Pečená krkovička so zemiakovou kašou

 

Ak máte túžbu po výbornom tradičnom slovenskom jedle, tu je jednoduchý návod na pečenú krkovičku so zemiakovou kašou:

Prísady:

  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • 1 kg zemiakov
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
  • olej na pečenie

 

Pečená krkovička so zemiakovou kašou

Priebeh prípravy:

  1. Rúru nastavte na 180 °C.
  2. Krkovičku umyte a osušte papierovými utierkami. Nožom odstráňte vonkajšiu vrstvu, aby bola koža pekne chrumkavá, a ochuťte ju soľou a čiernym korením.
  3. Dajte krkovičku do pekáča a pečte ju v rúre asi dve hodiny, alebo dovtedy, kým nebude mäso jemné a kosť sa ľahko oddelí.
  4. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kusy. V hrnci ich varte v osolenej tekutine, kým nezmäknú.
  5. Na panvici rozohrejte olej a orestujte nakrájanú cibuľu do zlata. Pridajte nastrúhaný cesnak a krátko ho orestujte.
  6. Vodu zo zemiakov vypustite, pridajte ich k cibuli a dôkladne premiešajte. Dochutíme soľou a čiernym korením.
  7. Pečenú krkovičku nakrájajte na plátky a podávajte s horúcou zemiakovou kašou.

Verím, že si túto skvelú slovenskú delikatesu vychutnáte! Prajem dobrú chuť!

 

Pečená krkovička so zemiakovou kašou - 2

2) Pečená krkovička so zemiakovou kašou

Ingrediencie:

Na krkovičku:

Pečene pirohy z kysnutého cesta

Pečene pirohy z kysnutého cesta

Čítať viac »

  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 cibule
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička mletej papriky (môže byť sladká alebo údená podľa preferencií)
  • Soľ a čierne korenie na dochutenie
  • 1 čajová lyžička sušenej majoránky
  • 1 pohár vody alebo vývaru
  • Čerstvá pažítka alebo petržlen na ozdobenie

Na zemiakovú kašu:

  • 800 g zemiakov
  • 100 ml mlieka
  • 50 g masla
  • Soľ podľa chuti
  • Čierne korenie podľa chuti

Príprava:

  1. Príprava krkovičky:

    • Rúru predhrejte na 180 °C.
    • Dobre umyte krkovičku a osušte ju. Na povrchu ju pozdĺžne narežte.
    • V miske zmiešajte olivový olej, nastrúhaný cesnak, mletú papriku, majoránku, soľ a čierne korenie. Touto zmesou potrite krkovičku.
    • Cibuľu nakrájajte na kolieska a dajte ich na dno pekáča. Na cibuľu následne položte marinovanú krkovičku.
    • Pridajte do pekáča pohár vody alebo vývaru, zakryte alobalom a vložte do predhriatej rúry. Pečte približne 1,5 hodiny.
  2. Príprava zemiakovej kaše:

    • Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky. Varte ich v osolenej vode, kým nezmäknú (oko 20 minút).
    • Po uvarení zemiaky sceďte a vráťte ich späť do hrnca. Pridajte maslo a mlieko a rozmixujte na hladkú zmes. Ochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastnej preferencie.
  3. Finalizácia jedla:

    • Po uplynutí 1,5 hodiny odstráňte alobal a pečte krkovičku ešte 20-30 minút, aby sa na vrchu vytvorila zlatohnedá kôrka.
    • Hotovú krkovičku vyberte z rúry a nechajte ju chvíľu odpočinúť.
  4. Podávanie:

    • Krkovičku nakrájajte na plátky a servírujte s bohatou zemiakovou kašou. Pokvapkajte šťavou z pekáča a ozdobte nasekanou pažítkou alebo petržlenom.

Prajem vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Janko123 píše:

    Tento recept je úžasný! Pečená krkovička so zemiakovou kašou je pravá slovenská klasika. Vždy sa na to teším, keď sa podáva pri rodinnej oslave. Určite vyskúšam tento postup, vyzerá veľmi jednoducho a chutne!

  2. MackoPusko píše:

    Som veľmi rád, že som narazil na tento recept. Krkovička vyzerá tak šťavnato a zemiaková kaša je k tomu ideálna! Už sa neviem dočkať, kedy si toto jedlo pripravím doma. Dúfam, že bude tak dobré ako vyzerá!

  3. Svetlonos píše:

    Skvelý recept na pečenú krkovičku! Milujem tradičné slovenské jedlá a toto určite patrí medzi moje obľúbené. Teším sa na to, ako si to urobím s rodinou. Dobrú chuť všetkým, ktorí to vyskúšajú!

  4. RybkaSrdce píše:

    Pečená krkovička so zemiakovou kašou je proste fantastická kombinácia! Tento recept vyzerá veľmi jednoducho a lákavo. Určite ho vyskúšam už tento víkend. Veľká vďaka za podelenie sa o tento skvostný recept!

  5. KocúrKubo píše:

    Tento recept ma nadchol! Pečená krkovička je pre mňa najlepšie jedlo na svete a zemiaková kaša k tomu je proste nutnosť. Už teraz sa teším na vôňu, ktorá sa rozšíri po celom byte počas pečenia!

  6. Bublina22 píše:

    Wow, tento recept na krkovičku vyzerá neuveriteľne chutne! Zemiaková kaša mi vždy robila radosť a teraz ju môžem skombinovať s touto fantastickou mäsovou pochúťkou. Teším sa, až si to pripravím pre rodinu.

  7. SlnečnýDník píše:

    Toto je presne ten typ receptu, ktorý mi spraví deň! Pečená krkovička so zemiakovou kašou? Mňam! Vždy som miloval slovenskú kuchyňu a tento recept ma ešte viac motivuje skúsiť niečo nové doma.

  8. _Sova_4ever_ píše:

    ! Aký skvelý nápad na večeru! Krkovička so zemiakovou kašou patrí medzi moje obľúbené jedlá. Tento jednoduchý postup určite vyskúšam čo najskôr. Dôvody sú jasné – bude to chutné a sýte jedlo!

  9. _DinoCrazy_ píše:

    ! Skvelý nápad na večeru! Krkovička so zemiakovou kašou patrí medzi moje obľúbené jedlá. Tento jednoduchý postup určite vyskúšam čo najskôr. Dôvody sú jasné – bude to chutné a sýte jedlo!

  10. _FunkyMonkey_ píše:

    ! Wow, vyzerá to fakt skvele! Mám chuť na niečo domáce a lahodné ako táto pečená krkovička so zemiakovou kašou. Určite vyskúšam pridať aj svoje vlastné korenie pre extra chuť!