Polievka rascová

Rascova polievka je tradičná slovenská polievka, ktorá sa vyrába z kyslej kapusty, bravcovej masti, zemiakovej múky, cibule a korenín. Táto bohatá a chuťová polievka je veľmi obľúbená našimi krajinami. Tu je základný recept:

Suroviny:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 veľké zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice bravčovej masti
  • 2 lyžičky papriky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 liter vody
  • kyslá smotana na ozdobu (voliteľné)

 

Polievka rascová

Postup:

  1. Kyslú kapustu dôkladne prepláchnite studenou vodou, aby sa odstránil nadbytok soli.
  2. Nakrájajte kyslú kapustu na menšie kúsky.
  3. Ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na malé kocky.
  4. Cibuľu drobno nakrájajte.
  5. Vo veľkom hrnci rozohrejte bravčovú mast a orestujte na nej cibuľu, kým nezmäkne.
  6. Pridajte kyslú kapustu do hrnca a za stáleho miešania ju opekajte asi 5 minút.
  7. Pridajte zemiaky a papriku a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  8. Zalejte polievku vodou a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
  9. Dajte variť na miernom ohni asi 30-40 minút, kým sa zemiaky nezvaria do mäkka.
  10. Ak chcete mať hladšiu konzistenciu, môžete polievku rozmixovať pomocou mixéra.
  11. Podávajte horúcu rascovú polievku s lyžicou kyslej smotany na ozdobu.

Dúfam, že si vychutnáte túto výbornú slovenskú rascovú polievku! Bon appétit!

 

 

2)

Rascová polievka je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú niečo lahodné a zdravé. Tento recept vám ukáže, ako jednoducho pripraviť túto tradičnú slovenskú pochúťku. Tešte sa na harmonickú kombináciu chutí a aróm, ktoré vás zahrejú v chladných dňoch.

Ingrediencie na rascovú polievku

Ako prvý krok k vychutnaniu si dokonalého pokrmu je pripraviť si všetky potrebné ingrediencie. Na rascovú polievku budete potrebovať:

  • 1,5 litra kuracieho vývaru
  • 2 stredné zemiaky, nakrájané na kocky
  • 1 mrkvu, nakrájanú na kolieska
  • 1 cibuľu, nasekanú na jemno
  • 2 lyžice rasce
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
  • čerstvú petržlenovú vňať na ozdobenie

Postup na prípravu

Teraz prichádza na rad samotný postup, ktorý je veľmi jednoduchý. Najprv si v hrnci rozohrejte trochu oleja, pridajte cibuľu a cesnak a opražte ich do zlato-hnedej farby. Potom pridajte mrkvu a zemiaky. Orestujte ich spolu niekoľko minút. Po tom, ako sú zeleninové ingrediencie trochu zmäknuté, pridajte kurací vývar a nechajte zmes variť asi 20 minút.

Keď sú zemiaky a mrkva uvarené, pridajte rascu a dochuťte soľou a korením podľa vlastného vkusu. Nezabudnite na to, že rascová polievka získava na intenzite, ak sa nechá pár minút odstáť. Servírujte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

2 Komentáre

  1. Kapustova Julia píše:

    To je super recept! Už sa teším, že si ho vyskúšam. Rascová polievka je moja obľúbená.

  2. Tamara Fico píše:

    Rascová polievka je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú niečo lahodné a zdravé. Tento recept vám ukáže, ako jednoducho pripraviť túto tradičnú slovenskú pochúťku. Tešte sa na harmonickú kombináciu chutí a aróm, ktoré vás zahrejú v chladných dňoch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *