Parené knedle s džemom. Moja obľúbená pochúťka z detských čias. Avšak, musela som sa o jej prípravu postarať sama.
Parené knedle s džemom
Parené knedle s džemom
Tu je recept na vytvorenie skvelých parených knedlíkov s džemom, tradičnej slovenské špeciality:
Suroviny:
- 500 g zemiakov
- 150 g hladkej múky
- 1 vajce
- Štipka soli
- Džem alebo ovocná marmeláda (napríklad slivková, jahodová alebo marhuľová)
- Pohár masla
- Cukor s korením (možnosť)
Pokyny na prípravu:
- Ošúpte zemiaky a uvarte ich do mäkka. Následne premiešajte uvarené zemiaky, aby ste získali hladkú zmes.
- V miske zmiešajte zemiakovú zmes, múku, vajce a štipku soli. Hnetite cesto, kým nevytvoríte homogénnu zmes.
- Posypte čistý stôl múkou a vyvaľkajte cesto na tenký plát.
- Pomocou okrúhleho vykrajovača alebo pohára precízne vyrežte z cesta kruhy. Do centra každého kruhu dajte lyžičku džemu alebo marmelády.
- Zložte cesto nad džemom a dôkladne spojte okraje knedlíka.
- Vložte veľký hrniec vody na sporák a priveďte do varu. Opatrne vhoďte knedlíky do vriacej vody a varte asi 10-15 minút, kým nevyplávajú na povrch.
- Po varení vyberte knedlíky z hrnca pomocou dierovanej lyžice a položte ich na servírovací tanier.
- Voliteľne: Roztopte maslo na panvici a polejte ním knedlíky. Môžete ich posypať cukrom s korením pre zvýšenie chuti.
- Servírujte parené knedle s džemom teplé a vychutnajte si ich!
Poznámka: Tento recept si môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií. Niektorí pridávajú do náplne strúhanky alebo mleté makové semiačka, iní zase preferujú posypanie práškovým cukrom miesto cukru s korením. Nebojte sa experimentovať a vytvorte si svoju verziu!
Prajem vám dobrú chuť pri varení vašich domácich parených knedlíkov s džemom!
2) Parené knedle s lekvárom
Parené knedle sú veľmi obľúbeným dezertom, ktorý si získava srdcia mnohých fanúšikov tradičnej kuchyne. Ich jemná a nadýchaná textúra spolu s lahodným ovocným džemom vytvára nezabudnuteľný zážitok pre chuťové poháriky. V tomto príspevku sa s vami podelím o recept na parené knedle s džemom, ktoré si zamilujete!
Ingrediencie potrebné na prípravu
Na vyhotovenie parených knedlí s džemom budete potrebovať tieto suroviny:
- 500 g múky
- 250 ml mlieka
- 1 vajce
- 20 g droždia
- 50 g cukru
- Štipka soli
- Ovocný džem (podľa vášho výberu)
- Pohár masla na potretie
Knedlíky
1. V teplom mlieku rozpustíme kvasnice s cukrom a necháme ich na približne 10 minút odpočívať.
2. V miske skombinujeme múku so soľou. Pridáme mlieko s kvasnicami a vajce a starostlivo spracujeme cesto, ktoré by malo byť jemné a pružné.
3. Necháme cesto kysnúť na teplom mieste, kým sa jeho objem nezväčší dvojnásobne (približne 1 hodinu).
4. Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na plochu a narežeme na štvorce. Do každého štvorca umiestnime kúsok ovocného džemu a zabalíme ho, aby sme vytvorili guľôčky.
5. Knedle varíme na pare v hrnci s vodou asi 15-20 minút, kým nie sú hotové.
6. Podávame teplé, natreté maslom a posypané cukrom.
Záver a tipy na servírovanie
Parené knedle s džemom predstavujú skvelý dezert, ktorý si môžete dopriať nielen pri špeciálnych okazionoch, ale aj ako bežnú chuťovku. Nebojte sa skúšať rôzne varianty džemov a pridať ovocie na dekoráciu. Prajeme vám veľa zábavy pri pečení a dobrú chuť!