Plnená domáca bravčová pečeň na víne

Plnená domáca bravčová pečeň na víne

Ingrediencie:

  • 500 g bravčovej pečene
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g slaniny
  • 2 plátky chleba nakrájané na kocky
  • 100 ml bieleho vína
  • 2 vajcia
  • soľ a čierne korenie na dochutenie
  • kypriaci prášok

 

Plnená domáca bravčová pečeň na víne

Postup:

  1. Bravčovú pečeň očistite a nakrájajte ju na tenké plátky.
  2. Cibuľu a cesnak jemne nakrájajte.
  3. Slaninu nakrájajte na malé kocky a orestujte na panvici.
  4. Do orestovanej slaniny pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte dozlatista.
  5. Vymiešajte vajcia v miske a pridajte ich do zmesi so slaninou, cibuľou a cesnakom.
  6. Pridajte nakrájaný chlieb a biele víno. Dobre premiešajte a nechajte zmes trochu odstáť.
  7. Nakrájané plátky bravčovej pečene posypte soľou, korením a pridajte kypriaci prášok.
  8. Na každý plátok pečene nanesite vrstvu náplne a pečené zrolujte.
  9. Na panvici rozohrejte trochu oleja a opekajte plátky pečene z každej strany, až kým nebudú zlatisté.
  10. Podávajte teplé so šalátom a prílohou podľa vlastného výberu.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 500 g bravčovej pečene
  • 200 g mletého bravčového mäsa
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkva
  • 100 g hub (čerstvé alebo sušené)
  • 100 g anglickej slaniny
  • 1 vajce
  • 50 ml mlieka
  • 2-3 pl strúhanky
  • Soľ, čierne korenie podľa chuti
  • 1 čajová lyžička majoránu (voliteľné)
  • 200 ml červeného vína (napr. Cabernet Sauvignon)
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava pečene:

    • Bravčovú pečeň umyte, osušte a zbavte blán a žíl. Nakrájajte na tenké pláty, cca 1 cm hrubé.
  2. Príprava náplne:

    • Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte, kým nie je zlatohnedá.
    • Pridajte nastrúhanú mrkvu, nakrájané huby a nasekaný cesnak. Miešajte a poduste 5-7 minút.
    • Do zmesi pridajte mleté bravčové mäso, anglickú slaninu nakrájanú na malé kocky, vajce, mlieko, strúhanku, soľ, čierne korenie a majorán. Dobre premiešajte, aby sa ingrediencie skombinovali.
  3. Plnenie pečene:

    • Každý plát pečene osolte a okoreňte. Na jeden plát položte lyžicu náplne a preložte alebo zaviente. Môžete použiť špáradlá alebo kuchynský povraz na zabezpečenie.
  4. Smaženie pečene:

    • V panvici zohrievajte ďalšiu polievkovú lyžicu olivového oleja. Plnenú pečeň opražte z každej strany na miernom ohni, kým nie bude zlatistá (cca 4-5 minút z každej strany).
  5. Dusenie na víne:

    • Po opečení premiestnite pečeň do pekáča. Do panvice, v ktorej sa piekla, pridajte červené víno a nechajte prevariť asi 2 minúty. Následne ho nalejte na plnenú pečeň.
    • Zakryte pekáč a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30-40 minút.
  6. Servírovanie:

    • Po upečení nechajte pečeň chvíľu odpočinúť. Podávajte ju nakrájanú na plátky, preliatu redukovaným vínom a ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tipy:

  • Plnenú pečeň môžete podávať s varenými zemiakmi, ryžou alebo obľúbenou zeleninou.
  • V prípade, že máte radi pikantnejšie jedlá, môžete do náplne pridať aj trošku čili papričky.

Dobrou chuť!

 

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *