Predstavujeme vám recept na pikantné kuracie štvrte so cviklou a oravskou slaninkou:
Zoznam ingrediencií:
- 4 kusy kuracích štvrtí (stehná alebo krídla)
- 200 g oravskej slaniny
- 2 väčšie cvikly
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika
- 1 čili paprika
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé petržlenové lístky na dekoráciu
Pokyny:
- Kuracie štvrte dôkladne umyte v tečúcej vode a osušte pomocou papierovej utierky. Osolte a dochuťte čiernym korením.
- Oravskú slaninu nakrájajte na tenké plátky a opečte na panvici bez oleja, kým nedosiahne peknú zlatohnedú farbu. Následne odložte na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočný tuk.
- Cviklu olúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Papriku a čili papričku nakrájajte na tenké prúžky.
- Do hrnca nalejte olivový olej a zohrejte na strednom plameni. Pridajte strúčiky cesnaku a nechajte ich restovať, až kým nezačnú voňať. Potom pridajte mletú sladkú papriku a krátko ju orestujte.
- Do hrnca pridajte nastrúhanú cviklu, nakrájanú papriku a čili papričku. Orestujte ich niekoľko minút, kým cvikla nezmäkne.
- Pridajte kuracie štvrte a dusíme približne 30-40 minút, pričom občas premiešame, aby sa mäso správne prevarilo.
- Pred servírovaním posypte porcie opečenou oravskou slaninou a ozdobte čerstvými petržlenovými lístkami.
Dobrú chuť!
2)
Suroviny:
- 4 kuracie štvrte (s kožou)
- 2 stredne veľké cvikle, varené a olúpané
- 150 g oravskej slaniny
- 3 strúčiky cesnaku (rozdrvené)
- 1 čajová lyžička mletej papriky (sladkej alebo pálivej, podľa preferencie)
- 1 čajová lyžička sušeného oregána
- 1 čajová lyžička soli
- ½ čajovej lyžičky čierneho korenia
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 lyžica medu
- 1/2 citrónu (šťava)
- čerstvá petržlenová vňať na zdobenie
Pokyny:
-
Príprava marinády:
- V miske spojte olivový olej, mletú papriku, sušené oregano, soľ, čierne korenie, rozdrvený cesnak, med a citrónovú šťavu. Dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
-
Marinovanie kuracích štvrťí:
- Vložte kuracie štvrte do pripravenej marinády a dôkladne ich obalte. Nechajte marinovať aspoň 30 minút, ideálne však niekoľko hodín v chladničke.
-
Príprava cvikly a slaniny:
- Uvarenú a olúpanú cviklu nakrájajte na plátky alebo kocky. Oravskú slaninu nakrájajte na malé kúsky.
-
Opekanie:
- Na panvici na strednej teplote opečte kúsky oravskej slaniny na troške olivového oleja, kým nie sú zlatohnedé a chrumkavé. Potom pridajte nakrájanú cviklu a dobre premiešajte. Opékať ešte niekoľko minút, aby sa chutí spojili.
-
Pečenie kuracích štvrťí:
- Rúru predhřejte na 200 °C. Kuracie štvrte vyberte z marinády a položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte približne 35-40 minút, kým nie sú zlatohnedé a dobre prepečené (vnútorná teplota by mala dosiahnuť 75 °C).
-
Podávanie:
- Na tanier servírujte kuracie štvrte s opraženou cviklou a slaninou. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!