Čo keby ste vyskúšali recept na polievku z pečených paradajok? Je to jednoduchý a chutný spôsob, ako využiť zrelé paradajky. Tu je postup:
Ingrediencie:
- 6-8 veľkých paradajok
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kúsky
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 liter zeleninovej vývary
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- čerstvá bazalka na ozdobenie
Polievka z pečených paradajok
Postup:
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Na plechu umiestnite paradajky a pečte ich asi 20 minút, kým nezmäknú a začnú sa trochu hnednúť.
- Ochlaďte paradajky a zoberte im pokožku.
- V hrnci ohrejte olivový olej a pridajte cibuľu a cesnak. Osmažte ich dozlatista.
- Pridajte ošúpané paradajky a vývar. Povarte približne 15-20 minút na miernom ohni, aby sa chute spojili.
- Polievku rozmixujte tyčovým mixérom na hladkú konzistenciu.
- Zohrejte ešte chvíľu, dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Podávajte s čerstvou bazalkou a ďalšími obľúbenými prísadami ako krutóny či smotanou na ozdobu.
Dúfam, že vám tento recept chutí! Dobrú chuť!
2ň
Ingrediencie:
- 1 kg zrelých paradajok
- 2 stredné cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 1 zeler (príp. zelerová vňať)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička cukru
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 500 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1 lyžica balzamikového octu (príp. citrónovej šťavy)
- Čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať na ozdobu
- (voliteľne) smotana na podávanie
Postup:
-
Príprava paradajok: Rúru predohrejte na 200 °C. Paradajky umyte, prekrojte na polovicu a položte ich na plech, cut side nahor. Pridajte k nim očistené a nakrájané cibule, cesnak a mrkvu. Môžete pridať aj zeler. Pokvapkajte olivovým olejom a posypte soľou, čiernym korením a cukrom.
-
Pečenie: Pečte v predhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo kým paradajky a zelenina nezmäknú a nezačnú carmelizovať. Po upečení nechajte trochu vychladnúť.
-
Mixovanie: Upečené paradajky a zeleninu premiestnite do hrnca. Pridajte zeleninový alebo kurací vývar a balzamikový ocot. Pomocou tyčového mixéra (alebo v klasickom mixéri s opatrnosťou) všetko dôkladne rozmixujte dohladka. Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať trochu vývaru alebo vody.
-
Dochutenie: Polievku nezabudnite ochutiť ďalšou soľou a korením podľa chuti. Pomocou oboch prstov ochutnajte a podľa potreby doladte sladkosť alebo kyslosť.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou. Môžete pridať aj lyžicu smotany na vrch pre krémovejšiu chuť.
Tipy:
- Pre zaujímavejšiu chuť môžete pridať aj pridružené bylinky, ako je tymián alebo oregano, už počas pečenia.
- Podávajte s čerstvým chlebom alebo toastom na namáčanie.
Dobrú chuť!
Ahoj! Tvoj recept na polievku z pečených paradajok vyzerá úžasne! Určite si ju vyskúšam, znie to ako skvelá kombinácia chutí. Ďakujem za zdieľanie!
Váš recept na polievku z pečených paradajok vyzerá úžasne! Určite si ho vyskúšam, veľmi sa teším na tú lahodnú chuť. Ďakujem za inšpiráciu!
Polievka z pečených paradajok je jednoducho dokonalá. Tá chuť, tá vôňa, proste úžasná kombinácia! Určite si ju vyskúšaj, neľutuješ. Mám pocit, že sa stane tvojou novou obľúbenou polievkou. Dobrú chuť! 🍅🥣
Recept je super, skúsila som a chutí vynikajúco!
Vyznie to veľmi chutne, určite vyskúšam tento recept!
Nech sa páči, vyzdvihnem paradajky a hneď sa pustím do varenia.
Super recept, milujem polievky a tento znie veľmi chutne.
Recepty s paradajkami sú moje obľúbené. Tento si musím určite vyskúšať!