Čertovo vynikajúca polievka, ktorú je skutočne vhodné pripraviť. Toto je môj fantastický recept, ktorý si veľmi obľubujem. Trošku som ho pozmenila svojimi radami, ktoré z tradičného pokrmu urobia kulinársky skvost. Avšak stále máte možnosť pripraviť klasickú a chutnú polievku.
Pečeňová polievka
Pečeňová polievka je vynikajúca pochúťka vhodná najmä pre nadšencov lahodnej chuti pečene. Táto polievka prekvapuje bohatou arómou a je skvelá ako predjedlo alebo hlavný chod. Tu je recept na tradičnú pečeňovú polievku:
Zoznam ingrediencií:
- 500 g hovädzej pečene, nakrájanej na drobné kocky
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 mrkvy, krájané na kolieska
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 1 šalotka, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1 lyžica masla
- 1 lyžička mletej papriky
- 1/2 lyžičky majoránky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 liter hovädzieho vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- štipka petržlenovej vňate na dekoráciu
Postup:
- Na panvici rozpustite maslo a pridajte cibuľu, šalotku a cesnak. Orestujte ich, kým nebudú zlatohnedé.
- Prilajte nakrájanú pečeň a restujte, až pokým nezíska zlatistú farbu.
- Do hrnca s vývarom pridajte mrkvu, zemiaky, majoránku a mletú papriku. Všetko dôkladne premiešajte.
- Pridajte orestovanú pečeň a varte polievku na nízkom ohni asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Po uvarení polievku odstavte z ohňa a nechajte ju chvíľu vychladnúť.
- Polievku prelejte do mixéra a rozmixujte dohladka.
- Polievku opäť ohrejte a dochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti.
- Podávajte polievku posypanú petržlenom, a ak chcete, môžete ju ozdobiť aj štipkou smotany alebo kyslou smotanou.
Prajem vám lahodný zážitok!
2) Pečeňová polievka
Ingrediencie:
- 300 g kuracej pečene
- 1 veľká cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 1 strúčik cesnaku
- 1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2 lyžice oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 bobkový list
- 1 lyžička sušenej majoránky (voliteľné)
- čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Postup:
-
Príprava surovín: Najskôr si umyte a očistite kuraciu pečeň. Odstráňte
odstráňte všetky blany a žilky. Cibuľu nakrájajte na malé kocky, mrkvu a zemiaky na drobné kusy.
-
Smaženie cibule: V hrnci na strednom plameni rozohrejte olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte, kým nezmäkne a nezačne získať zlatistý odtieň.
-
Pridanie zeleniny: K smažiacej cibuli pridajte mrkvu a zemiaky. Miešajte približne 5 minút, aby sa zelenina jemne opražila.
-
Príprava kuracej pečene: Do hrnca vložte umytú kuraciu pečeň. Smažte 3-4 minúty, kým pečeň nezmení svoju farbu.
-
Pridanie vývaru: Nalejte do hrnca zeleninový alebo kurací vývar. Pridajte bobkový list, soľ, čierne korenie a majoránku. Zmes priveďte do varu.
-
Varenie: Po dosiahnutí varu znížte teplotu a nechajte polievku variť na miernom plameni približne 15-20 minút, aby sa všetky chute prepojili.
-
Finálne úpravy: Po uvarení vyberte bobkový list. Pomocou ponorného mixéra polievku rozmixujte na hladkú textúru. Ak preferujete hrubšiu polievku, môžete nechať niektoré kúsky zeleniny.
-
Servírovanie: Polievku dochuťte čerstvo nasekaným cesnakom a podľa potreby ešte osolte a okoreňte. Podávajte horúcu, posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Príjemnú chuť!