Ak hľadáte recept na paradajkovú polievku s mrkvou, tu je jednoduchý a chutný recept:
Suroviny:
- 500 g paradajok
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 lyžička olivového oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Paradajková polievka s mrkvou
Postup:
- Na rozohriatom olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak, kým sa nezačnú zjemňovať.
- Pridajte olúpané a nakrájané paradajky a mrkvu. Poduste ich spolu asi 5 minút, kým sa začnú rozpadať.
- Zalejte zeleninovým vývarom a nechajte polievku variť asi 15-20 minút, kým sa zelenina zmäkne.
- Ochutnajte soľou a čiernym korením podľa chuti. Ak chcete mať polievku jemnejšiu, môžete ju prejsť cez mixér a znovu zohriať.
Táto paradajková polievka s mrkvou je jednoduchá a zároveň chutná. Môžete ju podávať samostatne a aj tak bude skvele chutiť.
2)
Ingrediencie:
- 500 g zrelých paradajok (alebo 1 plechovka drvených paradajok)
- 2 stredné mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať na ozdobenie
- Celozrnný chlieb alebo krutóny (podľa chuti)
Postup:
-
Príprava zeleniny: Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno. Mrkvu očistite a nakrájajte na kolieska alebo kocky.
-
Smaženie zeleniny: Na veľkej panvici alebo v hrnci zahrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a smažte, kým cibuľa nezmäkne a nezačne zlátnuť (asi 3-4 minúty).
-
Pridanie mrkvy: K cibuli a cesnaku pridajte nakrájanú mrkvu a smažte ďalších 5-7 minút, kým nebude mrkva trochu mäkká.
-
Priprava paradajok: Ak používate čerstvé paradajky, najprv ich umyte, potom na nich urobte krížik a ponorte ich na pár sekúnd do vriacej vody. Potom ich preneste do studenej vody, aby ste uľahčili lúpanie. Po olúpaní ich nakrájajte na kocky. Ak používate drvené paradajky, môžete preskočiť tento krok.
-
Varíme polievku: Do hrnca pridajte nakrájané paradajky a všetko dobre premiešajte. Nechajte všetko variť asi 5 minút. Potom pridajte zeleninový vývar a priveďte k varu.
-
Dusenie: Znížte teplotu a polievku varte cca 20-25 minút, kým sú všetky ingrediencie mäkké.
-
Mixovanie: Po uvarení môžete polievku rozmixovať ponorným mixérom dohladka, alebo ju môžete nechať na kusy, ak máte radi viac textúry.
-
Dochutenie: Polievku ochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti. Môžete pridať aj čerstvé bylinky ako bazalku alebo petržlenovú vňať.
-
Servírovanie: Podávajte horúcu, ozdobenú čerstvými bylinkami. Môžete pridať aj krutóny alebo podávať s celozrnným chlebom.
Dobrú chuť! 🍅🥕
Paradajková polievka s mrkvou je jednoducho najlepšia! Milujem tú chuť rajčiat spolu s čerstvou mrkvou. Takáto polievka ma vždycky zahreje a dodá mi energiu. Skvelý recept na chladné dni!