohrejte panvicu na strednom ohni a jemne ju potrite olejom.
- Nalejte približne 1/4 šálky zmesy na panvicu a rozotrite do kruhového tvaru.
- Smažte, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bubliny (asi 2-3 minúty), potom opatrne otočte palacinku a smažte ďalších 1-2 minúty, kým nie je zlatohnedá.
- Pokračujte, kým sa cesto nevyčerpá, pričom panvicu potrite olejom podľa potreby.
-
Podávanie:
- Palacinky môžete servírovať teplé, posypané ovocím, javorovým sirupom, medom alebo inými obľúbenými bezlaktózovými a bezlepkovými polevami.
Prajem vám dobrú chuť!