Paradajková polievka bez múky – 3 unikátne recepty
Paradajková polievka je klasikou v mnohých kuchyniach, ktorá sa teší veľkej obľube. Je nielen chutná, ale aj veľmi výživná a jednoducho sa pripravuje. Rôzne variácie tohto jedla môžu pridať nové vrstvy chuti a textúry, a pritom sú bez múky, čo z nich robí skvelú voľbu aj pre celiatikov či tých, ktorí sa snažia obmedziť príjem lepku. Tu sú tri unikátne recepty na paradajkovú polievku bez múky.
1. Paradajková polievka s bazalkou a kokosovým mliekom
Ingrediencie:
- 800 g zrelých paradajok (koľko ich máte, toľko použite)
- 400 ml kokosového mlieka
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- Čerstvá bazalka (pár lístkov na ozdobu)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej
- 1 lyžička cukru (voliteľné)
Postup:
- Na olivovom oleji osmažte nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridajte nakrájaný cesnak a smažte ešte 1-2 minúty, kým sa vo vzduchu neozve aróma cesnaku.
- Pridajte nakrájané paradajky (môžete použiť aj konzervované) a dusíme ich niekoľko minút, aby pustili šťavu. Ak sú paradajky veľmi kyslé, pridajte lyžičku cukru, aby ste vyvážili chuť.
- Zmes varte 15-20 minút, kým paradajky nezmäknú.
- Polievku rozmixujte pomocou tyčového mixéra na hladkú konzistenciu.
- Prilejte kokosové mlieko a varte ešte ďalších 5 minút. Dochutíme soľou a čiernym korením.
- Podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou bazalkou. Táto polievka je krémová a má jedinečnú chuť, ktorú kokosové mlieko perfektne dopĺňa.
2. Paradajková polievka s pečenými paprikami a petržlenovou vňaťou
Ingrediencie:
- 800 g zrelých paradajok
- 2 červené papriky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- Hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- Soľ a mleté čierne korenie
- Olivový olej
- Balsamico ocot (podľa chuti)
Postup:
- Rúru predhrejte na 200 °C. Papriky umyte, odstráňte semienka a upečte ich v rúre, kým nie sú mäkké a ich šupka začne praskať (približne 20-25 minút). Potom ich vložte do uzatvárateľného plastového vrecka na 10 minút, aby ste ich mohli ľahšie olúpať.
- Na olivovom oleji osmažte cibuľu a cesnak, kým nezružovejú. Pridajte nakrájané paradajky a dusíme 10 minút.
- Olúpané papriky nakrájajte a pridajte k polievke. Všetko dôkladne premiešajte.
- Polievku rozmixujte a podľa potreby zrieďte vodou alebo vývarom. Dochutíme soľou, korením a balsamico octom.
- Na záver pridajte nasekanú petržlenovú vňať. Polievku podávajte teplú a sledujte, ako sa chute krásne prepletajú.
3. Paradajková polievka s quinoa a mrkvou
Ingrediencie:
- 500 g paradajok
- 1 mrkva
- 100 g quinoi
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- Soľ, čierne korenie a sušený oregano
- Olivový olej
Postup:
- Na olivovom oleji osmažte cibuľu a cesnak do zlata. Pridajte nastrúhanú mrkvu a dusíme po dobu 5 minút.
- Potom pridajte nakrájané paradajky a chvíľu chvíľu miešajte.
- Následne pridajte quinoa a zeleninový vývar. Varíme na strednom ohni približne 15-20 minút, až kým quinoa nebude mäkká.
- Na konci dochutíme soľou, korením a sušeným oreganom.
- Polievku môžete rozmixovať, ak preferujete hladšiu konzistenciu, alebo ju nechať tak, aby boli viditeľné kúsky zeleniny.
Tieto tri recepty na paradajkovú polievku bez múky ponúkajú rôzne chutové poňatia tohto klasického pokrmu. Či už preferujete krémovú variantu, osviežujúcu chuť papriky alebo výživovú hodnotu quinoi, všetky majú svoje jedinečné čaro. Vyskúšajte a vychutnajte si lahodnú paradajkovú polievku so svojou rodinou a priateľmi!
Ingrediencie:
– 1 väčšia cibuľa
– 2 struky cesnaku
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 1 polievková lyžica oleja
– 1 liter zeleninového vývaru
– soľ, korenie, petržlen na dochutenie
Paradajková polievka bez múky
Postup:
1. Cibuľu a cesnak nakrájame na jemno a orestujeme na oleji vo veľkom hrnci.
2. Pridáme nakrájané mrkvy a zemiaky a ešte chvíľu orestujeme.
3. Zalejeme zeleninovým vývarom a dusíme približne 20 minút, kým zelenina nezmäkne.
4. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú konzistenciu.
5. Dochutíme soľou, korením a petržlenom podľa chuti.
6. Podávame teplú s čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!