Ak máte túžbu po výbornom tradičnom slovenskom jedle, tu je jednoduchý návod na pečenú krkovičku so zemiakovou kašou:
Prísady:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 1 kg zemiakov
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- olej na pečenie
Pečená krkovička so zemiakovou kašou
Priebeh prípravy:
- Rúru nastavte na 180 °C.
- Krkovičku umyte a osušte papierovými utierkami. Nožom odstráňte vonkajšiu vrstvu, aby bola koža pekne chrumkavá, a ochuťte ju soľou a čiernym korením.
- Dajte krkovičku do pekáča a pečte ju v rúre asi dve hodiny, alebo dovtedy, kým nebude mäso jemné a kosť sa ľahko oddelí.
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kusy. V hrnci ich varte v osolenej tekutine, kým nezmäknú.
- Na panvici rozohrejte olej a orestujte nakrájanú cibuľu do zlata. Pridajte nastrúhaný cesnak a krátko ho orestujte.
- Vodu zo zemiakov vypustite, pridajte ich k cibuli a dôkladne premiešajte. Dochutíme soľou a čiernym korením.
- Pečenú krkovičku nakrájajte na plátky a podávajte s horúcou zemiakovou kašou.
Verím, že si túto skvelú slovenskú delikatesu vychutnáte! Prajem dobrú chuť!
2) Pečená krkovička so zemiakovou kašou
Ingrediencie:
Na krkovičku:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička mletej papriky (môže byť sladká alebo údená podľa preferencií)
- Soľ a čierne korenie na dochutenie
- 1 čajová lyžička sušenej majoránky
- 1 pohár vody alebo vývaru
- Čerstvá pažítka alebo petržlen na ozdobenie
Na zemiakovú kašu:
- 800 g zemiakov
- 100 ml mlieka
- 50 g masla
- Soľ podľa chuti
- Čierne korenie podľa chuti
Príprava:
-
Príprava krkovičky:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Dobre umyte krkovičku a osušte ju. Na povrchu ju pozdĺžne narežte.
- V miske zmiešajte olivový olej, nastrúhaný cesnak, mletú papriku, majoránku, soľ a čierne korenie. Touto zmesou potrite krkovičku.
- Cibuľu nakrájajte na kolieska a dajte ich na dno pekáča. Na cibuľu následne položte marinovanú krkovičku.
- Pridajte do pekáča pohár vody alebo vývaru, zakryte alobalom a vložte do predhriatej rúry. Pečte približne 1,5 hodiny.
-
Príprava zemiakovej kaše:
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky. Varte ich v osolenej vode, kým nezmäknú (oko 20 minút).
- Po uvarení zemiaky sceďte a vráťte ich späť do hrnca. Pridajte maslo a mlieko a rozmixujte na hladkú zmes. Ochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastnej preferencie.
-
Finalizácia jedla:
- Po uplynutí 1,5 hodiny odstráňte alobal a pečte krkovičku ešte 20-30 minút, aby sa na vrchu vytvorila zlatohnedá kôrka.
- Hotovú krkovičku vyberte z rúry a nechajte ju chvíľu odpočinúť.
-
Podávanie:
- Krkovičku nakrájajte na plátky a servírujte s bohatou zemiakovou kašou. Pokvapkajte šťavou z pekáča a ozdobte nasekanou pažítkou alebo petržlenom.
Prajem vám dobrú chuť!