Tu je jednoduchý návod na prípravu pečených kuracích stehien na panvici s bielym vínom:
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané
- 250 ml bieleho vína
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvý petržlen na ozdobenie
Pečené kuracie stehná na panvici s bielym vínom
Pokyny:
- Predtým, než začnete, zohrejte panvicu na stredne vysokú teplotu a nalejte olivový olej.
- Medzitým, kým sa panvica zahreje, posypte kuracie stehná soľou a korením na oboch stranách.
- Vložte stehná do panvice a opražte ich z oboch strán, až kým nebudú zlatohnedé.
- Potom ich vyberte z panvice a uložte ich na vedľajší tanier.
- Pridajte do panvice nasekanú cibuľu a cesnak. Smažte na strednom ohni, kým nezačne cibuľa mäknúť a zlátnuť.
- Vráťte stehná naspäť do panvice a zalejte ich bielym vínom.
- Stlmite teplotu a nechajte stehná dusiť vo výpare z vína, kým sa dôkladne neprepečú a šťava z nich nebude priesvitná, nie mliečne biela.
- Opatrne občas premiešajte a polievajte stehná vývarom zo spodnej časti panvice tak, aby ostali šťavnaté a nelepili sa. Ak sa vývar prisaje, pridajte podľa potreby trochu vody alebo vývaru.
- Akonáhle sú stehná hotové, servírujte ich a ozdobte čerstvo nasekaným petržlenom.
Dúfam, že vám táto receptúra chutí!
2) Pečené kuracie stehná na panvici s bielym vínom
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná (s kosťou a kožou)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 1 šálka bieleho vína (suché)
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 1 čajová lyžička sušenej oregána
- Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- Citrónové plátky (na podávanie)
- Čerstvá petržlenová vňať (na ozdobenie)
Postup:
-
Príprava kuracieho mäsa: Kuracie stehná dôkladne umyte a osušte papierovými utierkami. Potom ich dochuťte soľou a korením z oboch strán.
-
Zohriatie panvice: Na veľkej panvici alebo hlbokom hrnci zohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte kuracie stehná, kožou nadol, a opekajte ich 5-7 minút, až kým nezískajú zlato-hnedú farbu. Potom ich otočte a opražte aj z druhej strany ďalších 5 minút. Stehná potom vyberte z panvice a odložte na tanier.
-
Píprava zeleniny: Do tej istej nádoby pridajte nasekanú cibuľu a cesnak. Smažte, až cibuľa zmäkne a získa zlatistú farbu, približne 3-4 minúty.
-
Pridanie vína a vývaru: Nalejte biele víno do panvice a priveďte do varu. Varíme 2-3 minúty, aby sa z vína odparil alkohol. Potom do panvice pridajte kurací vývar a sušené oregáno. Ochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastného vkusu.
-
Pečenie kuracieho mäsa: Vráťte kuracie stehná späť do panvice so šťavou. Prikryte pokrievkou a nechajte variť na strednom ohni približne 30-40 minút, resp. až je kurča dobre prepečené a šťavnaté.
-
Servírovanie: Po uvarení vyberte kuracie stehná z panvice. Šťavu môžete prevariť na väčšie zahustenie, ak si to žiadate. Na tanieri podávajte stehná so omáčkou, ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou a plátkami citrónu.
Tipy:
- Môžete pridať aj zeleninu, ako sú mrkva alebo zemiaky, ktoré sa pripravia spolu s mäsom.
- Podávajte s obľúbenou prílohou, ako sú ryža alebo zemiaky.
Dobrú chuť!