Domáca bravčová pečeň plnená na víne
Suroviny:
- 500 g bravčovej pečene
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g slaniny
- 2 plátky chleba nakrájané na kúsky
- 100 ml bieleho vína
- 2 vajcia
- soľ a čierne korenie na dochutenie
- kypriaci prášok
Domáca bravčová pečeň plnená na víne
Postup prípravy:
- Očistite bravčovú pečeň a nakrájajte ju na tenké pláty.
- Jemne nakrájajte cibuľu a cesnak.
- Slaninu nakrájajte na malé kocky a orestujte na panvici.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak do orestovanej slaniny a opražte dozlatista.
- V miske dôkladne vymiešajte vajcia a pridajte ich do zmesi so slaninou, cibuľou a cesnakom.
- Do zmesi pridajte nakrájaný chlieb a biele víno. Dobre premiešajte a nechajte chvíľu odstáť.
- Plátky bravčovej pečene osolte, okoreňte a pridajte kypriaci prášok.
- Na každý plátok pečene naneste vrstvu náplne a zrolujte ich.
- Na panvici rozohrejte trochu oleja a opekajte plátky pečene z oboch strán, až kým nebudú zlatohnedé.
- Podávajte teplé so šalátom a prílohou podľa vlastného výberu.
Prajem vám dobrú chuť!
2) Plnená domáca bravčová pečeň na víne
Suroviny:
- 500 g bravčovej pečene
- 200 g mletého bravčového mäsa
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 100 g húb (čerstvých alebo sušených)
- 100 g anglickej slaniny
- 1 vajce
- 50 ml mlieka
- 2-3 polievkové lyžice strúhanky
- Soľ, čierne korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička majoránu (voliteľne)
- 200 ml červeného vína (napr. Cabernet Sauvignon)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava pečene:
- Bravčovú pečeň umyte, osušte a odstráňte blany a žily. Nakrájajte na tenké plátky, približne 1 cm hrubé.
-
Príprava náplne:
- Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte, až kým nezíska zlatohnedú farbu.
- Pridajte nastrúhanú mrkvu, nakrájané huby a nasekaný cesnak. Miešajte a poduste 5-7 minút.
- Do zmesi pridajte mleté bravčové mäso, nakrájanú anglickú slaninu, vajce, mlieko, strúhanku, soľ, čierne korenie a majorán. Dobre premiešajte, aby sa všetky prísady spojili.
-
Plnenie pečene:
-
- Každý plát pečene osolte a okoreňte. Na jeden plát… Položte lyžicu náplne a následne zložte alebo zavrite. Môžete využiť špáradlá alebo kuchynský povraz na zabezpečenie.
-
- V panvici zahrejte ďalšiu polievkovú lyžicu olivového oleja. Plnenú pečeň opražte z oboch strán na miernom plameni, kým nezíska zlatohnedú farbu (približne 4-5 minút z každej strany).
-
- Po opečení presuňte pečeň do pekáča. Do panvice, v ktorej sa piekla, pridajte červené víno a nechajte prevariť asi 2 minúty. Potom ho nalievajte na plnenú pečeň. Zakryte pekáč a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30-40 minút.
-
- Po upečení nechajte pečeň chvíľu odpočinúť. Podávajte ju nakrájanú na plátky, preliatu redukovaným vínom a ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tipy:
-
-
- Plnenú pečeň môžete servírovať s varenými zemiakmi, ryžou alebo obľúbenou zeleninou.
- Ak preferujete pikantnejšie jedlá, môžete do náplne pridať aj štipku čili papričky.
-
Dobrú chuť!
-