Tu je jednoduchý návod na prípravu pečeného zajaca:
Suroviny:
- 1 zajac (minimálne 1 kilogram)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa preferencií
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 1 cibuľa, nakrájaná na kolieska
- 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
- 2 stonky zeleru, nakrájané na kolieska
- 200 ml hovädzieho vývaru
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 200 ml smotany na varenie
- petržlen na ozdobenie
Recept na pečeného zajaca
Postup:
- Zajaca dobre osolíme a okoreníme mletým čiernym korením z oboch strán.
- V hrnci s vysokými stenami zahrejeme olivový olej a opekáme zajaca zo všetkých strán, až kým nezíska zlatohnedú farbu. Následne zajaca vyberieme a uložíme bokom.
- Do toho istého hrnca pridáme cesnak, cibuľu, mrkvu a zeler a opekáme, kým nezmäknú.
- Vložíme zajaca späť do hrnca a pridáme hovädzí vývar. Zakryjeme a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia asi 2 hodiny, alebo kým mäso nie je veľmi jemné.
- Zajaca vyberieme z hrnca a necháme ho odpočívať. Mäso potom nakrájame na plátky a uložíme bokom.
- Do hrnca pridáme múku a premiešame, aby sa vytvorila jemná omáčka. Postupne pridávame smotanu na varenie a varíme, kým omáčka nezhustne.
- Plátky mäsa vrátime späť do hrnca a necháme ich prehriať v omáčke. Podávame so zemiakovým pyré a ozdobíme čerstvým petržlenom.
Verím, že si tento recept na pečeného zajaca obľúbite!
2) Pečený zajac recept
Pečený zajac patrí medzi tradičné jedlá, ktoré si získavajú srdcia mnohých kulinárskych nadšencov. Svojou jemnou, šťavnatou textúrou a bohatou chuťou sa stal obľúbeným pokrmom na slávnostné príležitosti. V tomto návode vám ukážeme, ako pripraviť dokonalého pečeného zajaca, aby ste mohli potešiť svoju rodinu a priateľov.
Ingrediencie, potrebné na prípravu
Na prípravu pečeného zajaca budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 1 kg zajaca, rozporciovaného
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 3 mrkvy
- 1/2 litra bieleho vína
- olivový olej
- soľ a korenie na dochutenie
- čerstvý rozmarín a tymián
Postup prípravy
Najprv si pripravte všetky suroviny. Zajaca dôkladne umyte a osušte. Potom ho dochuťte soľou a korením. Na panvici rozohrejte olivový olej a osmažte cibuľu, cesnak a mrkvu, kým nezískajú zlatistú farbu. Pridajte zajaca a opečte ho z každej strany, aby získal peknú zlatú kôrku.
Ako náhle je zajac dobre opečený, preložte ho do pekáča, pridajte orestovanú zeleninu a zalejte bielym vínom. Posypte čerstvým rozmarínom a tymiánom. Zakryte pekáč a pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 1,5 hodiny.
Keď je pečený zajac hotový, podávajte ho s obľúbenou prílohou. Prajeme vám dobrú chuť!