Paprikáš z kuracích stehien

Paprikáš z kuracích stehien, známy aj ako „kurací paprikáš“, je klasické slovenské jedlo bohaté na chuť a voňavé papriky. Tu je návod na jeho prípravu:

Ingrediencie:

  • 4 kusy kuracích stehien
  • 2 veľké cibule, nakrájané na drobné kocky
  • 2 červené papriky, rozkrájané na tenké pásiky
  • 2 polievkové lyžice mletej sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička mletej pálivej papriky (voliteľné)
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 400 ml kuracieho vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • olej na opekanie

 

Paprikáš z kuracích stehien

Pokyny:

  1. Kuracie stehná osolte a dochuťte čiernym korením podľa vlastnej chuti.
  2. Na predhriatom oleji opražte kuracie stehná z oboch strán do zlato-hnedej farby. Po upečení ich vyberte a odložte na tanier.
  3. Do panvice prihoďte nakrájané cibule a papriky. Opečte ich na strednom ohni, kým cibuľa nezhnedne a papriky nezmäknú.
  4. Pridajte mletú sladkú a pikantnú papriku. Nechajte ich spoločne s cibuľou a paprikami pražiť asi jednu minútu, aby sa uvoľnili arómy.
  5. Vhoďte pretlačený cesnak a dôkladne premiešajte.
  6. Prilejte kurací vývar a vráťte opečené kuracie stehná späť do panvice. Znížte teplotu a nechajte variť pomaly približne 30 minút, kým sa mäso dôkladne prevarí.
  7. Pred podávaním vmiešajte smotanu na varenie, aby sa omáčka zjemnila a dosiahla krémovú konzistenciu.
  8. Paprikáš servírujte s knedľami, haluškami alebo cestovinami. Prajeme dobrú chuť!

Vychutnajte si tento tradičný slovenský pokrm! Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, neváhajte ma kontaktovať.

 

Paprikáš z kuracích stehien - 2

2) Paprikáš z kuracích stehien

Ingrediencie:

  • 4 kuracie stehná (môžeme použiť s kosťou alebo bez)
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 červené papriky (prípadne aj žlté)
  • 2 stredné paradajky (alebo 1 konzervu paradajkového pretlaku)
  • 1/2 litra kuracieho vývaru (alebo vody)
  • 2-3 polievkové lyžice mletej sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
  • 1/2 čajovej lyžičky tymiánu (voliteľné)
  • Soľ podľa chuti
  • 3-4 polievkové lyžice oleja
  • 1/2 šálky kyslej smotany (na podávanie)
  • Čerstvá petržlenová vňať (na ozdobenie)

Pokyny:

Syrová omáčka k mäsu

Syrová omáčka k mäsu

Čítať viac »

  1. Príprava surovín: Kuracie stehná dôkladne umyte, osušte a na niekoľkých miestach jemne narežte. Cibuľu a cesnak nasekajte na drobno. Papriky rozkrájané na pásiky a paradajky na kocky.

  2. Opekanie kuracieho mäsa: Na panvici alebo v hlbokom hrnci zohrejte olej. Vhoďte kuracie stehná a opečte ich z oboch strán, kým nie sú v zlatohnedej farbe. Potom ich vyberte a odložte nabok.

  3. Cibuľa a cesnak: Do tej istej panvice pridajte nasekanú cibuľu a cesnak. Smažte na strednom ohni, kým cibuľa nezmäkne a nezíska sklovitý vzhľad.

  4. Paprika a paradajky: Pridajte mletú papriku a okamžite premiešajte, aby sa nezhmotnela. Následne pridajte nakrájané papriky a paradajky. Miešajte asi 5-7 minút.

  5. Dusenie: Vložte kuracie stehná späť do panvice, pridajte kurací vývar (alebo vodu) a dochuťte soľou, čiernym korením a tymiánom. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a zakryte pokrievkou. Nechajte variť na slabom ohni približne 30-40 minút, kým mäso nezmäkne.

  6. Podávanie: Po uvarení môžete servírovať paprikáš s kyslou smotanou navrchu. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou. Ako prílohu zvoľte knedle, cestoviny alebo varené zemiaky.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

8 Komentárov

  1. Apauko píše:

    Vyzera to velmi chutne, urcite vyskusam!

  2. Peter Mala píše:

    Dakujem za recept, milujem tradicnu slovensku kuchynu!

  3. Kmolnarova píše:

    Tento paprikas je moj oblubeny jedlo! Uz sa tesim na vikend, ked ho uvarim.

  4. Otilia Kazimirova píše:

    Slovenska kuchyna je najlepsia na svete a tento recept to potvrdzuje.

  5. Martina81 píše:

    Recept je super, len by som mozno pridala viac cesnaku.

  6. Milena Baca píše:

    Uz teraz citim vune paprikasu! Dakujem za tip!

  7. Klara Maslo píše:

    Vdaka za skvely recept. Milujem slovenske jedla a tento bude dalsi na zozname.

  8. Szuzulova píše:

    Paprikas z kuracich stehien je moje oblubene jedlo. Dakujem za navod na pripravu!