Perkelt z kuracích stehien

Ak ste sa zaujímali o recept na perkelt z kuracích stehien, tu je váš návod:

Čas na prípravu: 1 hodina 30 minút

Čo budete potrebovať:

  • 1 kg kuracích stehien (s kosťou a kožou)
  • 1 veľkú cibuľu, nakrájanú na jemné kúsky
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 lyžice sladkej papriky
  • 1 lyžička mletej červenej papriky (pre pikantnosť, voliteľné)
  • 1 pohár paradajkového pretlaku
  • 2 dl hovädzieho vývaru
  • Soľ a čierne korenie na dochutenie
  • 2 lyžice oleja na fritovanie
  • 2 lyžice múky na zahustenie (podľa potreby)

 

Kurací perkelt

Postup prípravy:

  1. Očistite kuracie stehná a osolte ich na oboch stranách.
  2. V stredne veľkom hrnci rozohrejte olej na strednom plameni. Vložte kuracie stehná a opekajte ich, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
  3. Pridajte cibuľu a nasekaný cesnak a restujte, kým nezmäknú.
  4. Na cibuľu s cesnakom posypte sladkú papriku a mletú červenú papriku (ak sa rozhodnete ju pridať) a dobre premiešajte.
  5. Pridajte paradajkový pretlak a vývar. Dochuať soľou a čiernym korením podľa vašich preferencií.
  6. Zakryte hrniec a varte na miernom ohni približne 1 hodinu, kým sa mäso úplne neuvarí.
  7. Ak preferujete hustejšiu omáčku, môžete pridať múku rozmiešanú vo vode. Prípadne upravte chuť soľou a korením.
  8. Servírujte s knedľou alebo cestovinami a vychutnajte si chutný perkelt!

Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať!

 

2)

Potrebné ingrediencie:

  • 1 kg kuracích stehien (vykostené, ak preferujete)
  • 2 stredné cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 papriky (červená a zelená)
  • 2 stredné paradajky (môžete použiť aj konzervované)
  • 2-3 zemiaky (voliteľné)
  • 1-2 lyžice mletej papriky (sladkej)
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
  • 200 ml kuracieho vývaru alebo vody
  • 3 lyžice oleja
  • Čerstvá petržlenová vňať na posypanie (nepovinné)

Inštrukcie:

  1. Príprava surovín: Kuracie stehná dôkladne umyte a osušte papierovou utierkou. Cibuľu a cesnak nasekajte na malé kúsky. Papriky zbavte jadier a nakrájajte na kocky. Paradajky môžete nakrájať na kocky alebo úhľadne spariť a olúpať.

  2. Smaženie cibule: Na veľkej panvici alebo hrnci zohrejte olej. Pridajte nasekanú cibuľu a na strednej teplote ju restujte, kým nezmäkne a nezíska zlato-hnedý odtieň.

    Zapekané kuracie rezne s jablkami

    Zapekané kuracie rezne s jablkami

    Čítať viac »

  3. Pridanie cesnaku a korenia: K cibuli pridajte nasekaný cesnak, mletú papriku, sušené oregano, soľ a čierne korenie. Miešajte a smažte ešte 1-2 minúty, aby sa koreniny rozvoňali.

  4. Kuracie mäso: Kuracie stehná pridajte k cibuli s koreninami a opekajte ich zo všetkých strán, kým nie sú zlatisté, zvyčajne to trvá asi 5-7 minút.

  5. Pridanie zeleniny: Do hrnca pridajte nakrájané papriky a paradajky. Miešajte a nechajte zmes dusiť približne 5 minút, aby sa zelenina trošku zjemnila.

  6. Dusenie: Zalejte kuracím vývarom alebo vodou tak, aby bolo mäso takmer ponorené. Priveďte k varu, potom znížte teplotu a prikryte. Dusíme asi 30-40 minút, kým nebude mäso jemné a šťavnaté.

  7. Pridanie zemiakov (podľa želania): Ak pridávate zemiaky, nakrájajte ich na kocky a pridajte do hrnca asi 15-20 minút pred koncom dusenia.

  8. Podávanie: Keď je perkelt hotový, ochutnajte a prípadne dolaďte soľou a korením. Podávajte horúce, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou. Skvele sa hodí s knedľou, ryžou alebo čerstvým chlebom.

Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

11 Komentárov

  1. Vladislav Gonova píše:

    Ďakujem za skvelý recept! Určite ho vyskúšam.

  2. Kristina Noskova píše:

    Recept je veľmi jednoduchý a zrozumiteľný, ďakujem!

  3. Jaroslava Malikova píše:

    Ešte som lepší perkelt nejedla! Určite vyskúšam tento recept, ďakujem!

  4. Romancik Dusan píše:

    Ďakujem za inšpiráciu! Myslím, že tento recept sa mi bude veľmi páčiť.

  5. Lydia78 píše:

    Skvelý recept. Dúfam, že mi to bude chutiť. Ďakujem za tip.

  6. Natasa Vesely píše:

    Ďakujem za skvelý recept! Určite vyskúšam.

  7. Zlatica Bus píše:

    Perkelt je jedno z mojich obľúbených jedál, ďakujem za inšpiráciu!

  8. Anonym píše:

    Perkelt som ešte nikdy neskorvala. Asi sa to pokúsim pripraviť!

  9. Nemcova Natasa píše:

    Perkelt s knedľou, to je moje detstvo! Vyskúšam tvoj recept.

  10. Zemanova Rebeka píše:

    Oblievanie sa! Už sa teším na výsledok. Díky za recept!