Plnená domáca bravčová pečeň na víne
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej pečene
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g slaniny
- 2 plátky chleba nakrájané na kocky
- 100 ml bieleho vína
- 2 vajcia
- soľ a čierne korenie na dochutenie
- kypriaci prášok
Plnená domáca bravčová pečeň na víne
Postup:
- Bravčovú pečeň očistite a nakrájajte ju na tenké plátky.
- Cibuľu a cesnak jemne nakrájajte.
- Slaninu nakrájajte na malé kocky a orestujte na panvici.
- Do orestovanej slaniny pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte dozlatista.
- Vymiešajte vajcia v miske a pridajte ich do zmesi so slaninou, cibuľou a cesnakom.
- Pridajte nakrájaný chlieb a biele víno. Dobre premiešajte a nechajte zmes trochu odstáť.
- Nakrájané plátky bravčovej pečene posypte soľou, korením a pridajte kypriaci prášok.
- Na každý plátok pečene nanesite vrstvu náplne a pečené zrolujte.
- Na panvici rozohrejte trochu oleja a opekajte plátky pečene z každej strany, až kým nebudú zlatisté.
- Podávajte teplé so šalátom a prílohou podľa vlastného výberu.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej pečene
- 200 g mletého bravčového mäsa
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 100 g hub (čerstvé alebo sušené)
- 100 g anglickej slaniny
- 1 vajce
- 50 ml mlieka
- 2-3 pl strúhanky
- Soľ, čierne korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička majoránu (voliteľné)
- 200 ml červeného vína (napr. Cabernet Sauvignon)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava pečene:
- Bravčovú pečeň umyte, osušte a zbavte blán a žíl. Nakrájajte na tenké pláty, cca 1 cm hrubé.
-
Príprava náplne:
- Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte, kým nie je zlatohnedá.
- Pridajte nastrúhanú mrkvu, nakrájané huby a nasekaný cesnak. Miešajte a poduste 5-7 minút.
- Do zmesi pridajte mleté bravčové mäso, anglickú slaninu nakrájanú na malé kocky, vajce, mlieko, strúhanku, soľ, čierne korenie a majorán. Dobre premiešajte, aby sa ingrediencie skombinovali.
-
Plnenie pečene:
- Každý plát pečene osolte a okoreňte. Na jeden plát položte lyžicu náplne a preložte alebo zaviente. Môžete použiť špáradlá alebo kuchynský povraz na zabezpečenie.
-
Smaženie pečene:
- V panvici zohrievajte ďalšiu polievkovú lyžicu olivového oleja. Plnenú pečeň opražte z každej strany na miernom ohni, kým nie bude zlatistá (cca 4-5 minút z každej strany).
-
Dusenie na víne:
- Po opečení premiestnite pečeň do pekáča. Do panvice, v ktorej sa piekla, pridajte červené víno a nechajte prevariť asi 2 minúty. Následne ho nalejte na plnenú pečeň.
- Zakryte pekáč a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30-40 minút.
-
Servírovanie:
- Po upečení nechajte pečeň chvíľu odpočinúť. Podávajte ju nakrájanú na plátky, preliatu redukovaným vínom a ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tipy:
- Plnenú pečeň môžete podávať s varenými zemiakmi, ryžou alebo obľúbenou zeleninou.
- V prípade, že máte radi pikantnejšie jedlá, môžete do náplne pridať aj trošku čili papričky.
Dobrou chuť!