Polievka rascová

 

Rascová polievka predstavuje klasické slovenské jedlo, ktoré sa pripravuje z kyslej kapusty, bravčovej masti, zemiakovej múky, cibule a rôznych korenín. Tento vydatný a chutný pokrm je veľmi obľúbený v našich krajinách. Tu je základný recept:

Suroviny:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 veľké zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice bravčovej masti
  • 2 lyžičky papriky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 liter vody
  • kyslá smotana na dekoráciu (voliteľné)

 

Polievka s rascou

Príprava:

  1. Kyslú kapustu dôkladne opláchnite studenou vodou, aby ste odstránili prebytočnú soľ.
  2. Kyslú kapustu nakrájajte na menšie kusy.
  3. Ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na malé kocky.
  4. Cibuľu nakrájajte na drobno.
  5. V hrnci rozohrejte bravčovú masť a osmahnite na nej cibuľu, kým nezmäkne.
  6. Vložte kyslú kapustu do hrnca a opekajte ju za stáleho miešania približne 5 minút.
  7. Pridajte nakrájané zemiaky a papriku, potom premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  8. Polievku zalejte vodou a dochuťte soľou a korením podľa vašej chuti.
  9. Nechajte variť na miernom ohni asi 30-40 minút, kým sa zemiaky uvaria do mäkka.
  10. Ak preferujete hladšiu konzistenciu, môžete polievku rozmixovať pomocou ponorného mixéra.
  11. Servírujte horúcu rascovú polievku s lyžicou kyslej smotany ako ozdobu.

Verím, že si vychutnáte túto výnimočnú slovenskú rascovú polievku! Dobrú chuť!

Polievka rascová-2

Karamelové rezy so salkom

Karamelové rezy so salkom

Čítať viac »

2) Polievka rascová

Rascová polievka je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí túžia po niečom chutnom a zdravom. Tento recept vám priblíži, ako si jednoducho pripraviť tento tradičný slovenský pokrm. Tešte sa na harmonickú kombináciu chutí a aróm, ktoré vás zahrejú v chladných dňoch.

Ingrediencie na rascovú polievku

Prvým krokom k vychutnaniu si lahodného jedla je pripraviť si všetky potrebné ingrediencie. Na rascovú polievku budete potrebovať:

  • 1,5 litra kuracieho vývaru
  • 2 stredné zemiaky, nakrájané na kocky
  • 1 mrkvu, nakrájanú na kolečka
  • 1 cibuľu, nasekanú na jemno
  • 2 lyžice rasce
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
  • čerstvú petržlenovú vňať na dekoráciu

Príprava

Teraz prichádza na rad samotný postup, ktorý je veľmi jednoduchý. Najprv si v hrnci rozohrejte trochu oleja, pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich do zlatohnedej farby. Potom pridajte mrkvu a zemiaky. Orestujte ich spolu niekoľko minút. Keď sú zeleninové ingrediencie mierne zmäknuté, pridajte kurací vývar a nechajte zmes variť asi 20 minút.

Keď sú zemiaky a mrkva uvarené, pridajte rascu a dochuťte soľou a korením podľa vlastného vkusu. Pamätajte, že rascová polievka získava na intenzite, ak ju necháte pár minút odstáť. Servírujte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Komentáre

  1. Kapustova Julia píše:

    To je super recept! Už sa teším, že si ho vyskúšam. Rascová polievka je moja obľúbená.

  2. Tamara Fico píše:

    Rascová polievka je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú niečo lahodné a zdravé. Tento recept vám ukáže, ako jednoducho pripraviť túto tradičnú slovenskú pochúťku. Tešte sa na harmonickú kombináciu chutí a aróm, ktoré vás zahrejú v chladných dňoch.