Polievka z pečených paradajok

Čo keby ste vyskúšali recept na polievku z pečených paradajok? Je to jednoduchý a chutný spôsob, ako využiť zrelé paradajky. Tu je postup:

Ingrediencie:

  • 6-8 veľkých paradajok
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kúsky
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 liter zeleninovej vývary
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
  • čerstvá bazalka na ozdobenie

 

Polievka z pečených paradajok

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  2. Na plechu umiestnite paradajky a pečte ich asi 20 minút, kým nezmäknú a začnú sa trochu hnednúť.
  3. Ochlaďte paradajky a zoberte im pokožku.
  4. V hrnci ohrejte olivový olej a pridajte cibuľu a cesnak. Osmažte ich dozlatista.
  5. Pridajte ošúpané paradajky a vývar. Povarte približne 15-20 minút na miernom ohni, aby sa chute spojili.
  6. Polievku rozmixujte tyčovým mixérom na hladkú konzistenciu.
  7. Zohrejte ešte chvíľu, dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.
  8. Podávajte s čerstvou bazalkou a ďalšími obľúbenými prísadami ako krutóny či smotanou na ozdobu.

Dúfam, že vám tento recept chutí! Dobrú chuť!

 

 

Ingrediencie:

  • 1 kg zrelých paradajok
  • 2 stredné cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkva
  • 1 zeler (príp. zelerová vňať)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička cukru
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 500 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 1 lyžica balzamikového octu (príp. citrónovej šťavy)
  • Čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať na ozdobu
  • (voliteľne) smotana na podávanie

Postup:

  1. Príprava paradajok: Rúru predohrejte na 200 °C. Paradajky umyte, prekrojte na polovicu a položte ich na plech, cut side nahor. Pridajte k nim očistené a nakrájané cibule, cesnak a mrkvu. Môžete pridať aj zeler. Pokvapkajte olivovým olejom a posypte soľou, čiernym korením a cukrom.

  2. Pečenie: Pečte v predhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo kým paradajky a zelenina nezmäknú a nezačnú carmelizovať. Po upečení nechajte trochu vychladnúť.

  3. Mixovanie: Upečené paradajky a zeleninu premiestnite do hrnca. Pridajte zeleninový alebo kurací vývar a balzamikový ocot. Pomocou tyčového mixéra (alebo v klasickom mixéri s opatrnosťou) všetko dôkladne rozmixujte dohladka. Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať trochu vývaru alebo vody.

  4. Dochutenie: Polievku nezabudnite ochutiť ďalšou soľou a korením podľa chuti. Pomocou oboch prstov ochutnajte a podľa potreby doladte sladkosť alebo kyslosť.

  5. Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou. Môžete pridať aj lyžicu smotany na vrch pre krémovejšiu chuť.

Tipy:

  • Pre zaujímavejšiu chuť môžete pridať aj pridružené bylinky, ako je tymián alebo oregano, už počas pečenia.
  • Podávajte s čerstvým chlebom alebo toastom na namáčanie.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

8 Komentárov

  1. leška píše:

    Ahoj! Tvoj recept na polievku z pečených paradajok vyzerá úžasne! Určite si ju vyskúšam, znie to ako skvelá kombinácia chutí. Ďakujem za zdieľanie!

  2. sandra12 píše:

    Váš recept na polievku z pečených paradajok vyzerá úžasne! Určite si ho vyskúšam, veľmi sa teším na tú lahodnú chuť. Ďakujem za inšpiráciu!

  3. Kika píše:

    Polievka z pečených paradajok je jednoducho dokonalá. Tá chuť, tá vôňa, proste úžasná kombinácia! Určite si ju vyskúšaj, neľutuješ. Mám pocit, že sa stane tvojou novou obľúbenou polievkou. Dobrú chuť! 🍅🥣

  4. Kovacova Anastazia píše:

    Recept je super, skúsila som a chutí vynikajúco!

  5. Sarova Daniel píše:

    Vyznie to veľmi chutne, určite vyskúšam tento recept!

  6. Dekys Svetlana píše:

    Nech sa páči, vyzdvihnem paradajky a hneď sa pustím do varenia.

  7. Talianova Dagmara píše:

    Super recept, milujem polievky a tento znie veľmi chutne.

  8. Denisa85 píše:

    Recepty s paradajkami sú moje obľúbené. Tento si musím určite vyskúšať!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *