Ak máte chuť na skvelý tradičný slovenský jedlo, tu je jednoduchý recept na pečenú krkovičku so zemiakovou kašou:
Suroviny:
- 1 kg krkovičky
- 1 kg zemiaky
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olej na pečenie
Pečená krkovička so zemiakovou kašou
Postup:
- Predohrejte rúru na 180 °C.
- Krkovičku opláchnite a osušte kuchynským papierom. Oškrabte ju nožom, aby bola koža krásne krehká a dochutili ste ju soľou a čiernym korením.
- Vložte krkovičku do pekáča a pečte ju v rúre približne dve hodiny, alebo kým nebude mäso krásne mäkké a kôstky sa ľahko oddeľujú.
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kusy. V hrnci ich varte v osolenej vode, kým nebudú mäkké.
- Na panvici rozohrejte olej a orestujte nasekanú cibuľu dozlatista. Pridajte nastrúhaný cesnak a orestujte ho ešte pár sekúnd.
- Vypustite vodu zo zemiakov, pridajte ich do cibulovej zmesi a dobre premiešajte. Dochutte soľou a čiernym korením.
- Nakrájajte pečenú krkovičku na plátky a servírujte ju s horúcou zemiakovou kašou.
Dúfam, že si vychutnáte túto skvelú slovenskú pochúťku! Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na krkovičku:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička mletej papriky (sladkej alebo údenej, podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička sušenej majoránky
- 1 pohár vody alebo vývaru
- Čerstvá pažítka alebo petržlen na ozdobu
Na zemiakovú kašu:
- 800 g zemiakov
- 100 ml mlieka
- 50 g masla
- Soľ podľa chuti
- Čierne korenie podľa chuti
Postup:
-
Príprava krkovičky:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Krkovičku dôkladne umyte a osušte. Na povrchu ju narežte do hlbokých rezov.
- V miske zmiešajte olivový olej, nastrúhaný cesnak, mletú papriku, majoránku, soľ a čierne korenie. Touto marinádou potrite krkovičku.
- Cibuľu nakrájajte na kolieska a rozložte ich na dno pekáča. Potom na cibuľu položte marinovanú krkovičku.
- Do pekáča pridajte pohár vody alebo vývaru. Zakryte alobalom a vložte do predhriatej rúry. Pečte asi 1,5 hodiny.
-
Príprava zemiakovej kaše:
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky. Uvarte ich v osolenej vode, kým nezmäknú (približne 20 minút).
- Po uvarení zemiaky sceďte a vráťte ich do hrnca. Pridajte maslo a mlieko a rozmixujte na hladkú kašu. Ochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti.
-
Dokončenie pokrmu:
- Po uplynutí 1,5 hodiny odstráňte alobal a pečte krkovičku ešte asi 20-30 minút, aby sa na povrchu vytvorila zlatohnedá kôrka.
- Hotovú krkovičku vyberte z rúry a nechajte ju chvíľu odpočinúť.
-
Servírovanie:
- Krkovičku nakrájajte na plátky a podávajte ju s bohatou zemiakovou kašou. Pokvapkajte šťavou z pekáča a ozdobte nasekanou pažítkou alebo petržlenom.
Dobrú chuť!