Ak ste sa zaujímali o recept na perkelt z kuracích stehien, tu je váš návod:
Čas na prípravu: 1 hodina 30 minút
Čo budete potrebovať:
- 1 kg kuracích stehien (s kosťou a kožou)
- 1 veľkú cibuľu, nakrájanú na jemné kúsky
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice sladkej papriky
- 1 lyžička mletej červenej papriky (pre pikantnosť, voliteľné)
- 1 pohár paradajkového pretlaku
- 2 dl hovädzieho vývaru
- Soľ a čierne korenie na dochutenie
- 2 lyžice oleja na fritovanie
- 2 lyžice múky na zahustenie (podľa potreby)
Kurací perkelt
Postup prípravy:
- Očistite kuracie stehná a osolte ich na oboch stranách.
- V stredne veľkom hrnci rozohrejte olej na strednom plameni. Vložte kuracie stehná a opekajte ich, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
- Pridajte cibuľu a nasekaný cesnak a restujte, kým nezmäknú.
- Na cibuľu s cesnakom posypte sladkú papriku a mletú červenú papriku (ak sa rozhodnete ju pridať) a dobre premiešajte.
- Pridajte paradajkový pretlak a vývar. Dochuať soľou a čiernym korením podľa vašich preferencií.
- Zakryte hrniec a varte na miernom ohni približne 1 hodinu, kým sa mäso úplne neuvarí.
- Ak preferujete hustejšiu omáčku, môžete pridať múku rozmiešanú vo vode. Prípadne upravte chuť soľou a korením.
- Servírujte s knedľou alebo cestovinami a vychutnajte si chutný perkelt!
Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať!
2)
Potrebné ingrediencie:
- 1 kg kuracích stehien (vykostené, ak preferujete)
- 2 stredné cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 papriky (červená a zelená)
- 2 stredné paradajky (môžete použiť aj konzervované)
- 2-3 zemiaky (voliteľné)
- 1-2 lyžice mletej papriky (sladkej)
- 1 lyžička sušeného oregana
- Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- 200 ml kuracieho vývaru alebo vody
- 3 lyžice oleja
- Čerstvá petržlenová vňať na posypanie (nepovinné)
Inštrukcie:
-
Príprava surovín: Kuracie stehná dôkladne umyte a osušte papierovou utierkou. Cibuľu a cesnak nasekajte na malé kúsky. Papriky zbavte jadier a nakrájajte na kocky. Paradajky môžete nakrájať na kocky alebo úhľadne spariť a olúpať.
-
Smaženie cibule: Na veľkej panvici alebo hrnci zohrejte olej. Pridajte nasekanú cibuľu a na strednej teplote ju restujte, kým nezmäkne a nezíska zlato-hnedý odtieň.
-
Pridanie cesnaku a korenia: K cibuli pridajte nasekaný cesnak, mletú papriku, sušené oregano, soľ a čierne korenie. Miešajte a smažte ešte 1-2 minúty, aby sa koreniny rozvoňali.
-
Kuracie mäso: Kuracie stehná pridajte k cibuli s koreninami a opekajte ich zo všetkých strán, kým nie sú zlatisté, zvyčajne to trvá asi 5-7 minút.
-
Pridanie zeleniny: Do hrnca pridajte nakrájané papriky a paradajky. Miešajte a nechajte zmes dusiť približne 5 minút, aby sa zelenina trošku zjemnila.
-
Dusenie: Zalejte kuracím vývarom alebo vodou tak, aby bolo mäso takmer ponorené. Priveďte k varu, potom znížte teplotu a prikryte. Dusíme asi 30-40 minút, kým nebude mäso jemné a šťavnaté.
-
Pridanie zemiakov (podľa želania): Ak pridávate zemiaky, nakrájajte ich na kocky a pridajte do hrnca asi 15-20 minút pred koncom dusenia.
-
Podávanie: Keď je perkelt hotový, ochutnajte a prípadne dolaďte soľou a korením. Podávajte horúce, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou. Skvele sa hodí s knedľou, ryžou alebo čerstvým chlebom.
Prajem dobrú chuť!