Čo ak by ste si vyskúšali recept na polievku z pečených rajčiakov? Je to jednoduchý a chutný spôsob, ako využiť zrelé rajčiny. Tu je návod:
Zloženie:
- 6-8 veľkých rajčiakov
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- čerstvá bazalka na dekoráciu
Polievka z pečených rajčiakov
Návod:
- Predohrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Na plechu položte rajčiaky a pečte ich približne 20 minút, kým nezmäknú a nezačnú sa mierne opekať.
- Nechajte rajčiaky vychladnúť a odstráňte ich šupku.
- Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte cibuľu a cesnak. Orestujte ich do zlata.
- Pridajte olúpané rajčiaky a vývar. Varíme asi 15-20 minút na miernom ohni, aby sa chute spojili.
- Polievku rozmixujte tyčovým mixérom na hladkú textúru.
- Nechajte zohriate, dochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastného vkusu.
- Podávajte s čerstvou bazalkou a ďalšími obľúbenými prísadami ako krutóny alebo smotanou na ozdobu.
Verím, že si tento recept obľúbite! Prajem dobrú chuť!
2ň
Zloženie:
- 1 kg zrelých rajčiakov
- 2 stredné cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 1 zeler (prípadne zelerová vňať)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička cukru
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 500 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1 polievková lyžica balzamikového octu (prípadne citrónovej šťavy)
- Čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať na ozdobu
- (voliteľne) smotana na podávanie
Návod:
-
Príprava rajčiakov: Rúru predohrejte na 200 °C. Rajčiaky umyte, prekrojte na polovicu a položte ich na plech, cut side nahor. Pridajte k nim očistené a nakrájané cibule, cesnak a mrkvu. Môžete pridať aj zeler. Pokvapkajte olivovým olejom a posypte soľou, čiernym korením a cukrom.
-
Pečenie: Pečte v predhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo kým rajčiaky a zelenina nezmäknú a nezačnú karamelizovať. Po upečení nechajte trošku vychladnúť.
-
Mixovanie: Upečené rajčiaky a zeleninu premiestnite do hrnca. Pridajte zeleninový alebo kurací vývar a balzamikový ocot. Pomocou tyčového mixéra (alebo v klasickom mixéri s opatrnosťou) všetko dôkladne rozmixujte dohladka. Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať trochu vývaru alebo vody.
-
Dochutenie: Polievku nezabudnite ochutiť ďalšou soľou a korením podľa chuti. Pomocou oboch prstov ochutnajte a podľa potreby doladte sladkosť alebo kyslosť.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou. Môžete pridať aj lyžicu smotany na vrch pre krémovejšiu chuť.
Tipy:
- Pre zaujímavejšiu chuť môžete pridať aj rôzne bylinky, ako je tymián alebo oregano, už počas pečenia.
- Podávajte s čerstvým chlebom alebo toastom na namáčanie.
Prajem dobrú chuť!