Pečená bravčová pečienka so slaninou

Ak máte chuť na chutný a sýty pokrm, tak pečená bravčová pečienka so slaninou je skvelou voľbou! Tu je recept, ktorý vám pomôže pripraviť tento lahodný jed:

Suroviny:

  • 500 g bravčovej pečienky
  • 4 plátky slaniny
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica rasce
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice oleja
  • 200 ml vývaru (mäsový alebo zeleninový)

 

 Pečená bravčová pečienka so slaninou

Postup:

  1. Najprv si pripravte pečienku. Pečienku očistite od prípadných šľachtíc a pokrájajte ju na tenké plátky.
  2. Na slaninke opražte na panvici dozlatista a vyberte ju na tanier.
  3. Do panvice pridajte olej a na ňom opražte na jemno nasekanú cibuľu a cesnak, až kým nebudú mäkké.
  4. Potom pridajte na panvicu pečienku a opražte ju z každej strany, až sa dostane do zlatistého odtieňa.
  5. Do panvice pridajte slaninu a rasce. Osolte a okoreňte mletým čiernym korením podľa chuti.
  6. Zalijte vývarom a nechajte dusiť na miernom ohni približne 30 – 40 minút, aby sa pečienka spravne prepekla a stala sa jemnou a myslovitou.
  7. Kým sa pečienka dusí, môžete si pripraviť prílohu, napríklad varené zemiaky alebo ryžu.
  8. Po upečení nechajte pečienku ešte chvíľu odpočívať a potom ju podávajte so zeleninovým šalátom alebo obľúbenou prílohou.

Takto pripravená pečená bravčová pečienka so slaninou je vynikajúcou voľbou pre milovníkov mäsa a bohatých chute. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčovej pečienky
  • 150 g slaniny (najlepšie údenej)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky (voliteľne)
  • 200 ml vývaru (môže byť aj zeleninový alebo kurací)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 ČL sušeného tymiánu
  • 1 ČL rozmarínu
  • Olivový olej
  • Extra čerstvé bylinky na ozdobu (napr. petržlen alebo pažítka)

Postup:

  1. Príprava surovín:

    • Bravčovú pečienku dôkladne umyte a osušte papierovou utierkou. Opatrne odstráňte prebytočný tuk, ak je to potrebné.
    • Cibuľu, mrkvu a zemiaky nakrájajte na väčšie kusy.
    • Cesnak nakrájajte na plátky.
  2. Príprava slaniny:

    • Slaninu nakrájajte na malé kocky.
    • Na panvici zohrejte trošku olivového oleja a nasypte nakrájanú slaninu. Opečte ju, kým nezíska zlatohnedú farbu a nebude chrumkavá. Potom ju vyberte a nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
  3. Opečenie pečienky:

    • V tej istej panvici, kde ste opiekli slaninu, pridajte na kocky nakrájanú bravčovú pečienku. Opečte ju zo všetkých strán, kým nezíska zlatistú farbu.
    • Po opečení odstráňte pečienku z panvice a preneste ju do pekáča.
  4. Príprava zeleniny:

    • Do tej istej panvici pridajte cibuľu a cesnak. Opečte ich, kým cibuľa nezmäkne.
    • Primiešajte mrkvu a zemiaky, krátko ich opečte s cibuľou a cesnakom.
  5. Spájanie prísad:

    • Zeleninu potom rozložte okolo pečienky v pekáči.
    • Na vrch pečienky rozložte opečenú slaninu a posypte ju sušeným tymiánom a rozmarínom. Osolte a okoreňte podľa chuti.
    • Nakoniec pridajte vývar do pekáča.
  6. Pečenie:

    • Pekáč zakryte alobalom a vložte do predhriatej rúry na 180 °C. Pečte približne 1,5 až 2 hodiny, alebo kým pečienka nie je úplne prepečená a mäkká.
    • Po uplynutí 1,5 hodiny odstráňte alobal a pečte ešte ďalších 20-30 minút, aby sa vrch pekne opiekol a zozlátol.
  7. Podávanie:

    • Po upečení nechajte pečienku trochu vychladnúť, potom ju nakrájajte na plátky.
    • Podávajte s upečenou zeleninou a výpekom. Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami.

Tip:

Ako prílohu k pečenej pečienke môžete podávať aj knedľu, zemiakový šalát alebo kyslú kapustu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *