Penne alla Sorrentina je klasické talianske jedlo pochádzajúce z mesta Sorrento v regióne Kampania. Je to jednoduché a chutné cestovinové jedlo, ktoré spojuje cestoviny penne, paradajkovú omáčku, mozzarellu a čerstvý bazalkový list. Tu je recept, ktorý vám pomôže tento tradičný pokrm pripraviť:
Ingrediencie:
- 450 g penne cestovín
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 konzerva (400 g) drvených paradajok
- Soľ a korenie podľa chuti
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného oregana
- 1/4 šálky čerstvého bazalkového lístia, roztrhaného na menšie kúsky
- 225 g čerstvej mozzarelly, nakrájanej na malé kocky
- strúhaný parmezán na podávanie
Penne alla Sorrentina
Postup:
- Cestoviny penne uvaríme vo veľkom hrnci osolenej vriacej vody do al dente. Odsypeme a odložíme na stranu.
- Vo veľkej panvici rozohrejeme olivový olej na strednom ohni. Pridáme nakrájaný cesnak a orestujeme, kým nezačne voňať.
- Pridáme drvené paradajky a dochutíme soľou, korením a sušeným oreganom. Necháme pomaly variť asi 10 minút, aby sa chute prepojili.
- Do panvice pridáme uvarené cestoviny penne a dôkladne ich premiešame s paradajkovou omáčkou.
- Vypneme oheň a pridáme roztrhané lístky čerstvého bazalku. Opaľujeme, aby sa premiešali s cestovinami.
- Do jedla pridáme kocky čerstvej mozzarelly a opatrne miešame, kým sa syr neroztaví a nevytvorí krémovú konzistenciu.
- Podávame Penne alla Sorrentina horúce, posypané strúhaným parmezánom.
- Dobrú chuť! Doprajte si toto výnimočné talianske cestovinové jedlo s kúsok chleba a čerstvou zeleninovou šalátom.