Palacinky s ovsenými vločkami. Ovesné vločky nájde každý z vás v kuchyni. Ja si ich rada robím s mliekom alebo s bielym nizkotučným jogurtom. Ale dnes z nich si pripravíme palacinky. Ktoré sú vhodné nie len na raňajky ale aj na obed, olovrat, siestu či večeru.
Ingrediencie:
- 1 šálka ovsených vločiek (jemne mletých v mixéri)
- 1/2 šálky múky
- 1 polievková lyžica cukru (voliteľné)
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- Štipka soli
- 1 a 1/4 šálky mlieka (alebo rastlinného mlieka)
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja (alebo rozpusteného masla)
Palacinky s ovsenými vločkami
Postup:
- Príprava ovsených vločiek:
- Jemné mletie ovsené vločky v mixéri alebo mlynčeku na kávu. Mali by ste dosiahnuť textúru hrubšej múky.
- Príprava cesta:
- V miske zmiešajte ovsené vločky, múku, cukor (ak sa rozhodnete ho použiť), prášok do pečiva a štipku soli.
- V ďalšej miske rozmiešajte mlieko, vajce, vanilkový extrakt a olej (alebo maslo).
- Spájanie ingrediencií:
- Pomaly nalejte mokré zložky do suchej zmesi a miešajte, kým nevznikne hladké cesto. Nebojte sa, ak je cesto trochu hrubšie kvôli ovseným vločkam.
- Dlhšie odležanie:
- Nechajte cesto odpočívať aspoň 15-20 minút. Ovsené vločky sa budú počas odpočinku trochu zmäkčovať a cesto bude ľahšie spracovateľné.
- Pečenie palaciniek:
- Na stredne rozohriatom grile alebo panvici s trochou oleja vytvorte palacinky. Pomáhajte si lyžicou a rozotrite cesto do kruhu.
- Pečte palacinky z oboch strán, kým nebudú zlatisto hnedé a pečené na vnútri.
- Podávanie:
- Podávajte palacinky ešte teplé. Môžete ich podávať s rôznymi náplňami a prísadami: ovocím, gréckym jogurtom, medom, javorovým sirupom, orechmi alebo korením.
Tieto palacinky s ovsenými vločkami sú výživné, chutné a plné vlákniny. Sú skvelou alternatívou k tradičným palacinkám a poskytujú dlhotrvajúci pocit sýtosti. Mohli by byť aj vhodným jedlom pre tých, ktorí si dávajú pozor na svoju stravu.