Ingrediencie na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 100 g mäkkého masla
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
Ingrediencie na plnku:
- 150 g vlašských orechov
- 200 g datlí (odkôstkovaných)
- 1 čajová lyžička škorice
- 50 g medu
- 50 ml šťavy z pomaranča
- 1 čajová lyžička nastrúhanej pomarančovej kôry
Postup:
- Príprava cesta:
Začnite zmiešaním hladkej múky, prášku do pečiva a soli v miske. V inej nádobe vyšľahajte maslo s práškovým cukrom, kým nevznikne nadýchaná zmes. Pridajte vajce a vanilkový extrakt a dôkladne premiešajte. Následne postupne zapracujte suché zložky, až sa vytvorí hladké cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte v chladničke 30 minút. - Príprava plnky:
Počas chladenia cesta pripravte plnku. Na stredne silnom ohni na panvici opražte vlašské orechy, kým nezačnú voňať a získať hnedú farbu. Potom ich presuňte do mixéra a spolu s datľami, škoricou, medom, pomarančovou šťavou a nastrúhanou kôrou mixujte, kým nevznikne hladká pasta. - Tvorba koláčikov:
Po polhodine vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte na hrúbku približne 3 mm. Vykrajujte kruhy pomocou formičky. Na polovicu z nich umiestnite čajovú lyžičku orechovo-datlovej plnky, prikryte druhou polovicou cesta a okraje dôkladne pritlačte, aby plnka nevytiekla. - Pečenie:
Koláčiky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte ich v predhriatej rúre na 180 °C približne 12-15 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu. Nezabudnite ich pred pečením posypať práškovým cukrom. - Záver:
Akonáhle sú upečené, nechajte koláčiky vychladnúť na plechu, následne ich môžete servírovať. Tieto lahodné a voňavé koláčiky sú ideálne ako sladký dezert na vianočnom stole. Ich unikátna orechovo-datlová plnka im dodáva nezameniteľný ráz, ktorý zaujme všetkých.
Recept 2: Škoricové hviezdičky s jablkovou plnkou
Ingrediencie na cesto:
- 350 g hladkej múky
- 150 g masla
- 100 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička vanilkového cukru
- 1 čajová lyžička škorice
- štipka soli
Ingrediencie na plnku:
- 2 veľké jablká (najlepšie kyslé)
- 50 g hnedého cukru
- 1 čajová lyžička škorice
- 50 g rozdrobenej orieškovej zmesi (napríklad lieskových alebo mandlí)
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
Postup:
- Príprava cesta:
Na prípravu cesta na hviezdičky v mise vymiešajte mäkké maslo s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Pridajte vajcia a dôkladne premiešajte. Nakoniec pomaly pridajte múku a soľ, až vytvoríte hladké a pružné cesto. Zabaľte ho do fólie a uložené v chladničke na 1 hodinu. - Príprava plnky:
Medzitým pripravte plnku. Jablká ošúpte a nakrájajte na malé kocky. V panvici zmiešajte s hnedým cukrom, škoricou, citrónovou šťavou a rozdrobenej orieškovej zmesou. Na strednej teplote varte asi 5-7 minút, kým nezmäknú a dobre sa nespoja. Nechajte vychladnúť. - Tvorba hviezdičiek:
Po uplynutí hodiny vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na hrúbku asi 4 mm. Pomocou formičky vykrojte hviezdičky. Na polovicu z nich vykrojte malý otvor uprostred (napríklad so slamkou alebo malým nožom). Na plné hviezdičky umiestnite čajovú lyžičku jablkovej plnky a prikryte ju vykrojenou hviezdičkou. Okraje dôkladne pritlačte, aby sa plnka nevytiekla. - Pečenie:
Umiestnite hviezdičky na plech s papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 10-12 minút, kým sa nezafarbia do zlatista.
10-12 minút, kým nezískajú nádhernú zlatohnedú farbu. Po dokončení pečenia nechajte hviezdičky vychladnúť a môžete ich posypať cukrom v práškovej forme.
Tieto vianočné škoricové hviezdičky sa vyznačujú úžasnou vôňou a jemnou jablkovou náplňou, ktorá sa derie na jazyk. Sú výnimočné na vianočnom stolo a nepochybne sa stanú milovanou pochúťkou pre každého.
Uzáver
Tieto dva recepty na vianočné sladkosti s unikátnymi náplňami predstavujú výborný spôsob, ako osviežiť vianočné pečenie. Vďaka kombinácii chutných surovín a voňavých korenín vniesu do vášho domova nezabudnuteľnú atmosféru Vianoc. Nezabudnite si ich užívať v spoločnosti rodiny a priateľov!
Na prípravu náplne do vianočných koláčikov budete potrebovať:
– 200 g mletých orechov
– 100 g práškového cukru
– 1 vajce
– 1 lyžička citrónovej kôry
– 1 vanilkový cukor
– rum podľa chuti
Náplň na vianočné koláčiky
Postup:
1. V mise skombinujte mleté orechy, práškový cukor, citrónovú kôru a vanilkový cukor.
2. Pridajte vajce a rum a dôkladne premiešajte, až kým sa nezíska homogénna hmota.
3. Nechajte náplň odpočívať minimálne 30 minút, aby sa ingrediencie dôkladne spojili.
4. Náplň použite na plnenie vianočných koláčikov podľa svojho obľúbeného receptu.