Potrebujeme:
– 1 ružičkový kel
– 4 zemiaky
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 lyžička olivového oleja
– soľ a korenie podľa chuti
– 1 liter zeleninového vývaru
Polievka z ružičkového kelu so zemiakmi
Postup:
1. Ružičkový kel dôkladne umyjeme pod studenou vodou a rozsekáme na menšie časti.
2. Zemiaky olúpeme a rozkrájame na malé kocky.
3. Cibuľu a cesnak nasekáme na jemno.
4. Do hrnca nalievame olivový olej a zahrejeme ho na strednom ohni.
5. Pridáme nasekanú cibuľu a cesnak a smažíme ich do zlatista.
6. Vložíme nasekaný ružičkový kel a smažíme ho s cibuľou približne 5 minút.
7. Pridáme nakrájané zemiaky a zeleninový vývar.
8. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
9. Znížime teplotu a dusíme polievku asi 20-25 minút, kým zemiaky nezmäknú.
10. Po uvarení je možné polievku rozmixovať ponorným mixérom na hladkú konzistenciu, alebo ju ponechať s kúskami zeleniny.
11. Podávame teplú, a môžeme do nej pridať kúsok smotany alebo šľahačky ako doplnok chuti.