Polievka z pečených paradajok

Čo ak by ste si vyskúšali recept na polievku z pečených rajčiakov? Je to jednoduchý a chutný spôsob, ako využiť zrelé rajčiny. Tu je návod:

Zloženie:

  • 6-8 veľkých rajčiakov
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
  • čerstvá bazalka na dekoráciu

 

Polievka z pečených rajčiakov

Návod:

  1. Predohrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  2. Na plechu položte rajčiaky a pečte ich približne 20 minút, kým nezmäknú a nezačnú sa mierne opekať.
  3. Nechajte rajčiaky vychladnúť a odstráňte ich šupku.
  4. Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte cibuľu a cesnak. Orestujte ich do zlata.
  5. Pridajte olúpané rajčiaky a vývar. Varíme asi 15-20 minút na miernom ohni, aby sa chute spojili.
  6. Polievku rozmixujte tyčovým mixérom na hladkú textúru.
  7. Nechajte zohriate, dochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastného vkusu.
  8. Podávajte s čerstvou bazalkou a ďalšími obľúbenými prísadami ako krutóny alebo smotanou na ozdobu.

Verím, že si tento recept obľúbite! Prajem dobrú chuť!

 

 

Zloženie:

  • 1 kg zrelých rajčiakov
  • 2 stredné cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkva
  • 1 zeler (prípadne zelerová vňať)
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička cukru
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 500 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 1 polievková lyžica balzamikového octu (prípadne citrónovej šťavy)
  • Čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať na ozdobu
  • (voliteľne) smotana na podávanie

Návod:

Ako uskladniť papriku?

Ako uskladniť papriku?

Čítať viac »

  1. Príprava rajčiakov: Rúru predohrejte na 200 °C. Rajčiaky umyte, prekrojte na polovicu a položte ich na plech, cut side nahor. Pridajte k nim očistené a nakrájané cibule, cesnak a mrkvu. Môžete pridať aj zeler. Pokvapkajte olivovým olejom a posypte soľou, čiernym korením a cukrom.

  2. Pečenie: Pečte v predhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo kým rajčiaky a zelenina nezmäknú a nezačnú karamelizovať. Po upečení nechajte trošku vychladnúť.

  3. Mixovanie: Upečené rajčiaky a zeleninu premiestnite do hrnca. Pridajte zeleninový alebo kurací vývar a balzamikový ocot. Pomocou tyčového mixéra (alebo v klasickom mixéri s opatrnosťou) všetko dôkladne rozmixujte dohladka. Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať trochu vývaru alebo vody.

  4. Dochutenie: Polievku nezabudnite ochutiť ďalšou soľou a korením podľa chuti. Pomocou oboch prstov ochutnajte a podľa potreby doladte sladkosť alebo kyslosť.

  5. Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou. Môžete pridať aj lyžicu smotany na vrch pre krémovejšiu chuť.

Tipy:

  • Pre zaujímavejšiu chuť môžete pridať aj rôzne bylinky, ako je tymián alebo oregano, už počas pečenia.
  • Podávajte s čerstvým chlebom alebo toastom na namáčanie.

Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

8 Komentárov

  1. leška píše:

    Ahoj! Tvoj recept na polievku z pečených paradajok vyzerá úžasne! Určite si ju vyskúšam, znie to ako skvelá kombinácia chutí. Ďakujem za zdieľanie!

  2. sandra12 píše:

    Váš recept na polievku z pečených paradajok vyzerá úžasne! Určite si ho vyskúšam, veľmi sa teším na tú lahodnú chuť. Ďakujem za inšpiráciu!

  3. Kika píše:

    Polievka z pečených paradajok je jednoducho dokonalá. Tá chuť, tá vôňa, proste úžasná kombinácia! Určite si ju vyskúšaj, neľutuješ. Mám pocit, že sa stane tvojou novou obľúbenou polievkou. Dobrú chuť! 🍅🥣

  4. Kovacova Anastazia píše:

    Recept je super, skúsila som a chutí vynikajúco!

  5. Sarova Daniel píše:

    Vyznie to veľmi chutne, určite vyskúšam tento recept!

  6. Dekys Svetlana píše:

    Nech sa páči, vyzdvihnem paradajky a hneď sa pustím do varenia.

  7. Talianova Dagmara píše:

    Super recept, milujem polievky a tento znie veľmi chutne.

  8. Denisa85 píše:

    Recepty s paradajkami sú moje obľúbené. Tento si musím určite vyskúšať!