Polievka z malej bielej fazule

Polievka z drobnej bielej fazule je výborným jedlom, ktoré vás zahreje a zasýti. Táto klasická polievka je populárna v mnohých krajinách sveta a existuje nekonečne veľa variácií, ako ju pripraviť. V tomto príspevku sa s vami podelíme o tri jedinečné recepty na fazuľovú polievku, ktoré sú nielen chutné, ale aj zdravé a výživné.

Každý recept disponuje svojimi osobitnými surovinami a procedúrou, takže si môžete vybrať ten, ktorý vám najlepšie vyhovuje. Poďme sa teda pustiť do varenia!

Recept 1: Krémová fazuľová polievka s kari a kokosovým mliekom

Ingrediencie:
– 250 g drobnej bielej fazule
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 lyžica oleja
– 1 lyžička mletého kari korenia
– 400 ml kokosového mlieka
– 500 ml zeleninového vývaru
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– na ozdobu čerstvý koriander

Postup:
1) Fazuľu si preberieme, prepláchneme a necháme namočiť do studenej vody aspoň na 4 hodiny, najlepšie cez noc. Po namočení vodu zlejeme a fazuľu varíme v novom hrnci s čerstvou vodou približne 1 hodinu, až kým nebude mäkká.
2) Medzitým si na oleji speníme na drobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Restujeme asi 2-3 minúty, kým cibuľa nezíska sklovitú konzistenciu. Potom pridáme mleté kari a krátko orestujeme, aby sa aróma korenia rozvinula.
3) Do zmesi pridáme uvarenú fazuľu aj s vývarom a kokosové mlieko. Privedieme k varu a varíme ešte 10 minút. Následne polievku mixujeme na hladkú konzistenciu pomocou ponorného mixéra.
4) Podľa chuti dosolíme a okoreníme čiernym korením. Pred podávaním posypeme nakrájaným čerstvým koriandrom. Polievku môžeme podávať ako hlavný chod spolu s opečeným chlebom.

Výhody: Kombinácia fazule a kokosového mlieka dodáva polievke exotickú chuť. Kari korenie má protizápalový účinok a podporuje trávenie. Fazuľa je bohatá na vlákninu, bielkoviny a minerály.
Kalórie: 1 porcia obsahuje približne 350 kcal.

Recept 2: Fazuľová polievka so zeleninou a údeným tofu

Ingrediencie:
– 200 g drobnej bielej fazule
– 1 mrkva
– 1 petržlen
– 1 zeler
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 100 g údeného tofu
– 1 lyžica oleja
– 1 lyžica sušenej majoránky
– 1,5 l zeleninového vývaru
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– petržlenová vňať na ozdobu

Postup:
1) Fazuľu preberieme, prepláchneme a namočíme na minimálne 4 hodiny. Potom vodu zlejeme, fazuľu zalejeme čerstvou vodou a varíme domäkka, čo trvá približne 1 hodinu.
2) Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame na malé kocky. Cibuľu a cesnak nasekáme na drobno. Údené tofu taktiež nakrájame na kocky.
3) Vo väčšom hrnci zohrejeme olej a postupne orestujeme cibuľu, cesnak, mrkvu, petržlen a zeler. Dusíme asi 5 minút, kým zelenina len trošku nezmlkne.
4) Následne pridáme uvarenú fazuľu, kocky tofu, sušenú majoránku a zalejeme zeleninovým vývarom. Privedieme k varu a na miernom ohni varíme 15-20 minút.
5) Nakoniec polievku dochutíme soľou a čiernym korením. Pri servírovaní ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Ako prílohu odporúčame celozrnné pečivo.

Ako uvariť jačmenné krúpy?

Ako uvariť jačmenné krúpy?

Čítať viac »

Výhody: Kombinácia fazule, zeleniny a tofu robí túto polievku vyváženou a zasýti vás na dlhý čas. Majoránka dodáva príjemnú arómu a podporuje trávenie. Tofu je výborným zdrojom rastlinných bielkovín.
Kalórie: 1 porcia obsahuje približne 300 kcal.

Recept 3: Pikantná fazuľová polievka s paradajkami a chilli

Paradajková polievka so syrom recept

Paradajková polievka so syrom recept

Čítať viac »

Ingrediencie:
– 200 g drobnej bielej fazule
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 400 g konzervovaných nakrájaných paradajok
– 1-2 čerstvé chilli papričky podľa chuti
– 1 lyžička rasce
– 1 lyžička mletej papriky
– 1 bobkový list
– 1 l zeleninového vývaru
– soľ podľa chuti
– na ozdobu čerstvá bazalka

Postup:
1) Fazuľu si preberieme a namočíme na minimálne 4 hodiny. Potom vodu zlejeme a fazuľu v čistej vode varíme domäkka približne 1 hodinu.
2) V hrnci na oleji speníme na drobno nakrájanú cibuľu. Pridáme prelisovaný cesnak, na kolieska nakrájané chilli papričky (množstvo prispôsobte svojim preferenciám), rascu, mletú papriku a krátko orestujeme.
3) Pridáme paradajky aj s nálevom z konzervy, uvarenú fazuľu, bobkový list a zeleninový vývar. Privedieme k varu a na miernom ohni varíme ešte 15 minút, aby sa chute spojili.
4) Na záver polievku dochutíme soľou a vyberieme bobkový list. Hotovú polievku ozdobíme čerstvou bazalkou. Vhodným doplnkom sú čerstvý chlieb alebo opečené tortilly.

Výhody: Pikantná chuť chilli a aromatické koreniny robia túto polievku výnimočnou. Paradajky poskytujú nevyhnutnú kyslosť a fazuľa zasýti. Polievka podporuje imunitný systém a metabolizmus.
Kalórie: 1 porcia obsahuje približne 280 kcal.

Záver:
Dúfame, že vás naše tri originálne recepty na fazuľovú polievku inšpirovali a vyskúšate si ich pripraviť doma. Každá verzia má svoje špecifiká a prinesie do vašich jedál novú, zaujímavú chuť. Fazuľa je fantastickou surovinou, ktorá obohatí jedlo o potrebné živiny a vlákninu. Navyše, polievky sú nenáročné na prípravu, no aj tak dokážu skvelo zasýtiť a zahriat. Tak neváhajte a pustite sa do varenia!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Miska123 píše:

    Túto polievku som vyskúšala a je naozaj úžasná! Fazuľa je tak jemná a krémová. Cibuľa a cesnak dodávajú skvelú chuť. Rýchlo sa to pripravuje, takže ideálne na večeru. Odporúčam každému, kto má rád jednoduché a chutné jedlá!

  2. FazuľovýMajster píše:

    Wow, táto polievka je skvelá! Milujem, ako sa fazuľa rozpadá na jazyku. Príprava je jednoduchá a výsledok fantastický. Veľmi sa teším na ďalšie recepty! Dúfam, že čoskoro skúsim niečo podobné. Ďakujem za zdieľanie tohto receptu!

  3. ChutnýSvet píše:

    Práve som dokončil varenie tejto fazuľovej polievky a musím povedať, že to bola lahôdka! Vôňa bola úžasná už pri príprave. Takto jednoduchý recept by mal byť povinný pre všetkých milovníkov dobrého jedla. Určite ho odporúčam priateľom!

  4. SlovenskýGurmán píše:

    Tento recept ma úplne dostal! Polievka je veľmi chutná a krémová, ideálna na chladnejšie dni. Postup je jasný a rýchly, čo ocení každý zamestnaný človek. Určite ho zaradím do svojho jedálnička pravidelne!

  5. Kuchárik01 píše:

    Ahojte! Dnes som si urobil túto polievku z malej bielej fazule a bola to bomba! Tak veľmi mi chutila, že som si dal dvakrát. Postup bol jednoduchý, takže aj ja to zvládol bez problémov. Určite ju budem robiť častejšie!

  6. ZelenýMacko píše:

    Tento recept na polievku z malej bielej fazule vyzerá úžasne! Milujem, keď je jedlo jednoduché a chutné. Fazuľa je zdravá a s cesnakom a cibuľou sa všetko spojuje do dokonalosti. Určite vyskúšam, ďakujem za skvelý tip!

  7. Srdiečko123 píše:

    Wow, tento recept je presne to, čo potrebujem na chladné dni! Polievka z fazule je vždy skvelá voľba. A ten krémový povrch? Mňam! Určite si to pripravím cez víkend. Ďakujem za inšpiráciu!

  8. ČarovnýKvet píše:

    Toto vyzerá ako úžasná polievka! Milujem kombináciu fazule s cesnakom a cibuľou, určite dodáva skvelú chuť. A tá krémovosť… nemôžem sa dočkať, kedy ju vyskúšam doma. Ďakujem za tento fantastický recept!

  9. JasnýRáno píše:

    Super recept! Polievka z malej bielej fazule znie veľmi chutne a výživne. Rád varím pre rodinu a toto bude perfektné jedlo na nedeľu. Ďakujem za to, že ste sa podelili o tieto skvelé kroky!

  10. VeselýSlnko píše:

    Tento recept ma nadchol! Polievky sú moje obľúbené jedlo a fazuľa je taká zdravá. Krémová textúra určite osloví každého člena rodiny. Už sa teším na varenie podľa vašich pokynov. Vďaka za super nápad!