Ak som správne pochopil, žiadate recept na pečené bravčové po dolnozemsky. Toto jedlo má svoje korene v Dolnom Západnom Nemecku a vyniká svojou chuťou a sýtosťou.
Tu je jednoduchý návod:
Ingrediencie:
- 800g bravčového mäsa (napr. plece)
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice hladkej múky
- 500ml hovädzej vývaru
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžica tymiánu
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olej na pečenie
Pečené bravčové po dolnozemsky
Postup prípravy:
- Bravčové mäso najprv nakrájajte na tenké plátky a následne na menšie kúsky.
- Cibuľu na krájajte na tenké krúžky a cesnak jemne nasekajte.
- V hlbšej panvici zahrejte olej a opražte cibuľu s cesnakom, kým nezosklovatí.
- Pridajte kúsky bravčového mäsa a opekajte z oboch strán, až kým nebudú zlatisté.
- Posypte múkou a dobre premiešajte, aby sa mäso obalilo a múka sa opiekla na spodku panvice.
- Do panvice nalejte hovädzí vývar, pridajte horčicu, tymian, soľ a korenie. Všetko dôkladne zmiešajte.
- Ponechajte variť na jemnom ohni, kým mäso nezmäkne. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte viac vývaru.
- Podávajte s dusenou kapustou a zemiakovou kašou.
Dúfam, že tento recept sa vám páči a že si pochutnáte na pečenom bravčovom mäse po dolnozemsky. Prajem dobrú chuť!
2) Pečené bravčové po dolnozemsky
Ingrediencie:
- 1,5 kg bravčového mäsa (napr. pliecko alebo stehno)
- 3 veľké cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 3 zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 červená paprika
- 2 lyžice horčice
- 3 lyžice oleja
- 200 ml vývaru (mäsového alebo zeleninového)
- 2 bobkové listy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Sušené bylinky (napr. rozmarín, tymián) podľa chuti
Postup:
-
Príprava mäsa: Bravčové mäso umyte a osušte. Potom ho nakrájajte na väčšie kusy (asi 5 cm). Osolte a okoreňte čiernym korením a potrite horčicou.
-
Cibuľa a cesnak: Cibuľu nakrájajte na hrubšie plátky a cesnak na tenké plátky.
-
Príprava zeleniny: Zemiaky, mrkvu a červenú papriku dôkladne umyte a nakrájajte na kocky podľa vlastnej preferencie.
-
Smaženie: V hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejte olej, pridajte cibuľu a cesnak a smažte, kým cibuľa nezmäkne a nezačne zlatnúť.
-
Pečenie: Na dno vymastenej pekáča uložte cibuľu s cesnakom a navrch položte bravčové mäso. Okolo mäsa rozložte nakrájanú zeleninu (zemiaky, mrkvu, papriku).
-
Pridanie vývaru: Do pekáča nalejte vývar, pridajte bobkové listy a posypte sušenými bylinkami. Pridajte nové koreniny a soľ podľa chuti.
-
Pečenie: Pekáč prikryte alobalom alebo pokrievkou a vložte do predhriatej rúry na 180 °C. Pečte asi 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nebude mäkké a šťavnaté. Po upečení môžete alobal odstrániť a nechať mäso zapiecť ešte 15-20 minút, aby získalo zlatistú kôrku.
-
Servírovanie: Po upečení nechajte mäso chvíľu odpočívať. Podávajte s prílohou podľa vlastného výberu, akými sú knedle, ryža alebo čerstvý chlieb.
Prajeme vám dobrú chuť!