Paprikáš z kuracích stehien, známy aj ako „kurací paprikáš“, je klasické slovenské jedlo bohaté na chuť a voňavé papriky. Tu je návod na jeho prípravu:
Ingrediencie:
- 4 kusy kuracích stehien
- 2 veľké cibule, nakrájané na drobné kocky
- 2 červené papriky, rozkrájané na tenké pásiky
- 2 polievkové lyžice mletej sladkej papriky
- 1 čajová lyžička mletej pálivej papriky (voliteľné)
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 400 ml kuracieho vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olej na opekanie
Paprikáš z kuracích stehien
Pokyny:
- Kuracie stehná osolte a dochuťte čiernym korením podľa vlastnej chuti.
- Na predhriatom oleji opražte kuracie stehná z oboch strán do zlato-hnedej farby. Po upečení ich vyberte a odložte na tanier.
- Do panvice prihoďte nakrájané cibule a papriky. Opečte ich na strednom ohni, kým cibuľa nezhnedne a papriky nezmäknú.
- Pridajte mletú sladkú a pikantnú papriku. Nechajte ich spoločne s cibuľou a paprikami pražiť asi jednu minútu, aby sa uvoľnili arómy.
- Vhoďte pretlačený cesnak a dôkladne premiešajte.
- Prilejte kurací vývar a vráťte opečené kuracie stehná späť do panvice. Znížte teplotu a nechajte variť pomaly približne 30 minút, kým sa mäso dôkladne prevarí.
- Pred podávaním vmiešajte smotanu na varenie, aby sa omáčka zjemnila a dosiahla krémovú konzistenciu.
- Paprikáš servírujte s knedľami, haluškami alebo cestovinami. Prajeme dobrú chuť!
Vychutnajte si tento tradičný slovenský pokrm! Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, neváhajte ma kontaktovať.
2) Paprikáš z kuracích stehien
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná (môžeme použiť s kosťou alebo bez)
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 červené papriky (prípadne aj žlté)
- 2 stredné paradajky (alebo 1 konzervu paradajkového pretlaku)
- 1/2 litra kuracieho vývaru (alebo vody)
- 2-3 polievkové lyžice mletej sladkej papriky
- 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
- 1/2 čajovej lyžičky tymiánu (voliteľné)
- Soľ podľa chuti
- 3-4 polievkové lyžice oleja
- 1/2 šálky kyslej smotany (na podávanie)
- Čerstvá petržlenová vňať (na ozdobenie)
Pokyny:
-
Príprava surovín: Kuracie stehná dôkladne umyte, osušte a na niekoľkých miestach jemne narežte. Cibuľu a cesnak nasekajte na drobno. Papriky rozkrájané na pásiky a paradajky na kocky.
-
Opekanie kuracieho mäsa: Na panvici alebo v hlbokom hrnci zohrejte olej. Vhoďte kuracie stehná a opečte ich z oboch strán, kým nie sú v zlatohnedej farbe. Potom ich vyberte a odložte nabok.
-
Cibuľa a cesnak: Do tej istej panvice pridajte nasekanú cibuľu a cesnak. Smažte na strednom ohni, kým cibuľa nezmäkne a nezíska sklovitý vzhľad.
-
Paprika a paradajky: Pridajte mletú papriku a okamžite premiešajte, aby sa nezhmotnela. Následne pridajte nakrájané papriky a paradajky. Miešajte asi 5-7 minút.
-
Dusenie: Vložte kuracie stehná späť do panvice, pridajte kurací vývar (alebo vodu) a dochuťte soľou, čiernym korením a tymiánom. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a zakryte pokrievkou. Nechajte variť na slabom ohni približne 30-40 minút, kým mäso nezmäkne.
-
Podávanie: Po uvarení môžete servírovať paprikáš s kyslou smotanou navrchu. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou. Ako prílohu zvoľte knedle, cestoviny alebo varené zemiaky.
Dobrú chuť!