Podbité zemiaky – zemiaková kyslá polievka
Podbité zemiaky predstavujú tradičné slovenské jedlo, ktoré sa pripravuje z kyslých zemiakov a kyslej smotany. Tu nájdete jednoduchý recept na zemiakovú kyslú polievku:
Suroviny:
- 1 kg zemiakov
- 1 cibuľa
- 2 kyslé uhorky
- 200 g kyslej smotany
- 2 lyžice masla
- soľ a korenie podľa chuti
- vývar podľa potreby
- 2 lyžice hladkej múky
Postup:
- Ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na tenké plátky.
- Jemne nakrájame cibuľu a uhorky.
- Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme cibuľu do zlatista.
- Pridáme zemiaky a uhorky a spoločne ich opražíme s cibuľou.
- Polievku zalejeme vývarom tak, aby zemiaky boli celé ponorené. Varte ich do mäkka.
- Prepojte múku so smotanou a pridajte do polievky. Dochutíme soľou a korením.
- Dobre premiešajte a znova varte, kým polievka nezíska požadovanú hustotu.
- Podávame teplé. Możete ju ozdobiť kôprom alebo petržlenovou vňaťou.
Ak máte záujem o vizuálnu ukážku, pozrite si nasledujúci odkaz: Podbité zemiaky – zemiaková kyslá polievka
Prajem dobrú chuť!
2) Podbité zemiaky – zemiaková kyslá polievka
Tak, ako sa hovorí, jedlo je nevyhnutné nielen pre život, ale aj pre dušu. Dnes si predstavíme recept, ktorý nás prenesie do dob minulých, kedy mala každá porcia jedla svoj hlboký význam – zemiaková kyslá polievka. Tento pokrm je mimoriadne obľúbený v chladných mesiacoch, keď sa snažíme nájsť niečo, čo nás zahreje a poteší. Poďte sa spolu s nami pozrieť na to, ako pripraviť pôvodný recept, ktorý si určite obľúbite.
Ingrediencie potrebné na prípravu polievky
Na zemiakovú kyslú polievku potrebujeme nasledujúce ingrediencie: 500 g zemiakov, 200 g kapusty, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 liter zeleninového vývaru, 2 lyžice kyslej smotany, 2 lyžice oleja, soľ a korenie podľa chuti. Tieto suroviny sa bez problémov dajú nájsť vo vašej kuchyni, takže môžete začať prakticky hneď!
Postup prípravy zemiakovej kyslej polievky
Začnite tým, že zemiaky očistíte a nakrájate na malé kocky. Na rozohriatom oleji orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak, až kým sa nesfarbí do zlata. Potom pridajte zemiaky a dôkladne premiešajte. Po pár minútach vlejte zeleninový vývar, priveďte k varu a varte 15 minút. Následne pridajte nakrájanú kapustu a varte ďalších 10 minút. Na záver pridajte kyslú smotanu a ochutnajte. Podávajte s čerstvým chlebom a vychutnajte si skvelú chuť zemiakovej kyslej polievky, ktorá si získa srdcia všetkých vo vašej domácnosti.