Polievka z kostí

Klasická jednoduchá polievočka vhodná na každý deň. Tento recept mám od svojej babky tak dúfam, že vám bude chutiť.

Dosť dlho som hľadal po skriňach aby som našla tento skvelý receptík tak osobne veľmi dúfam, že vám bude chutiť a rozhodne sa, si ho pripraviť. Poďme si teda ukázať ako sa pripravuje.

Polievka z kostí

Vývar z kostí a zeleniny - základ do polievok a omáčok | Zuzana Machová

Polievka z kostí je tradičná jednoduchá polievka, ktorá vyžaduje len pár základných ingrediencií a jej príprava je veľmi jednoduchá. Táto polievka je vhodná na každý deň a môže sa stať skvelou súčasťou vášho jedálnička. Máte tu recept, ktorý som našiel:

Potrebujete:

  • 500 g kostí (hovädzie, bravčové alebo kuracie)
  • 1 cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 1 petržlenový koreň
  • 1 polievkovú lyžicu masla
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Kosti dáme variť do väčšieho hrnca v dostatočnom množstve vody. Varíme ich asi 1,5 hodiny na miernom ohni, aby sa z kostí uvoľnila chutná vývar.
  2. Počas varenia kostí pripravíme zeleninu. Cibuľu nakrájame na drobné kúsky, mrkvu, zemiaky a petržlenový koreň nakrájame na malé kocky.
  3. Do druhej hrnca rozpustíme maslo a orestujeme na ňom cibuľu spolu s ostatnou zeleninou. Necháme ju orestovať dozlatista.
  4. Uvoľnený vývar z kostí precedíme do druhého hrnca s orestovanou zeleninou. Ponecháme všetky ingrediencie variť na miernom ohni asi ďalších 20 minút, aby sa zelenina zmäkla.
  5. Na koniec dochutíme polievku soľou a korením podľa chuti.

Táto chutná polievka z kostí je hotová! Môžete ju podávať samostatne alebo s chlebom. Prijmite tento recept od mojej babky a dúfam, že vám bude chutiť. Dobrú chuť!

 

2)

Polievka z kostí je tradičné slovenské jedlo, ktoré sa teší obľube v mnohých domácnostiach. Je to výnimočný pokrm, ktorý nielen zasýti, ale aj dodáva telu potrebné živiny. V tomto recepte vám ukážem, ako jednoducho pripraviť túto lahodnú časť slovenskej kuchyne.

Ingrediencie na polievku z kostí

Pred tým, ako sa pustíme do prípravy polievky, pripravte si nasledujúce ingrediencie:

  • 1 kg kostí (napríklad hovädzích alebo bravčových)
  • 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
  • 1 zeler, nakrájaný na kocky
  • 1 cibuľa, nakrájaná na štvrtiny
  • 2 strúčiky cesnaku, rozpučené
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2-3 litre vody
  • petržlenová vňať na ozdobenie

 

Postup prípravy

Teraz, keď máte pripravené všetky ingrediencie, môžete sa pustiť do varenia. Postupujte podľa nasledujúcich krokov:

  1. V hrnci umiestnite kosti a zalejte ich vodou. Priveďte do varu a varte asi 15 minút. Týmto spôsobom sa zbavíte nečistôt a tuku.
  2. Vodu zlejte a kosti opláchnite, aby ste odstránili všetky nečistoty.
  3. Vráťte kosti späť do hrnca, pridajte mrkvu, zeler, cibuľu a cesnak. Zalejte vodou a priveďte do varu.
  4. Keď polievka začne variť, znížte teplotu a nechajte ju pomaly variť 2-3 hodiny. Pravidelne odstraňujte penu, ktorá sa vytvára na povrchu.
  5. Akonáhle sú kosti a zelenina mäkké, osolte a okoreňte podľa chuti. Pred podávaním preceďte polievku a dozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Polievka z kostí je hotová a pripravená na servírovanie. Môžete ju podávať s domácim chlebom alebo pečivom. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

16 Komentárov

  1. Ela Balaz píše:

    Vďaka za skvelý recept! Už teraz sa teším, až ho vyskúšam. Mňamka!

  2. Pkravjarova píše:

    Nemôžem sa dočkať, kým vyskúšam tento recept! Znie to naozaj chutne.

  3. Hugo Farkasovsky píše:

    Tento recept mi pripomína detstvo. Určite si ho čoskoro vyskúšam!

  4. Jurina Matej píše:

    Tento recept mi pripomína detstvo, keď mi ho varila moja babka. Určite si ho skúsim pripraviť.

  5. Tomecek Miroslava píše:

    Vyznie to veľmi chutne! Už sa teším, kým si recept vyskúšam doma.

  6. Anderle Jarolim píše:

    Skvelý recept na klasickú polievku. Určite vyskúšam a podám ju s chlebom.

  7. Viktor Kucera píše:

    Veľmi dobre vysvetlený postup prípravy. Určite to skúsim doma upiecť.

  8. Romancik Leonard píše:

    Zaujímavý recept na tradičnú polievku z kostí. Teším sa na vyskúšanie!

  9. Valuska Vratislav píše:

    Recept pripomína staré časy, kedy boli jedlá ešte jednoduchšie a chutnejšie.

  10. Ruzicka Albert píše:

    Dúfam, že bude chutiť. Recepty od babičiek sú vždy tie najlepšie.

  11. Mferjencikova píše:

    Super, už mám recept na obed zajtra.

  12. Antonia15 píše:

    Super recept! Určite vyskúšam, vďaka!

  13. Okravjarova píše:

    Tento recept mi pripomína detstvo. Veľmi sa teším, že ho mám teraz k dispozícii.

  14. Anonym píše:

    Mňam, už cítim tú vôňu. Dúfam, že aj mne to takto dobre vyjde.

  15. Diana Cyprich píše:

    Takéto polievky sú vždy najlepšie a najchutnejšie. Ďakujem za recept.

  16. Benjamin Toth píše:

    Chutné jedlo na zahriatie žalúdka. Výborný nápad na obed.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *