Predstavujeme vám recept na pikantné kuracie štvrte so cviklou a oravskou slaninkou:

Zoznam ingrediencií:

  • 4 kusy kuracích štvrtí (stehná alebo krídla)
  • 200 g oravskej slaniny
  • 2 väčšie cvikly
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika
  • 1 čili paprika
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica mletej sladkej papriky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvé petržlenové lístky na dekoráciu

Pokyny:

  1. Kuracie štvrte dôkladne umyte v tečúcej vode a osušte pomocou papierovej utierky. Osolte a dochuťte čiernym korením.
  2. Oravskú slaninu nakrájajte na tenké plátky a opečte na panvici bez oleja, kým nedosiahne peknú zlatohnedú farbu. Následne odložte na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočný tuk.
  3. Cviklu olúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Papriku a čili papričku nakrájajte na tenké prúžky.
  4. Do hrnca nalejte olivový olej a zohrejte na strednom plameni. Pridajte strúčiky cesnaku a nechajte ich restovať, až kým nezačnú voňať. Potom pridajte mletú sladkú papriku a krátko ju orestujte.
  5. Do hrnca pridajte nastrúhanú cviklu, nakrájanú papriku a čili papričku. Orestujte ich niekoľko minút, kým cvikla nezmäkne.
  6. Pridajte kuracie štvrte a dusíme približne 30-40 minút, pričom občas premiešame, aby sa mäso správne prevarilo.
  7. Pred servírovaním posypte porcie opečenou oravskou slaninou a ozdobte čerstvými petržlenovými lístkami.

Dobrú chuť!

 

2)

Suroviny:

  • 4 kuracie štvrte (s kožou)
  • 2 stredne veľké cvikle, varené a olúpané
  • 150 g oravskej slaniny
  • 3 strúčiky cesnaku (rozdrvené)
  • 1 čajová lyžička mletej papriky (sladkej alebo pálivej, podľa preferencie)
  • 1 čajová lyžička sušeného oregána
  • 1 čajová lyžička soli
  • ½ čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica medu
  • 1/2 citrónu (šťava)
  • čerstvá petržlenová vňať na zdobenie

Pokyny:

  1. Príprava marinády:

    Ako upiecť lievance?

    Ako upiecť lievance?

    Čítať viac »

    • V miske spojte olivový olej, mletú papriku, sušené oregano, soľ, čierne korenie, rozdrvený cesnak, med a citrónovú šťavu. Dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
  2. Marinovanie kuracích štvrťí:

    • Vložte kuracie štvrte do pripravenej marinády a dôkladne ich obalte. Nechajte marinovať aspoň 30 minút, ideálne však niekoľko hodín v chladničke.
  3. Príprava cvikly a slaniny:

    • Uvarenú a olúpanú cviklu nakrájajte na plátky alebo kocky. Oravskú slaninu nakrájajte na malé kúsky.
  4. Opekanie:

    • Na panvici na strednej teplote opečte kúsky oravskej slaniny na troške olivového oleja, kým nie sú zlatohnedé a chrumkavé. Potom pridajte nakrájanú cviklu a dobre premiešajte. Opékať ešte niekoľko minút, aby sa chutí spojili.
  5. Pečenie kuracích štvrťí:

    • Rúru predhřejte na 200 °C. Kuracie štvrte vyberte z marinády a položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte približne 35-40 minút, kým nie sú zlatohnedé a dobre prepečené (vnútorná teplota by mala dosiahnuť 75 °C).
  6. Podávanie:

    • Na tanier servírujte kuracie štvrte s opraženou cviklou a slaninou. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Zvircikova píše:

    Ďakujem za skvelý recept, určite vyskúšam!

  2. Litajova Zaneta píše:

    Výborný nápad s cviklou, ešte som to neskúšala, ale teraz určite áno.

  3. Ferdinand03 píše:

    Tento recept vyzerá super, konečne niečo nové na vyskúšanie.