Ingrediencie:
– 250 g sušených šošovíc
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 zemiaky
– 2 mrkvy
– 2 lyžice olivového oleja
– 1 lyžica mletej sladkej papriky
– soľ, čierne korenie
– 1 liter zeleninového vývaru
– petržlen na ozdobenie
Šošovicová polievka
Postup:
1. Pred umytím šošovicu namočíme do vody na 30 minút. Potom ich dôkladne prepláchneme.
2. Očistíme cibuľu a cesnak, následne ich jemne nakrájame. Zemiaky a mrkvu ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
3. Na rozohriatom oleji dozlatista orestujeme cibuľu s cesnakom. Pridáme mletú sladkú papriku a zamiešame.
4. Do hrnca po cibuľke a cesnaku pridáme nakrájané zemiaky, mrkvu a šošovicu. Zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme k varu.
5. Varíme polievku na miernom ohni približne 20-25 minút, kým šošovica a zemiaky nezmäknú.
6. Podľa chuti dochutíme polievku soľou a čiernym korením.
7. Nalejeme horúcu polievku do misiek alebo tanierov a ozdobíme nasekaným petržlenom.
Dobrú chuť!