1. Získanú sladkú kapustu pripravíme:
a) Najprv jemne sparíme kapustu v horúcej vode, aby sa zmäkla a stala sa menej kyslou. Potom ju opláchneme studenou vodou a odkvapkáme.
b) Ak máme čerstvú sladkú kapustu, môžeme ju rovno opláchnuť a odkvapkať.
Polievka zo sladkej kapusty
2. Do hrnca dáme olej a rozpálime ho.
3. Ak máme dostupné mäso (napríklad bravčové rebierka alebo kuracie mäso), pridáme ho do hrnca a opekáme, až kým nesprevádza príjemná aróma.
4. Potom pridáme nakrájanú cibuľu a orestujeme ju dozlatista.
5. Pridáme pokrájané zemiaky a sparíme ich spolu so zeleninou po dobu približne 10 minút.
6. Do hrnca pridáme sladkú kapustu a zalejeme ju vodou alebo vývarom (cca 1 l).
7. Osolíme, pridáme korenie a trochu cukru na správnu chuť, prípadne môžeme pridať aj kyslou smotanu alebo mlieko, aby bola polievka krémová.
8. Počas varenia polievku premiešavame občas a povaríme ju do mäkka (približne 30-40 minút).
9. Po uvarení môžeme prípadne pridať do polievky dobre umytú a nakrájanú údenú slaninu alebo klobásu.
10. Hotovú polievku môžeme dochutiť podľa chuti, pridávame bylinky ako petržlen a kôpor.
11. Polievku servírujeme teplú a podávame s chlebom.
Dobrú chuť!