Paradajková polievka s mrkvou

 

Ak hľadáte návod na paradajkovú polievku s mrkvou, tu je jednoduchý a lahodný recept:

Suroviny:

  • 500 g paradajok
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1 lyžička olivového oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

 

Paradajková polievka s mrkvou

Postup:

  1. Na rozohriatom olivovom oleji osmažte nasekanú cibuľu a cesnak, až kým nezmäknú.
  2. Pridajte olúpané a nakrájané paradajky spolu s mrkvou. Poduste ich asi 5 minút, kým sa nezačnú rozpadávať.
  3. Prilejte zeleninový vývar a nechajte polievku variť približne 15-20 minút, kým sa zelenina nestane mäkkou.
  4. Ochuťte soľou a čiernym korením podľa preferencií. Ak preferujete jemnejšiu konzistenciu, môžete polievku rozmixovať a opätovne zohriať.

Tento recept na paradajkovú polievku s mrkvou je jednoduchý a veľmi chutný. Môžete ju podávať samostatne a aj tak bude vynikajúca.

Paradajková polievka s mrkvou-2

2) Paradajková polievka s mrkvou

Ingrediencie:

  • 500 g zrelých paradajok (alebo 1 plechovka drvených paradajok)
  • 2 stredné mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať na ozdobenie
  • Celozrnný chlieb alebo krutóny (podľa chuti)

Postup:

  1. Príprava zeleniny: Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobné kúsky. Mrkvu očistite a nakrájajte na kolieska alebo kocky.

  2. Smaženie zeleniny: V širokej panvici alebo hrnci zahrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a smažte, kým cibuľa nezmäkne a nezačne zlátnuť (asi 3-4 minúty).

  3. Pridanie mrkvy: K cibuli a cesnaku vložte nakrájanú mrkvu a smažte ďalších 5-7 minút, kým mrkva nezmäkne.

    Vajce v mletom mäse

    Vajce v mletom mäse

    Čítať viac »

  4. Príprava paradajok: Ak používate čerstvé paradajky, najprv ich umyte, na povrchu urobte krížiky a ponorte ich na pár sekúnd do vriacej vody. Potom ich preneste do studenej vody, aby sa ľahšie olúpali. Po olúpaní ich nakrájajte na kocky. Ak používate drvené paradajky, tento krok môžete preskočiť.

  5. Varíme polievku: Do hrnca pridajte nakrájané paradajky a všetko dôkladne premiešajte. Nechajte variť asi 5 minút. Potom pridajte zeleninový vývar a priveďte k varu.

  6. Dusenie: Znížte teplotu a polievku varte približne 20-25 minút, kým sú všetky ingrediencie mäkké.

  7. Mixovanie: Po uvarení môžete polievku rozmixovať ponorným mixérom dohladka, alebo ju môžete nechať na kusy, ak máte radi viacej textúry.

  8. Dochutenie: Polievku ochuťte soľou a čiernym korením podľa osobných preferencií. Pridať môžete aj čerstvé bylinky ako bazalku alebo petržlenovú vňať.

  9. Servírovanie: Podávajte horúcu, ozdobenú čerstvými bylinkami. Môžete pridať aj krutóny alebo servírovať s celozrnným chlebom.

Dobrú chuť! 🍅🥕

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Jeden komentár

  1. Kaja píše:

    Paradajková polievka s mrkvou je jednoducho najlepšia! Milujem tú chuť rajčiat spolu s čerstvou mrkvou. Takáto polievka ma vždycky zahreje a dodá mi energiu. Skvelý recept na chladné dni!