Pečená krkovička so zemiakovou kašou

Ak máte chuť na skvelý tradičný slovenský jedlo, tu je jednoduchý recept na pečenú krkovičku so zemiakovou kašou:

Suroviny:

  • 1 kg krkovičky
  • 1 kg zemiaky
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • olej na pečenie

 

Pečená krkovička so zemiakovou kašou

Postup:

  1. Predohrejte rúru na 180 °C.
  2. Krkovičku opláchnite a osušte kuchynským papierom. Oškrabte ju nožom, aby bola koža krásne krehká a dochutili ste ju soľou a čiernym korením.
  3. Vložte krkovičku do pekáča a pečte ju v rúre približne dve hodiny, alebo kým nebude mäso krásne mäkké a kôstky sa ľahko oddeľujú.
  4. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kusy. V hrnci ich varte v osolenej vode, kým nebudú mäkké.
  5. Na panvici rozohrejte olej a orestujte nasekanú cibuľu dozlatista. Pridajte nastrúhaný cesnak a orestujte ho ešte pár sekúnd.
  6. Vypustite vodu zo zemiakov, pridajte ich do cibulovej zmesi a dobre premiešajte. Dochutte soľou a čiernym korením.
  7. Nakrájajte pečenú krkovičku na plátky a servírujte ju s horúcou zemiakovou kašou.

Dúfam, že si vychutnáte túto skvelú slovenskú pochúťku! Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

Na krkovičku:

  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 cibule
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička mletej papriky (sladkej alebo údenej, podľa chuti)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 čajová lyžička sušenej majoránky
  • 1 pohár vody alebo vývaru
  • Čerstvá pažítka alebo petržlen na ozdobu

Na zemiakovú kašu:

  • 800 g zemiakov
  • 100 ml mlieka
  • 50 g masla
  • Soľ podľa chuti
  • Čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Príprava krkovičky:

    • Rúru predhrejte na 180 °C.
    • Krkovičku dôkladne umyte a osušte. Na povrchu ju narežte do hlbokých rezov.
    • V miske zmiešajte olivový olej, nastrúhaný cesnak, mletú papriku, majoránku, soľ a čierne korenie. Touto marinádou potrite krkovičku.
    • Cibuľu nakrájajte na kolieska a rozložte ich na dno pekáča. Potom na cibuľu položte marinovanú krkovičku.
    • Do pekáča pridajte pohár vody alebo vývaru. Zakryte alobalom a vložte do predhriatej rúry. Pečte asi 1,5 hodiny.
  2. Príprava zemiakovej kaše:

    • Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky. Uvarte ich v osolenej vode, kým nezmäknú (približne 20 minút).
    • Po uvarení zemiaky sceďte a vráťte ich do hrnca. Pridajte maslo a mlieko a rozmixujte na hladkú kašu. Ochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti.
  3. Dokončenie pokrmu:

    • Po uplynutí 1,5 hodiny odstráňte alobal a pečte krkovičku ešte asi 20-30 minút, aby sa na povrchu vytvorila zlatohnedá kôrka.
    • Hotovú krkovičku vyberte z rúry a nechajte ju chvíľu odpočinúť.
  4. Servírovanie:

    • Krkovičku nakrájajte na plátky a podávajte ju s bohatou zemiakovou kašou. Pokvapkajte šťavou z pekáča a ozdobte nasekanou pažítkou alebo petržlenom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *