Tu je jednoduchý recept na rybaciu polievku:
Ingrediencie:
- 500 g rybieho filé (odporúčame šťuku alebo sumca)
- 1 hlávka cesnaku
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice oleja
- 2 polievkové lyžice mletej červenej papriky
- 1-2 kusy čerstvej alebo sušenej pikantnej papriky (podľa preferencie)
- soľ podľa chuti
- 1 liter rybieho vývaru (alebo vody)
- čerstvá petržlenová vňať
Recept na rybaciu polievku
Postup prípravy:
- Na drobno nakrájame cibuľu a cesnak.
- Na strednej intenzite rozohrejeme olej v hrnci.
- Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a opekáme, kým cibuľa nie je mäkká.
- Znížime teplotu a nasypeme červenú papriku. Opatrne premiešame, aby sa nepripálila!
- Pridáme rybie filé a pikatným paprikám a opekáme ich z oboch strán niekoľko minút.
- Zalejeme rybím vývarom (alebo vodou) a varíme 15-20 minút, kým ryba nezmäkne.
- Osolíme podľa chuti.
- Servírujeme s čerstvou petržlenovou vňaťou a chlebom.
Prajem dobrú chuť!
2) Polievka halászlé recept
Halászlé, alebo rybia polievka, predstavuje tradičné jedlo, ktoré sa teší značnej obľube v strednej Európe, najmä v Maďarsku a na Slovensku. Tento lahodný recept sa pripravuje zo čerstvej ryby, papriky a ďalších chutných ingrediencií. Pozrime sa na to, ako pripraviť túto výnimočnú polievku.
Ingrediencie na halászlé
Na jej prípravu budeme potrebovať nasledujúce suroviny:
- 1 kg čerstvej ryby (ideálne kapor, sumec alebo pstruh)
- 2-3 lyžice rastlinného oleja
- 2 stredne veľké cibule, nakrájané nadrobno
- 2-3 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 2-3 lyžice mletej červenej papriky
- 1-2 lyžice mletého čierneho korenia
- 2-3 strúčiky nového korenia
- 1 liter vody alebo rybieho vývaru
- soľ podľa chuti
Postup
1. Na začiatku si na strednom ohni rozehrievame olej v hrnci. Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme ju do zlatožlta.
2. Následne pridáme pretlačený cesnak a mletú červenú papriku, dôkladne premiešame a varíme ešte 1-2 minúty.
3. Potom pridáme nakrájanú rybu, korenie, soľ a zalejeme vodou alebo rybím vývarom. Polievku varíme na miernom ohni približne 30-40 minút.
4. Po uvarení halászlé môžeme podávať s chlebom alebo rôznymi prílohami.
Halászlé je jedlom, ktoré osloví všetkých milovníkov rýb. Užite si túto tradičnú maďarskú polievku v pohodlí svojho domova!